Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Comertul cu armament a ajuns, în ultimii cinci ani, la cel mai ridicat nivel după Războiul Rece

Postat la: 20.02.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Comerțul cu armament a atins, în ultimii cinci ani, cel mai ridicat nivel după Războiul Rece, stimulat de cererea din Orientul Mijlociu și Asia, informează Institutul internațional de cercetări asupra păcii (Sipri).

Între 2012 și 2016, Asia și Oceania au reprezentat ca volum 43% din importul mondial de armament convențional, o creștere de 7,7% în raport cu perioada 2007-2011, informează sursa citată. Cota regiunii Asia-Oceania din importurile internaționale a fost ușor mai ridicată (44%) între 2007 și 2011. Pentru țările din Orientul Mijlociu și monarhiile din Golf, aceasta a crescut de la 17% la 29%, cu mult înaintea Europei (11%, minus șapte puncte), Americilor (8,6%, minus 2,4 puncte) și Africii (8,1%, minus 1,3 puncte).

„În cursul ultimilor cinci ani, majoritatea țărilor din Orientul Mijlociu s-au îndreptat mai întâi spre Statele Unite și Europa în căutarea capacităților militare avansate. În pofida prețului scăzut al petrolului (pe care îl produc și îl exportă), țările din regiune au continuat în 2016 să comande mai multe arme pe care le percep ca instrumente esențiale în fața conflictelor și tensiunilor din regiune", a subliniat un cercetător din cadrul Sipri, Pieter Wezeman. Transferul mondial de armament în cei cinci ani sub observație au atins un nivel record după 1950, a subliniat Sipri.

Arabia Saudită a fost al doilea importator mondial de armament în perioada respectivă (+212%), în urma Indiei care, spre deosebire de China, nu posedă încă o producție națională la nivel. În ce privește exportul, Statele Unite își păstrează prima poziție în clasament cu 33% din piață (plus trei puncte), în fața Rusiei (23%, minus un punct), Chinei (6,2%, plus 2,4 puncte) și a Franței (6%, minus 0,9 puncte) care trece înaintea Germaniei (5,6%, minus 3,8 puncte). Aceste cinci țări reprezintă aproape 75% din exportul mondial de armament greu.

Progresul Franței în clasamentul exportatorilor se explică mai ales prin contractele importante semnate cu Egiptul care a achiziționat bastimente de război de tip Mistral și avioane de luptă Rafale. "Concurența este feroce între producătorii europeni", cu Franța, Germania și Marea Britanie în frunte, a menționat un responsabil al programului de armament din cadrul Sipri, Aude Fleurant. Statele Unite și Franța sunt principalii furnizori pentru Orientul Mijlociu, în timp ce Rusia și China vând mai ales în Asia.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE