Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Omenirea face un nou pas spre infern: Donald Trump denunţă unilateral Tratatul privind forţele nucleare intermediare

Postat la: 21.10.2018 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Preşedintele Trump a decis retragerea ţării sale din încă un acord internaţional de importanţă strategică, un semnal ce va avea un impact teribil deoarece, cu siguranţă, urmează dezechilibrarea imediată a formulei de echilibru şi supraveghere reciprocă a arsenalelor SUA şi Rusiei.

Preşedintele Trump a declarat : "Rusia nu a respectat Tratatul. Iată de ce punem capăt acordului."

Astfel, din acest moment, în mod oficial, dispar cele două Tratate majore semnate exact înaintea dispariţiei URSS. Primul anulat a fost Tratatul privind forţele convenţionale din Europa, semnat la Paris în noiembrie 1990 între NATO şi Pactul de la Varşovia. A fost supus unui "moratoriu" în 2007, înainte de a fi denunţat formal de Rusia în 2015. Al doilea Tratat priveşte Forţele nucleare intermediare (INF) semnat în 1987 de Reagan şi Gorbaciov. Tratatul a fost salutat salutat la acea vreme drept un pas decisiv înspre stabilirea unor forme de control reciproc a arsenalelor existente interzicea în mod expres folosirea unei serii întregi de rachete (balistice şi de croazieră sol-sol) cu raza de acţiune între 500 şi 5.500 Km., oprind criza reală care exista atunci în relaţiile dintre NATO şi Tratatul de la Varşovia din cauza faptului că, de la începutul anilor '80, URSS desfăşurase rachete tip SS-20 cu încărcătură nucleară îndreptate înspre principalele capitale ale lumii occidentale

"Nu-i vom lăsa (pe ruşi, n.n.) să violeze acordul nuclear şi să fabrice arme în timp ce noi nu suntem autorizaţi să facem acest lucru. Noi am rămas în cadrul acestui acord şi ne-am onorat obligaţiile. Dar, din nefericire, Rusia nu a făcut acest lucru" - Donald Trump, preşedintele SUA

Despre ce ar putea fi vorba? Unii experţi vorbesc despre nemulţumirea americanilor faţă de noul sistem rusesc de rachete 9M729 a cărui rază de acţiune ar depăşi 500 Km, ceea ce ar fi o încălcare a Tratatului privind forţele nucleare intermediare (INF, Intermediate Nuclear Forces Treaty).

La stânga, sistemul de rachete de croazieră 9M728 şi, la dreapta, sistemul de rchete 9M723 cu rază scurtă de acţiune.

Cu puţin timp în urmă. ambasadorul SUA Kay Bauley Hutchinson, spunea la NATO că acest tip nou de rachete "ar putea lovi oricare dintre ţările noastre în Europa precum şi Alaska", îngrijorările fiind împărtăşite şi de Jens Stoltenberg, Secretarul General al Alianţei: "Am analizat informaţiile şi suntem extrem de îngrijoraţi...Rusia nu ne-a oferit niciun fel de răspunsuri credibile privind noul tip de rachetă. Toţi aliaţii sunt de acord că cea mai plauzibilă variantă ar fi că Rusia violează Tratatul".

Acest nou tip de rachete, nume complet 9M729 SS-X-8 ar fi, de fapt, o versiune mult îmbunătăţită a rachetelor Kaliber-NK , concepută de compania OKB din Ekaterinenburg. Din rapoartele sosite pe diverse surse apropiate unor agenţii de informaţii militare, ar fi vorba despre o variantă sol-sol cu o rază de acţiune de aproximativ 3000 km, ceea ce înseamnă că, lansată de la una din bazele din apropiere de Moscova, ar putea într-adevăr să lovească orice ţintă din Europa. Lansată din Siberia, o asemenea rachetă ar putea ajunge până în apropiere de Los Angeles.

Este însă vorba deoar despre relaţia bilaterală SUA-Rusia?

În niciun caz, căci, de fapt, teama de acum a americanilor vizează capacităţile în domeniu ale armatei chineze, aflată în plin proces de modernizare şi beneficiind de fonduri extrem de generoase, ceea ce a permis apariţia unor tipuri noi de arme de foarte înaltă performanţă, testate cu succes şi devenite operaţionale. Cooperarea consolidată ruso-chineză în domeniul militar, reconfirmată prin semnalul dat de participarea unor trupe chineze la aplicaţia militară rusă cu 300.000 de militari în Extremul Orient, cuprinde şi un sector tehnologic foarte important. Mai ale în domeniul în care ruşii excelează, cel al motoarelor pentru rachetele transportoare şi, spun alte surse, al miniaturizării încărcăturilor explozive, clasice sau nucleare pentru o serie de rachete balistice.

Este foarte posibil ca decizia de acum a Preşedintelui Trump să aibă un efect direct nu numai asupra viitoarei producţii ruseşti de asemenea arme, ci şi asupra dorinţei altora dintre statele deţinătoare de armament nuclear de a dezvolta propriile lor capacităţi în domeniu. Dar asta cere timp, dotări specifice şi foarte mulţi specialişti de înalt nivel. Poate,a doptând cea mai rapidă cale de a obţine noi asigurări în domeniul securităţii lor naţionale, aceste state vor începe să gândească noi acorduri bi sau multilaterale de asistenţă militară reciprocă. Ceea ce, pare-se, nu este deloc o opţiune teoretică, dat fiind faptul că toate (cu excepţia Israelului) sunt legate direct de Rusia şi China în cadrul Organizaţiei de Cooperare de la Şanghai şi a dimensiunii sale militare aflate acum în plină dezvoltare.

Dar ar mai putea exista un efect tip "bulgăre de zăpadă". Gestul Preşedintelui Trump ar putea duce la falimentarea definitivă a negpcoerilor care se poartă acum asupra posibilităţii de prelungire a Tratatului New Start asupra rachetelor strategice, Tratat care expiră în februarie 2021.

Dacă se va ajunge aici, atunci chiar se vor deschide din nou toate porţile spre coşmarul unui proxim conflict nuclear deoarece prima înţelegere din seria START a fost cea din iulie 1991 când G.Bush şi M.Gorbaciov semnau Tratatul intrat în vigoare pe 5 decembrie 1994, prelungit pe 5 decembrie 2009 sub semnătura preşedinţilor Medvedev şi Obama. Dacă asta dispare, atunci nu va mai exista niciun fel de posibilitate de verificare reciprocă a stocurilor de arme strategice, nu vor mai exista mecanisme de verificare.

Mi-e tare teamă că pe acest drum ne aflăm, odată aproape, extrem de aproape de momentul în care, iarăşi în numele unor ideologii cretine, lideri iresponsabili şi senili vor decide un război atoate nimicitor.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE