Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Timmermans a facut ce trebuia sa faca Iohannis

Postat la: 01.03.2018 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Pe scurt, Frans Timmermans a îndeplinit, astăzi, rolul de mediator între puterile statului român. Adică, ceea ce trebuia să facă președintele Klaus Iohannis, care e, undeva, în stratosferă. Nu se coboară Măria Sa la nivelul muritorilor de rând.

Așadar, să vedem:

1. Ce zice Constituția
Art. 80 - Rolul Preşedintelui
(2) Preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice. În acest scop, Preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate.

Avem o stare de conflict între autoritatea judecătorească și puterea legislativă?
Avem, căci Laura Kovesi ignoră inclusiv decizia CCR care o obligă să se prezinte la comisiile parlamentare. Augustin Lazăr o susține, ba chiar și CSM, cel puțin secția pentru procurori.

Avem o stare de conflict între autoritatea judecătorească și Guvern?
Avem, căci ministrul Justiției cere revocarea șefei DNA, iar o parte din autoritatea judecătorească se opune. Pe de altă parte, Guvernul se situează de partea ministrului Justiției.

Avem stare de conflict între stat și societate?
Avem, căci societatea este divizată, o parte importantă fiind în conflict deschis cu statul reprezentat de Guvern și de majoritatea parlamentară.

2. Ce face Iohannis
Dă cu parul în puterea legislativă, în puterea executivă și în cealaltă parte de societate (nu contează dacă mai mică sau mai mare, căci nu avem instrumente de măsură), care se situează în opoziție cu el. Transmite mesaje doar pentru electoratul său, folosind expresii contondente, pe care nu le-am auzit, spre exemplu, sub nicio formă, astăzi, la vicepreședintele Comisiei Europene. Chestie de educație politică.

3. Ce a făcut Frans Timmermans
A venit de la Bruxelles și s-a întâlnit cu toate puterile statului român. Adică, a jucat, cum spuneam, rolul de mediator. A susținut o conferință de presă, în care s-a adresat societății, pe un ton diplomat, fără să se situeze pe o poziție antagonică cu nicio parte a societății românești.

A greșit în câteva rânduri, când s-a referit la presă, cum că n-ar trebui să atace procurorii. Nu cred că în Germania sau Franța și-ar fi permis o asemenea afirmație. A greșit și când a spus că nu un om politic poate analiza activitatea unui procuror șef. Ministrul Justiției e om politic, iar Constituția României îi dă autoritate asupra procurorilor, în materie de management, nu de instrumentare a dosarelor.

În ansamblu, din punctul meu de vedere, Frans Timmermans a dat o lecție tuturor, dar mai ales celui care ar fi trebuit să își îndeplinească rolul de mediator, ca reprezentant al statului român și garant al respectării Constituției - președintele României. Dar, de unde nu e, nici Dumnezeu nu cere.

Narcisa Iorga

albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE