Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Presedintele Republicii Moldova, Igor Dodon a fost suspendat!

Postat la: 02.01.2018 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Curtea Constitutionala a Republicii Moldova a stabilit marti, 2 ianuarie 2018, ca presedintele Igor Dodon si-a incalcat atributiunile constitutionale si juramantul de credinta. Astfel, Curtea a stabilit ca Dodon sa fie suspendat temporar din functie, atributiunile urmand sa fie preluate temporar de presedintele Parlamentului.

Curtea Constitutionala a Republicii Moldova a examinat marti sesizarea Partidului Democrat privind suspendarea atributiilor lui Igor Dodon de numire a unor ministri, aceasta prerogativa urmand sa revina presedintelui Parlamentului, Andrian Candu. Igor Dodon a semnat demisiile mai multor ministri din Guvernul Filip, dupa ce Partidul Democrat a decis sa faca anumite schimbari in Cabinet. Presedintele insa a refuzat sa semneze decretele de numire in functie a noilor ministri. Ca urmare, PDM s-a adresat CCM cerand sa fie constate circumstante care justifica interimatul functiei de presedinte al R. Moldova.

Refuzul deliberat al presedintelui tarii de a-si indeplini obligatia constitutionala de numire a persoanei propuse in mod repetat de catre prim-ministru constituie o incalcare grava a obligatiilor sale constitutionale si poate fi considerata o situatie in care presedintele este in imposibilitate de a-si exercita atributiile. Ca urmare, interimatul in astfel de situatii este asigurat de presedintele Parlamentului sau de prim-ministru.

O situatie similara s-a inregistrat la sfarsitul lunii octombrie, cand a fost numit in functie ministrul Apararii, Eugen Sturza. Decretul de numire a fost semnat atunci de Andrian Candu, dupa ce Curtea Constitutionala a suspendat atributiile lui Igor Dodon. Igor Dodon (n. 18 februarie 1975, Sadova, Calarasi) este un politician si economist din Republica Moldova, presedinte al Republicii Moldova din 23 decembrie 2016.[2] A fost deputat in Parlamentul Republicii Moldova din 2009, conducand Partidului Socialistilor din Republica Moldova.[3]. A indeplinit functia de prim-viceprim-ministru al Republicii Moldova din 2008 pana in 2009 si ministru al economiei si comertului din 2006 pana in 2009.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE