Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Coreea de Sud propune Phenianului discuţii la nivel înalt pe tema Jocurilor Olimpice. Kim Jong-un anunţă că cele două state ar trebui "să se întâlnească urgent"

Postat la: 02.01.2018 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Coreea de Sud doreşte să poarte discuţii la nivel înalt cu regimul de la Phenian, în 9 ianuarie, despre o eventuala participare a Coreei de Nord la Jocurile Olimpice de Iarnă din 2018.

Propunerea vine după ce Kim Jong-un a declarat că intenţionează să trimită o echipă la Pyeongchang, în Coreea de Sud, pentru Jocurile Olimpice care vor avea loc în luna februarie, transmite BBC. Kim Jong-un a declarat că cele două state ar trebui "să se întâlnească urgent pentru a discuta despre această posibilitate". Preşedintele Coreei de Sud a precizat că vede oferta ca pe o şansă de a îmbunătăţi relaţia tensionată cu regimul de la Phenian.

Ministrul sud-coreean pentru Reunificare, Cho Myoung-gyon, a propus marţi că reprezentanţii să se poată întâlni la Panmunjom, aşa-numitul "sat de armistiţiu". Panmunjom, aflat în zona demilitarizată de la graniţă, atent supravegheată, este locul în care cele două Corei au avut de-a lungul timpului discuţii istorice. "Sperăm că Sudul şi Nordul vor putea să poarte discuţii faţă în faţă despre participarea delegaţiei nord-coreene la Jocurile din Pyeongchang, precum şi despre alte probleme de interes comun pentru îmbunătăţirea relaţiilor inter-coreene", a declarat oficialul.

Nu se ştie încă cine va participa la discuţiile propuse la 9 ianuarie. Deocamdată, Coreea de Nord nu a dat un răspuns. Ultimele discuţii la nivel înalt între cele două părţi au avut loc în decembrie 2015 în zona industrială comună Kaesong, iar agenda întâlnirii nu a fost făcută publică. În ultimii doi ani, Coreea de Nord a avansat rapid programul său nuclear, în ciuda majorării sancţiunilor internaţionale.

La finalul lunii noiembrie, oficialii din Coreea de Sud au atras atenţia că Regimul de la Phenian ar putea da o "lovitură fatală" Jocurilor Olimpice de Iarnă din Coreea de Sud în cazul în care efectuează un test balistic ori nuclear înainte de eveniment. "Dacă (Coreea de) Nord lansează o nouă provocare într-un moment în care Jocurile Olimpice sunt iminente, ar putea da o lovitură fatală Jocurilor Olimpice", a declarat anterior Cho Myoung-Gyon, ministrul pentru Reunificare de la Seul.

"Prin urmare, este important să organizăm Jocurile Olimpice de Iarnă de la Pyeongchang într-o atmosferă de stabilitate", a adăugat oficialul sud-coreean. Jocurile Olimpice de Iarnă se vor desfăşura în perioada 9-25 februarie 2018 la Pyeongchang, un oraş montan aflat la 80 de kilometri sud de frontiera militarizată dintre cele două Corei.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE