Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Parlamentul Cataloniei a declarat independenta fata de Spania

Postat la: 27.10.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Preşedintele Consiliul European, Donald Tusk, a anunţat că pentru Uniunea Europeană nu se schimbă nimic, după rezoluţia de independenţă adoptată de Parlamentul regional al Cataloniei, şi că Spania rămâne singurul interlocutor în UE.

Pe pagina sa de Facebook, Donald Tusk a scris: "Pentru Uniunea Europeană nimic nu se schimbă. Spania rămâne singurul nostru interlocutor şi sper că Guvernul spaniol va favoriza forţa argumentelor, nu argumentul forţei".

17:40 Senatul Spaniei a votat ca Executivul de la Madrid să preia controlul direct al Cataloniei. Senatorii spanioli au aprobat - cu 214 voturi "pentru", 47 de voturi "împotrivă" şi o abţinere - cererea Guvenului spaniol de a aplica prevederile articolului 155 al Constituţiei, care permite statului să preia controlul asupra unei comunităţi autonome "dacă nu-şi respectă obligaţiile impuse de Constituţie sau alte legi". Majoritatea senatorilor i-au acordat astfel premierului spaniol, Mariano Rajoy, puterea să aplice măsuri fără precedent, inclusiv destituirea preşedintelui separatist al Cataloniei, Carles Puigdemont, şi a cabinetului condus de acesta. Senatul spaniol îl autorizează totodată pe Mariano Rajoy să plaseze sub tutelă Parlamentul catalan. O şedinţă a Guvernului Spaniei urmează să aibă loc în această seară, ca să decidă cum şi când va aplica aceste măsuri.

16:57 Premierul spaniol Mariano Rajoy a făcut un apel la calm şi a dat asigurări că domnia legii va fi restabilită în Catalonia, imediat după declararea independenţei provinciei. Într-o postare pe Twitter, Rajoy a scris: "Adresez un apel la calm tuturor spaniolilor. Statul de drept va restabili legalitatea în Catalonia".

16:40 Membrii Parlamentului regional al Cataloniei au adoptat astăzi o rezoluţie prin care înfiinţează un "stat independent sub forma unei republici", denumit Republica catalană. Rezoluţia a fost a adoptată cu şaptezeci de voturi la zece şi două abţineri, anunţă The Associated Press. Opoziţia a părăsit sala, în semn de protest, înainte de vot. Rezoluţia îndeamnă la lansarea unui proces de independenţă care include redactarea unor noi legi şi deschiderea unor negocieri "pe picior de egalitate" cu autorităţile spaniole în vederea stabilirii unei cooperări. Imediat după adoptarea rezoluţiei, zeci de mii de catalani aflaţi pe străzile din Barcelona au izbucnit în urale. Mulţimea a urmărit votul şi numărarea voturilor live, pe ecrane uriaşe.

14:30 Parlamentari catalani separatişti au înscris pe ordinea de zi a Parlamentului regional o moţiune în vederea proclamării independenţei şi înfiinţării Republicii Catalonia, scrie La Vanguardia, fără să fie în măsură să precizeze dacă aceasta va fi supusă sau nu la vot. Moţiunea a fost prezentată de către deputaţi din cadrul Junts pel Si (Împreună pentru da) şi CUP (extrema stângă) care, împreună, sunt majoritare în adunarea regională. "Noi înfiinţăm Republica Catalonia ca stat independent şi suveran de drept democratic şi social", se arată în această moţiune, scrie The Associated Press, potrivit news.ro.

Parlamentarii din cele două grupuri parlamentare deţin o mică majoritate, care le-ar permite, în mod teoretic, să adopte această moţiune vineri, dacă textul este acceptat consiliul consultativ al Parlamentului. Jurişti din cadrul Parlamentului catalan au avertizat Biroul Parlamentului că rezoluţia Junt pel Si şi CUP nu poate fi supusă la vot. Însă opinia lor este consultativă. La sfârşitul lui iulie, separatiştii i-au ignorat înainte de supunerea la vot a unei legi care a facilitat organizarea referendumului de autodeterminare ilegal de la 1 octombrie.

Însă atât opoziţia politică din această regiune prosperă se opune moţiunii, iar unii parlamentari au avertizat că vor boicota un asemenea vot, cât şi cea din Spania, unde autorităţile vor să îndepărteze coaliţia aflată la putere în Catalonia şi să-i oprească efortul în vederea secesiunii. Mai multe partide au anunţat că nu vor paritcipa la votul rezoliţiei independentiste, în cazul în care va fi prezentată în Parlamentul catalan. Socialiştii locali din cadrul PSC au anunţat că vor fi părăsi hemiciclul în acest caz. Filialele catalane ale Partidului Popular (PP, conservator) al lui Mariano Rajoy şi Partidul Ciudadanos (liberal) nu vir nici ele să ia parte la un asemenea vot.

Preşedintele catalan Carles Puigdemont a sosit la sediul Parlamentului regional zâmbind, însoţit de soţia sa, de origine română. Primii deputaţi se aflau deja în hemiciclu, iar sesiunea urma să înceapă cu o întârziere. Pe de altă parte, mii de persoane s-au adunat în apropierea Parlamentului regional catalan naintea acestei dezbateri în urma căreia ar putea să fie declarată independenţa regiunii, scrie AP. Agitând steaguri catalane şi scandând "Independenţă!" şi "Libertate!", manifestanţii s-au adunat în afara parcului în care se află sediul Parlamentului, sperând să asiste la proclamarea unui nou stat, independent, până la sfârşitul acestei zile.

"Sunt aici, astăzi (vineri), pentru că vom începe Republica catalană", declară un participant la miting, Jordi Soler, în vârstăde 68 de ani. "Astăzi (vineri) este ultima şansă", subliniază el, adăugând că preşedintele catalan Carles Puigdemont a propus negocieri cu Guvernul central, "dar Madridul începe cu represiunea totală şi nu mai este nicio (altă) cale". Puigdemont a refuzat joi să convoace alegeri regionale anticipate, care ar fi putut să dezamorseze cea mai gravă criză politică cu care se confruntă Spania în ultimele decenii, deschizând calea unei confruntări cu Madridul.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE