Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Vorba lui Porumboiu...

Postat la: 25.05.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Nici nu s-a terminat bine campionatul - mai e finala Cupei, de sâmbătă, unde iau Astra lui Șumudică, în chip de rămas bun! - că binomul fotbalistic Răzvan Burleanu - Christoph Daum a dat din nou năvală în viețile noastre, provocându-ne crampe, ca de obicei. Au ieșit amândoi la rampă, cu o arie din Paiațele, care ne-ar provoca râsul, dacă nu ne-ar umple de tristețe, ca muzica lui Händel.

În rol de capelmaistru (Kapellmeister) nu e însă Herr Daum, cum s-ar cuveni acum, când a convocat lotul pentru meciul cu Polonia (și gluma cu Chile), ci tot șamanul de la FRF, care și-a pus în cap pe toată lumea, mai puțin, firește, ușierii de la federație. În loc să bage capul la cutie, după porcăria cu care a luat sfârșit play-off-ul, și să se pregătească să-și ia tălpășița dintr-o lume cu care n-are nicio legătură, neplăcutul personaj se ține țanțoș, emite miștouri ieftine, în stil de mare mahala, iar pe deasupra mai și minte de îngheață apele. Așa se face că a fost nevoie de o precizare tăioasă a ministrului Sportului, că Burleanu, care se bătuse cu pumnul în piept, nu a avut, de fapt, niciun fel de contribuție la elaborarea recentei (și binevenitei) Ordonanțe de urgență, care poate ajuta și fotbalul românesc!

Epistola tupeistă pe care i-a adresat-o lui Cristi Balaj se întoarce astfel împotriva lui, ca un bumerang, și-i pune în cap nu numai acea parte a fotbalului care se mai putea lăsa amăgită, dar și numele grele ale presei sportive. Cu Ioanițoaia nu joci "Păcălici", Tolontan nu te iartă când te prinde în ofsaid, iar Costin Ștucan se întreabă logic, decriptând: "... Nu se pricepe la fotbal? Tot ce e posibil, deși are un tată fost fotbalist. Lucrează pentru un serviciu secret și este în același timp salariat FRF? Posibil și, dacă este adevărat, regretabil. Încearcă să se agațe de scaunul puterii? Da...'' L-a mai făcut harcea-parcea și secretarul general al LPF, Justin Ștefan, care a afirmat negru pe alb că „managementul actual al federației n-are legătură cu fotbalul", dar bomboana pe colivă i-a pus-o reputatul fost arbitru Adrian Porumboiu: "...Fotbalul e îngenuncheat. Măgarul măgarilor a distrus fotbalul românesc. E un om mic! Acest om va fi mai nociv decât Mircea Sandu de 100 de ori..." Răspunsul transmis de Burleanu tuturor celor care-i cer demisia a fost să vină toți să vadă ce greu e să conduci o asemenea instituție și cum dă el în brânci la federație. Mă tem că tocmai le-a dat ideea cu brânciul!

Ca să facem trecerea la tataia Daum, o să amintesc că, acum vreo lună, secundul său de la națională, Rudi Verkempinck, se declara convins că tricolorii pot furniza o mare surpriză în următorul meci din preliminariile Cupei Mondiale, programat la 10 iunie, în Polonia. Să-l audă Dumnezeu, dar, până să-l vedem speriat pe Lewandowski de optimismul nostru, mă uit îngrijorat la lotul convocat de Herr și mă apucă pandaliile! Când începi enumerarea tot cu Tătărușanu - care, fiind anunțat pe făraș de Fiorentina, a mai luat aiurea două boabe și săptămâna trecută- și-l redescoperi pe Florin Gardoș, fundașul care face tușa la Southampton de doi ani și mai bine, mă gândesc că Papa Daum a ruginit de-a binelea.

Mai ales că în aglomerarea tricolorilor chemați la Mogoșoaia au mai fost incluși o serie de puștani, de certă perspectivă, dar care nu prea văd cum vor putea să țină piept impetuoasei cavalerii poloneze, și încă în propriul ei manej. Eu cred mai degrabă că, lăsând la vatră o serie de consacrați care ne-ar fi utili (de tip Budescu sau Torje) și preferând băieți cu caș la gură, Herr Daum își pregătește deja scuza pentru ratarea calificării la Cupa Mondială: am promovat jucători tineri în echipa națională! Iar placa asta, de adormit copiii, nici măcar nu e a lui, ci tot a celui care a pus fotbalul nostru pe butuci, managerul managerilor sau vorba lui Porumboiu!...

Horia Alexandrescu
Text preluat din România literară

albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE