Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Donald Trump după cel mai sângeros atac armat din istoria Statelor Unite: „Am avut dreptate"

Postat la: 13.06.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Atacul armat de la clubul de noapte din Orlando, soldat cu 50 morţi a atras reacţii şi condamnări universale, şi a fost rapid folosit de candidaţii la alegerile prezidenţiale din SUA pentru a-şi delimita poziţiile în ceea ce priveşte terorismul.

Atacul armat în masă de la clubul de noapte gay din Orlando, în statul american Florida (sud), i-au provocat Papei Francisc "cele mai profunde sentimente de oroare", afirmă Vaticanul duminică, relatează DPA. "Masacrul teribil care a avut loc la Orlando, cu numărul îngrozitor de victime nevinovate pe care l-a cauzat, a provocat Papei Francisc şi nouă, tuturora, cele mai profunde sentimente de oroare şi condamnare", afirmă Vaticanul într-un comunicat. "Sperăm cu toţii să se găsească căi, cât mai rapid posibil, în vederea identificării şi combaterii eficiente a cauzelor unor asemenea violenţe teribile şi absurde, care afectează atât de puternic dorinţa de pace a poporului american şi a întregii umanităţi", se subliniază în comunicat.

Hillary Clinton, candidata prezumtivă a democraţilor la prezidenţiale, a anunţat anularea unui eveniment de campanie, ce urma să aibă loc miercuri în statul Wisconsin, ca urmare a atacului armat dintr-un club al comunităţii LGBT din Orlando, soldat cu 50 de victime şi alte 53 de persoane rănite, scrie Reuters. Democrata urma să apară alături de preşedintele Barack Obama, care şi-a afirmat public sprijinul pentru fosta sa secretară de stat. Clinton a transmis condoleanţe familiilor victimelor şi a folosit ocazia pentru a-şi reafirma susţinerea pentru comunitatea LGBT, fără remarci la adresa motivelor care l-au determinat pe Omar Mateen să-i masacreze pe petrecăreţi.

"M-am trezit pentru a fi informată în ceea ce priveşte ştirile devastatoare din Florida. În timp ce aşteptăm pentru informaţii suplimentare, gândurile mele sunt alături de cei afectaţi de acest act oribil", a transmis democrata într-un mesaj pe Twitter. De asemenea, Clinton a folosit atacul armat pentru a relansa dezbaterea despre introducerea unui control mai strict asupra armelor de foc, pentru a nu mai permite în viitor ca teroriştii să pună mâna pe armament pentru a comite acte criminale.

"Acesta a fost un act de teroare. Însă, acesta a fost şi un act de ură. Pentru comunitatea LGBT: vreau să sţiţi că aveţi milioane de aliaţi în întreaga ţară, iar eu sunt unul dintre ei. Trebuie să ţinem armele departe de mâinile teroriştilor şi criminalilor", a precizat fostul secretar de stat. Între timp, Bernie Sanders a susţinut că este oripilat de atacul armat din Orlando şi împărtăseşte sentimentele americanilor cu privire la masacrul comis într-un club al comunităţii gay. "Toţi americanii sunt oripilaţi, scârbiţi şi trişti în legătură cu atrocitatea din Orlando. În aceste momente nu ştim dacă este vorba despre un act de terorism, o crimă oribilă comisă împotriva persoanelor homosexuale sau un act al unei persoane dereglate psihic, însă transmit condoleanţe familiilor victimelor, iar gândurile mele sunt alături de răniţi şi de întreaga comunitate LGBT din Orlando", a scris senatorul socialist într-un mesaj postat pe Twiiter.

Pe partea cealaltă a baricadei, Donald Trump a folosit atacul armat din Orlando pentru a atrage atenţia asupra faptului că a avut dreptate cu privire la ameninţarea teroristă reprezentată de radicalismul islamic. De asemenea, republicanul susţine că Omar Mateen a strigat "Allakhu Akbar" ("Alah este mare"), înainte de a-i masacra pe petrecăreţii din Orlando. "Aş aprecia felicitări pentru că am avut dreptate cu privire la ameninţarea teroristă reprezentată de radicalii islamişti. Nu dorec însă aceste felicitări. Vreau doar vigilenţă şi duritate în aplicarea legii. Trebuie să fim inteligenţi". Mai mult, Trump s-a arătat de mesajul transmis de preşedintele Statelor Unite după sângerosul atac, susţinând că Obama ar trebui să demisioneze imediat de la conducerea ţrii întrucât a evitat orice menţiune la pericolul reprezentat de radicalismul religios.

Între timp, Obama a declarat că atacul armat comis în clubul comunităţii gay ar fi un "act de teroare" şi un "act de ură". Este o „tristă amintire" a faptului că un atac asupra oricărui american este un atac "asupra noastră, a tuturora", a precizat şeful de stat american. Senatorul Marco Rubio a susţinut că una dintre cele mai mari provocări pentru autorităţile americane este să răspundă la ameninţarea radicalismului islamic din interiorul graniţelor. Reacţii au venit şi de pe partea cealaltă a Atlanticului, unde preşedintele francez Francois Hollande a condamnat actul de teroare şi a transmis sprijinul fără echivoc al autorităţilor franceze în aceste momente dificile.

Ministru de Externe al Franţei, Jean-Marc Ayrault, a transmis condoleanţe pentru familiile şi apropiaţii victimelor. "Gândurile mele sunt alături de victime, cărora le ofer condoleanţele mele, dar şi alături de răniţi, cărora le doresc o însănătoşire grabnică. Îmi exprim solidaritatea faţă de poporul şi autorităţile americane în această încerare grea". Între timp, premierul italian, Matteo Renzi, a declarat că: "Inimile noastre sunt alături de fraţii noştri americani". Ministrul de Externe al Italiei, Paolo Gentiloni, s-a arătat înspăimântat de masacrul din clubul de noapte al comunităţii LGBT. Preşedintele afgan, Mohammad Ashraf Ghani, a reacţionat la ştirea că atacatorul avea origini afgane şi a jurat fidelitate jihadiştilor Statului Islamic. Ghani a condamnat atacul armat şi a susţinut că nimic nu poate justifica crimele împotriva civililor.

Reacţiile nu au întârziat să apară nici din partea monarhiei britanice. "Împreună cu prinţul Philip am fost şocată de evenimentele din Orlando. Gândurile şi rugăciunile noastre merg către cei afectaţi", a transmis regina Elizabeta a II-a într-un mesaj postat pe Twitter. Activiştii de la "Egalitate Florida" s-au arătat puternic afectaţi de atacul armat comis asupra unui club al comunităţii LBGT. "Suntem zguduiţi şi furioşi că un act de violenţă a distrus din nou vieţii în statul nostru. Cluburile gay au un loc reprezentatic în istoria LGBT. Au fost adeseori locuri sigure pentru întâlniri, iar astfel de acte oribile lovesc direct în sentimentul nostru de siguranţă", se arată într-un comunicat al organizaţiei.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE