Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Urmașul lui Petrache Lupu, de la Maglavit

Postat la: 02.09.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Mă uit la felul în care țări mai puțin democratice decât a noastră sau aflate încă sub dictaturi își tratează bilanțurile olimpice de la Rio. Rusia, bunăoară, clasată doar pe locul 5 în topul națiunilor (cu 56 de medalii, dintre care 19 de aur), și-a primit în glorie delegația. Medaliații cu aur primesc câte 100.000 de euro, iar faimoaselor gimnaste campioane de la ritmică, Mamun și Kudriavțeva, le-a răsărit la poartă și câte un... BMW X6!

În vecinătatea Rusiei, președintele Turkmenistanului, Gurbanguly Berdymuchamedov - mare amator de sport- a acuzat public olimpicii turkmeni deplasați la Rio că, pur și simplu, „Au trădat patria!". Și mai rău e în Coreea de Nord, care, deși a cucerit 7 medalii, dintre care două de aur, e mai jos decât Coreea cealaltă. Drept urmare, dictatorul Kim Jong, profund dezamăgit, a decis ca toți olimpicii care nu au urcat pe podiumul de premiere olimpic să fie trimiși imediat să muncească în minele de cărbuni, iar pe deasupra să li se anuleze și... cartelele pe baza cărora populația primește alimentele. Și, ca să încheiem acest inventar incredibil, să adăugăm că Robert Mugabe, președintele din Zimbabwe, a ordonat șefului poliției să-i aresteze pe toți cei 31 de sportivi care au reprezentat țara la Rio, de unde s-au întors fără medalii!

Cred că baronul Pierre de Coubertin se răsucește în mormânt în fața atâtor grozăvii. Dar, să ne întoarcem la democrația noastră, unde iată câtă liniște s-a așternut peste bilanțul olimpic! Chiar mă întrebam de ce să ne tot dăm de ceasul morții, când obiectivul propus a fost gata-gata să fie îndeplinit, întocmai și la timp?! Domnul Alin Petrache - președintele în exercițiu al COSR, ales democratic, la mijlocul ciclului olimpic, pentru jumătate de mandat - anunțase înaintea plecării la Olimpiadă că ţinta României la Rio este cucerirea a minimum 6 medalii. Or, ce mi-e 5, ce mi-e 6, mai ales că în frunte a sosit chiar una de aur, care nici nu era planificată ?!Impresionant, nu?

Trebuie să recunoaștem, deci, uimiți, cum clarvăzătorul șef al COSR a pășit peste vremuri exact pe urmele lui... Petrache Lupu de la Maglavit! Și totuși, iată că liderul olimpic, proaspăt întors de la Rio, își asumă public "neîndeplinirea obiectivului" și anunță că a demisionat, cerând poziții similare întregului Comitet Executiv, echipă moștenită, între noi fie vorba, de la Octavian Morariu! Partea și mai șocantă însă abia urmează, în sensul ca A. Petrache a mai avut o viziune apocaliptică peste timp, de vreme ce, la doar câteva ore după anunțul său, a sosit și bomba că medaliatul cu bronz Sâncrăian a fost depistat dopat la Rio, drept care... ni se retrage medalia lui, iar COSR are de plătit și o amendă de vreo 100 000 de euro! Cum s-ar spune, bomboana pe colivă!

Noroc că radiografia dezastrului de la Rio urmează să fie făcută - după cum ne-a anunțat tot dl. Petrache, "...așa cum e normal, în Comisia Tehnică, pe care o voi convoca în cel mai scurt timp statutar posibil". Asta sună bine, până la un punct. Doar că tocmai acela e punctul vulnerabil! Componența Comisiei Tehnice a COSR este, probabil, un secret de stat, de vreme ce nu este prezentată pe site-ul ONG-ului de la Arcul de Triumf. Poate că măcar acum va fi dată publicității, înainte de a fi dezvăluită opiniei publice de mass-media. Nu de alta, dar e bine să afle toată lumea numele marilor specialiști care vor fi chemați acum să ne spună dacă la Rio a fost albă sau neagră, dacă și cum ne-am pregătit, cine a meritat să fie trimis acolo și cine nu, cine răspunde pentru cheltuială și câți excursioniști olimpici s-au distrat pe banii noștri. Toate astea trebuie să le descurce tocmai sinodul tainic numit Comisie Tehnică, pentru că de echipamentele zdrențuite, "de la ajutoare", se ocupă deja poliția și procurorii. Mânărie tristă care, din păcate, n-a putut fi anticipată, cu aceeași clarviziune, de urmașul lui Petrache Lupu, de la Maglavit!

P. S. Despre meciul de duminică, România-Muntenegru, din preliminariile CM de fotbal, vom vorbi săptămâna viitoare. Pînă atunci, am notat că uncheșul Daum ne-a asigurat că nu a fost îngrijitor de teren și că așteaptă mila Domnului. Ca și noi, de altfel!

Horia Alexandrescu
Text preluat din Romania literara

albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE