Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Polonia îl desemnează pe Jacek Saryusz-Wolski candidat la preşedinţia Consiliului Eurpean în locul lui Donald Tusk

Postat la: 05.03.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Polonia a desemnat sâmbătă un europarlamentar de centru-dreapta drept candidat la preşedinţia Consiliului European, după ce a anunţat că se va opune unei noi nominalizări a fostului premier polonez Donald Tusk ca preşedinte al Uniunii Europene (UE).

„Tocmai am depus candidatura lui Jacek Saryusz-Wolski la post printr-o notă diplomatică", a declarat ministrul polonez de Externe Witold Waszczykowski. Saryusz-Wolski este un membru al Parlamentului European (PE), iar până sâmbătă al Partidului Platforma Civică (PO), cea mai importantă formaţiune de opoziţie faţă de Partidul Lege şi Justiţie (PiS). Tusk, un fost lider PO, este larg susţinut de lideri UE în vederea unui al doilea mandat, în pofida opoziţiei puternice a Varşoviei.

Atunci când oficiali PiS au sugerat o eventuală candidatură a lui Saryusz-Wolski în locul celei a lui Tusk, săptămâna aceasta, diplomaţi europeni de la Bruxelles au respins idea, apreciind că va fi prezentată o nouă candidatură a lui Tusk. Oficiali europeni au declarat că discutarea altei candidaturi în locul celei a lui Tusk nu va face altceva decât să sporească numeroasele conflicte din cadrul blocului, care se confruntă cu o serie de provocări, de la o Rusie tot mai agresivă şi până la islamismul militant. Un oficial maltez, a cărui ţară deţine în prezent preşedinţia semestrială a UE, a declarat sâmbătă că "este un proces electoral normal, totul se va decide în mod democratic".

Liderul PiS şi rivalul lui Tusk, Jaroslaw Kaczynski, l-a acuzat săptămâna aceasta pe preşedintele Consiliului European că "încalcă regulile elementare ale uniunii Europene". Iar Comitetul Politic al PiS a îndemnat-o sâmbătă pe Beata Szydlo, premierul polonez, să se opună puternic realegerii lui Tusk. Mandatul lui Donald Tusk la Consiliul European se încheie în mai. Preşedintele Consiliului va juca un rol crucial, între altele în negocierile de ieşire a Regatului Unit din UE. PO l-a exclus pe Saryusz-Wolski sâmbătă, imediat după ce PiS i-a anunţat candidatura.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE