Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Trocul Dragnea - Orban, via Tokes

Postat la: 21.12.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

0

În urmă cu 28 de ani, pastorul maghiar Laszlo Tokes scoatea lumea în stradă la Timișoara, iar astăzi este la al treilea mandat de europarlamentar. Însă, având dublă cetățenie, cel de al treilea mandat în forul european fiind obținut în 2014 pe listele partidului Fidesz din Ungaria condus de premierul Viktor Orban.

La 17 decembrie 2009 președintele României,Traian Băsescu l-a decorat pe László Tőkés cu Ordinul Național Steaua României „in semn de mare apreciere a curajului și demnităţii de care a dat dovadă, declanșând, prin exemplu personal, revolta istorică a poporului român împotrivă dictaturii comuniste". Pe 20 noiembrie 2013, Consiliul de Onoare al Ordinului Național "Steaua României" a decis, cu cinci voturi pentru și o abținere, retragerea distincției acordate europarlamentarului Laszlo Tokes. Principalul motiv al retragerii a fost că, în data de 27 iulie 2013, Laszlo Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, la lucrările Universitătii de Vară Balvanyos, ca impreună cu Guvernul pe care îl conduce să construiască "un sistem de cooperare naţională", astfel încât să ofere "protectorat" Transilvaniei, "așa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud".

Peste câteva luni, pe 15 decembrie 2013, Laszlo Tokes a predat Bisericii Reformate din Timișoara medalia "Steaua României în grad de cavaler", spunând că, dacă vreo persoană dorește să îi ia înapoi distincția, să meargă la Timișoara. Mai mult, pe 10 martie 2014, în plenul Parlamentului European de la Strasbourg, Laszlo Tökes a cerut, în limbă maghiară, autonomia așa-zisului Ținut Secuiesc. Peste aproape doi ani, pe 4 martie 2016, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind retragerea decorației Ordinul Național Steaua României în grad de Cavaler acordată lui Laszlo Tokes. În această vară, Liceul Teologic Româno-Catolic din Târgu-Mureș a fost desființat prin hotărare judecătorească. Ulterior, pe 25 septembrie 2017, președintele PSD, Liviu Dragnea a declarat că l-a asigurat pe premierul Ungariei, Viktor Orban, că situația de la Liceul Catolic din Târgu Mureș va fi rezolvată, printr-o hotărare de guvern sau lege, pentru anul școlar viitor, iar în schimb acesta a promis afirmarea susținerii din partea maghiară a candidaturii României la OECD.

Ieri, 20 decembrie 2017, proiectul de lege depus de UDMR pentru înființarea în Târgu-Mureș a unui liceu teologic cu predare exclusiv în limbă maghiară a primit raport de admitere în Comisia pentru invătămant, știință,tineret și sport a Camerei Deputaților. Adică, promisiunea lui Dragnea față de Orban a început să prindă contur. Tot ieri, plenul Camerei Deputaților, unde președinte este Liviu Dragnea, a decis ca parlamentarii, miniștrii, prefecții și primarii pot fi comercianți persoane fizice, amendând în acest sens un proiect de lege depus de UDMR. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare abrogarea unor dispoziții din Legea nr.161/2003, în sensul eliminării calităţii de comerciant persoană fizică din rândul incompatibilităţilor cu calitatea de deputat sau senator, cu funcția de membru al Guvernului, cu funcția de prefect sau subprefect, precum și cu funcția de primar sau viceprimar, primar general sau viceprimar al municipiului București, președinte sau vicepreședinte al consiliului județean.

Proiectul a fost inițiat de 5 parlamentari UDMR, respectiv: Csép Éva-Andrea, Márton Árpád-Francisc, Szabó Ödön, Fejér László-Ődőn, Tánczos Bârnă. Astfel, plenul Camerei Deputaților, for decizional, a adoptat, ieri, proiectul de lege cu 180 de voturi „pentru", 86 „impotrivă" și 5 abțineri. Inițial, propunerea legislativă a fost respinsă de Senat. Adică, din nou avantaj UDMR pe serviciul lui Dragnea. În 1989, păstorul maghiar Laszlo Tokes a aprins scânteia care care a condus la debarcarea lui Ceaușescu. În 2009, Băsescu îl decora pe Tokes. Azi, la 28 de ani de la evenimentele din decembrie 1989, Dragnea stă preș în fața lui Orban și a UDMR-ului păstorit până în 2012 și de Tokes. Ce vremuri trăim azi și la ce troc suntem martori fără voia noastră!?

Ion Teleanu

albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE