Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Organizaţia separatistă bască ETA confirmă dezarmarea sa pe 8 aprilie

Postat la: 07.04.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Organizaţia separatistă bască ETA a confirmat dezarmarea sa sâmbătă, după 40 de ani de violenţe care au costat viaţa a peste 800 de oameni. "Ziua dezarmării este mâine", indică ETA într-o scrisoare datată 7 aprilie, emisă în engleză şi spaniolă, şi în care cheamă la o manifestaţie în Bayonne, în sud-vestul Franţei, pentru a evita ca "duşmanii păcii" să contracareze această iniţiativă unilaterală.

Sâmbătă, la Bayonne, organizaţia ar urma să remită justiţiei lista ascunzătorilor, prin "artizanii păcii" din societatea civilă franceză. Dar scenariul acestei acţiuni rămâne neclar, apropiaţi ai naţionaliştilor basci indicând doar: "negocieri sunt angajate cu autorităţile franceze". Organizaţia separatistă bască ETA intenţionează să renunţe la arme până la 8 aprilie şi se aşteaptă ca în scurt timp să pună la dispoziţia autorităţilor coordonatele depozitelor sale de arme, a anunţat pe 17 martie anul acesta guvernul regional basc, citat de AFP.

În acest scop, "guvernul basc cere guvernelor spaniol şi francez (...) să asigure căi de comunicare directe" pentru a "atinge acest obiectiv de importanţă istorică pentru societatea noastră", a subliniat într-o scurtă alocuţiune liderul administraţiei regionale basce, Inigo Urkullu. Anunţul survine după ce un militant al mişcării ecologiste basce Bizi, Txetx Etcheverry, a dat asigurări în presa franceză că dezarmarea completă a ETA, considerată mişcare teroristă de către Uniunea Europeană, urmează să aibă loc "înainte de alegerile" prevăzute pentru sfârşitul lui aprilie în Franţa. "ETA ne-a încredinţat responsabilitatea desfiinţării arsenalului său şi în seara de 8 aprilie ETA va fi dezarmată total", a declarat militantul pentru cotidianul Le Monde.

Organizaţia intenţionează ca înainte de 8 aprilie să transmită coordonatele depozitelor sale de arme, pentru ca dezarmarea să fie completă, a precizat pentru France Presse o sursă apropiată de negocierile vizând lichidarea arsenalului separatiştilor. ETA a anunţat în octombrie 2011 că renunţă complet la violenţă, după peste 40 de ani de acţiuni violente în numele luptei pentru independenţa Ţării Bascilor şi a Navarrei. Ultimul său atentat, comis în 2010, s-a soldat cu moartea unui poliţist pe teritoriul Franţei, bilanţul total al victimelor acestei lupte ridicându-se la 829 de morţi, conform Agerpres.

Organizaţia separatistă a refuzat însă să se dizolve şi să se dezarmeze, cerând negocieri cu Parisul şi Madridul privind soarta celor circa 350 de militanţi ai săi deţinuţi în Franţa şi Spania. Cele două ţări au respins însă tratativele pe această temă. Forţele de ordine din Spania şi Franţa au descoperit şi desfiinţat în ultimele luni mai multe depozite de arme.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE