Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Firma israeliană Black Cube, angajată de Cambridge Analytica în vederea unor atacuri informatice în alegeri africane

Postat la: 28.03.2018 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Controversata companie Cambridge Analytica a recurs la serviciile firmei israeliene de informaţii Black Cube - implicată în dosarul privind hărţuirea procurorului şef al DNA Laura Codruţa Kovesi - să pirateze datele personale ale lui Muhammadu Buhari înainte de alegerile din Nigeria, a declarat marţi, în Parlamentul britanic, avertizorul de integritate Christopher Wylie, iar predecesorul său ar fi fost otrăvit în Kenya a spus el.

"Această companie a folosit serviciile unei firme private israeliene de informaţii, Black Cube", a spus avertizorul de integritate Christopher Wylie. Black Cube - implicată de asemenea în scandalul sexual în centrul căruia se află Harvey Weinstein, ar fi fost angajată să pirateze datele personale ale preşedintelui kenyan Muhammadu Buhari, înainte ca acesta să fie ales, cu scopul de a obţine acces la datele sale medicale şi e-mailurile sale private, a declarat Wylie în parlament, scrie Reuters, preluată de Haaretz.

Wylie a mai spus că predecesorul său la Cambridge Analytica a murit, în condiţii misterioase, într-o cameră de hotel, în Kenya, şi că ar putea să fi fost otrăvit în urma unor conflicte cu privire la o înţelegere. Black Cube a respins acuzaţiile lui Wylie. "Deşi suntem flataţi să fim legaţi de fiecare incident internaţional, vom spune că declaraţiile lui Chris Wylie sunt o minciună flagrantă".

Firma a promis să investigheze ea însăşi acuzaţiile, cu scopul de a "dezvălui adevărul şi mobilul din spatele minciunii defăimătoare a lui Wylie", şi să "lanseze un proces masiv de defăimare împotriva lui Christopher Wylie, SCL sau Cambridge Analytica ca să le ia ultimul ban pe care-l au ori nu-l au". Wylie a declarat, de asemenea, că societatea canadiană AggregateIQ (AIQ) a lucrat la un software - Ripon - care a fost folosit în identificarea alegătorilor republicani înaintea alegerilor prezidenţiale americane din 2016.

AggregateIQ nu a comentat imediat cu privire la acuzaţiile lui Wylie. Wylie a dezvăluit, anterior, cum au fost folosite date personale ale unor utilizatori Facebook de către Cambridge Analytica cu scopul de a-l ajuta pe Donald Trump să devină preşedintele Statelor Unite. Ripon - localitatea în care a fost înfiinţat Partidul Republican în 1854 - a fost numele dat unui instrument care a permis campaniei lui Trump să gestioneze baza de alegători, să ţintească anumiţi alegători, să efectueze campanii de tatonare, să gestioneze colectări de fonduri şi să efectueze sondaje.

"Nu există vreo probă tangibilă în domeniul public potrivit căreia AIQ a construit Ripon, software-ul care a utilizat algoritmii datelor Facebook", a declarat Wylie în Comisia pentru Domeniul Digital, Cultură, Media şi Sport din cadrul Parlamentului Britanic. AggregateIQ a declarat pentru Reuters, pe 24 martie, că nu a făcut şi nu face parte din Cambridge Analytica şi că nu a intrat nici măcar în contact cu această societate. Ea a subliniat că respectă întru totul obligaţiile juridice şi reglementările şi că nu s-a implicat vreodată, cu bună ştiinţă, în vreo activitate ilegală.

Cambridge Analytica a anunţat marţi că nu a împărtăşit datele de pe profilurile Facebook - procurate de către un universitar de la Cambridge - cu AggregateIQ. Societatea a precizat că nu a purtat vreo comunicare cu AggregateIQ din decembrie 2015. CEO-ul Facebook Mark Zuckerberg a refuzat să răspundă unor întrebări din partea parlamentarilor britanici cu privire la scandalul Cambridge Analytica, potrivit The Telegraph şi BBC. Valoarea de piaţă a Facebook s-a depreciat de la 17 martie, când au fost făcute primele dezvăluiri în acest scandal, şi până luni cu 100 de miliarde de dolari.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE