Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Traian Băsescu, o aventură în doi?

Postat la: 09.10.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Această analiză îi este dedicată lui Traian Băsescu. Este posibil să fie ultima cu acest subiect, pentru că omul va ieși din peisaj. În scurt timp. Dar până atunci, e interesant de văzut ce va face. Va candida sau nu va candida? Iar dacă va candida, își va ridica partidul peste pragul de 5%?

Răspund la ultima întrebare. Dacă Traian Băsescu va candida, PMP ar putea intra în Parlament. Discursul său încă este destul de puternic. Și mai dispune de un electorat dur în marja de 5%. Intrarea sa în campanie presupune însă o mobilizare fără precedent. A sa și a colaboratorilor săi din PMP. Campania va fi prilejul de a scoate la lumină secrete bine păstrate. Pe care le-a obținut din poziția de președinte.

Nu e însă deloc sigur că Traian Băsescu va candida. Este doar probabil. Iar probabilitatea constă în faptul că, zilele trecute, el a făcut o declarație surprinzătoare. A spus că nu s-a hotărât, că va decide în curând, dar a ținut să sublinieze că liderul unui partid are datoria de a candida. Ceea ce ar trebui să ne facă să presupunem că, de fapt, urmează să își anunțe, în curând, intenția în acest sens.

Când vorbim însă de un personaj atât de controversat și atât de alunecos cum este Traian Băsescu, nu avem dreptul să-i ignorăm antecedentele. Iar cel mai apropiat antecedent s-a petrecut la alegerile locale. Și atunci Traian Băsescu a ezitat. Dacă s-ar fi înscris în campania pentru București, situația ar fi putut să devină extrem de interesantă din punctul de vedere al bătăliei electorale. Dar nu a făcut-o. Deși, astăzi, invocă principiul sănătos conform căruia un lider de partid nu trebuie să ezite pentru a se avânta în luptă în primele rânduri, la locale, Traian Băsescu a pus coadă între picioare. Și a afirmat că nu-l lasă să candideze dosarele penale. Dar, astăzi, cauzele penale ale aceluiași Traian Băsescu, în loc sa scadă, s-au înmulțit. Dacă acesta este un motiv real și moral pentru a abandona luptă, atunci, în măsura în care ar fi consecvent cu propria sa decizie din prima parte a acestui an, liderul PMP ar anunța că nu candidează. Dar Traian Băsescu este total imprevizibil.

Alegerile parlamentare s-ar putea dovedi pentru el o veritabilă groapă. Ultima groapă politică. Dacă nu candidează, în mod cert, PMP nu intra în Parlament. În pasul doi, partidul dispare. Dacă va candida, s-a ivit, iată, un element pe care nu l-a prevăzut nici el și nici cei mai mulți dintre analiștii politici. Eu, singur, am făcut excepție. Acest element neprevăzut este Elena Udrea. Analizând modelul ei de comportament în preajma momentelor electorale, am remarcat că, de fiecare dată când urmează să se înscrie în cursa pentru parlamentare, ea devine excesiv de inovativă. Și face în așa fel, încât să apăra în fel de fel de posturi inedite, astfel încât presa să o bage în seamă și sa revină cât mai frecvent pe prima pagină. E semn că Udrea va candida. În urmă cu câteva săptămâni, mi-am permis să afirm acest lucru din platourile câtorva televiziuni de știri. Și iată, s-a întâmplat. A anunțat că va candida. Ca independent.

Dacă Elena Udrea ar fi candidat pe listele PMP, umăr la umăr cu Traian Băsescu, ea deschizând lista la Camera Deputaților, în timp ce el ar fi deschis lista la Senat, evenimentul în sine ar fi fost atât de puternic, încât, zile în șir, numai despre asta s-ar fi vorbit. În fel și chip. Dar suficient de intens pentru a trezi la viață întreg electoratul amorțit al fostului președinte. Succesul ar fi fost garantat. Numai că, în scenariul anunțat, cel al unei candidaturi independente, masa critică a electoratului lui Traian Băsescu este lovită în moalele capului. Din simplul motiv că cei doi au aproximativ același electorat. Iar cetățeanul fan Băsescu-Udrea va trebui să aleagă. Ceea ce înseamnă că șansele lui Traian Băsescu de a ridica PMP la 5%, în condițiile în care și așa joacă la limită, scad în mod dramatic. Este suficient ca Elena Udrea să smulgă, din aceast electorat, un 1% în tentativa ei de a candida independent, pentru ca eșecul lui Băsescu să fie pecetluit.

Și iată cum, pe neașteptate și, în orice caz, de unde se aștepta mai puțin, Traian Băsescu își vede spulberat visul politic. Și nu vor intra în Parlament nici el și nici Elena Udrea. Această teorie poate fi însă dată peste cap de o decizie de ultim moment, luată de cei doi actori politici. Elena Udrea va putea fi invitată în ultimul moment de Traian Băsescu să candideze pe listele PMP. Și ar putea accepta. Renunțând la aventura independentă. Ei bine, o aventură în doi ar face parte dintr-un scenariu la care mă pot aștepta. La fel cum m-aș mai putea aștepta și ca Traian Băsescu să îi cedeze, galant, prima poziție Elenei Udrea, el renunțând să mai candideze.

Sorin Rosca Stanescu

albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE