Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Ultimul meci al titanului Nedeff

Postat la: 27.07.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Din această săptămână, lumea handbalul românesc şi mondial este mai săracă. La aproape 89 de ani, legendarul antrenor Niculae Nedeff s-a înălţat la ceruri.

Discret, aşa cum a fost toată viaţa, nea Nicu a fost prezent, ieri, la ultimul său meci. Doar că, la acest ultim joc, rolurile s-au inversat: el a fost în teren şi nu pe bancă, așa cum a stat toată viaţa. Pe bancă au stat ieri o parte dintre copiii săi de suflet, handbaliştii pe care i-a antrenat ani la rând pentru marea performanţă. Şi ce performanţă? Unică în lume! Din postura de director tehnic, antrenor principal ori antrenor secund, Niculae Nedeff a contribuit la toate medaliile de aur cucerite de handbalul românesc la campionatele mondiale: trei cu reprezentativă feminină (1956, 1960, 1962) şi patru cu naţională masculină (1961, 1964, 1970, 1974).

La acestea se mai adaugă încă 6 medalii de alte culori: argint la mondialul din 1959, bronz la mondialul din 1967, argint la Jocurile Olimpice din 1976 şi bronz la Jocurile Olimpice din 1972, 1980 şi 1984, toate cu echipa naţională masculină a României. Cu şapte titluri mondiale în palmares, Niculae Nedeff a fost declarat, în 2002, de revista World Handball cel mai mare antrenor de handbal din lume, devansându-i pe ruşii Igor Turcin şi Vladimir Maximov. Pentru aceste performanțe, Niculae Nedeff a intrat şi în Cartea Recordurilor dar a fost şi decorat de cinci preşedinţi ai României - Gheorghe Gheorghiu Dej, Nicolae Ceauşescu, Ion Iliescu, Emil Constantinescu şi Traian Băsescu. A fost un titan al handbalului. Modest şi diplomat, nea Nicu a fost un model de urmat nu doar pentru jucători sau jucătoare, ci şi pentru antrenori. El a fost liantul ajutător al multor generaţii de jucători ai echipei naţionale.

A fost cel care a ştiut întotdeauna cum se clădeşte o echipă adevărată în adevăratul sens al cuvântului, adică o echipă de învingători. Aristotel spunea că "Învingătorii nu renunţă, iar cei care renunţă nu ajung învingători". Şi nea Nicu Nedeff a fost un învingător. Un mare învingător, care, din păcate, a fost ignorat pe ultimul său drum de autorităţile statului român. Ministerul Tineretului şi Sportului, Guvernul şi Preșidinția României n-au catadicsit să trimită o floare, o jerbă sau o coroană pentru cel care mai bine de o jumătate de secol a făcut cunoscut, prin handbal, numele României în lume. România a fost o forţă în handbalul mondial şi datorită lui nea Nicu Nedeff.

Francezii au învăţat handbal de la nea Nicu Nedeff şi astăzi domină lumea sportului cu mingea mică. Pentru lumea handbalul românesc, nea Nicu Nedeff a fost un prieten mai mare dar şi un mare caracter şi sufletist fără pereche. Din păcate, ieri, a plecat atât de departe încât nu o să-l mai vedem niciodată. Şi totuşi el va rămâne veşnic în cartea de istorie a handbalului mondial, dar şi în memoria celor care l-au cunoscut, iubit şi stimat. Nea Nicu, Dumnezeu să vă aibă în pază şi să vă ocrotească acolo sus pentru tot binele pe care l-aţi făcut handbalului şi celor v-au cunoscut!

Ion Teleanu

 

albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE