Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Suspiciuni rezonabile de crima politica

Postat la: 13.09.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Bugetul unei tari, daca este prost facut, intentionat sau din prostie, reprezinta o crima politica. Pentru ca poate face moarte de om. Refuzul lui Dacian Ciolos si al Guvernului sau de a pune la dispozitia partidelor si opiniei publice datele indispensabile pentru elaborarea programelor si a folosofiei bugetare reprezinta o suma de indicii ca se pregateste o crima. Si voi explica de ce. 

Nu intamplator i-am pus lui Dacian Ciolos, printr-o scrisoare deschisa, zece intrebari. Niciuna dintre acestea nu avea rolul de a-l incrimina pe el sau echipa guvernamentala pe care o conduce. Obiectivul pe care il urmaream era ca, pentru prima data in istoria recenta, daca tot nu avem un guvern politic, ci unul de avarie, temporar, sa beneficiem de sansa de a sti, din timp, cum stam. Suntem inainte de alegeri, iar partidele nu pot veni in fata electoratului nici cu mana goala, nici cu proiecte fantasmagorice ori demagogice. Ele ar avea sansa, daca Guvernul Ciolos nu s-ar opune, ca, beneficiind de informatii certe referitoare la diverse domenii, sa isi pregateasca, conform propriilor viziuni, proiectele de tara. Iar cetatenii ar putea, la randul lor, sa aleaga in cunostinta de cauza.

Iata, insa, ca aceasta sansa le este refuzata romanilor. De catre un Guvern care, in principiu, nu ar avea de ce sa ascunda informatii. Mai ales ca, asa cum ne-a asigurat, in fine, presedintele Klaus Iohannis, urmatorul Guvern va fi politic. Deci nu va fi un Guvern Ciolos. Si atunci nu este un adevarat atentat la democratie? Nu este o adevarata crima politica faptul ca partidele nu au posibilitatea sa isi schiteze bugetele si sa isi prezinte filosofia in fata cetatenilor pentru ca acestia sa stie ce sa aleaga?

Guvernul Ciolos are de ascuns ceva. In acest sens, exista, de asemenea, indicii rezonabile. Pentru ca, daca nu ar avea ceva de ascuns, nu ar exista absolut niciun motiv de refuz. Fara a-i face un proces de intentie premierului Dacian Ciolos, nu pot sa nu retin o remarca pe care el a facut-o atunci cand a explicat de ce a optat intr-un anumit mod pentru data alegerilor. El a spus ca are intentia sa pregateasca un buget pe care sa il lase mostenire viitorului Guvern. Aoleu!

Oare ce inseamna asta? Unde s-a mai pomenit ca un guvern politic sa conduca tara, oricare tara ar fi ea, in baza unui buget elaborat de alt guvern, care nu apartine respectivei formatiuni politice? Pai atunci ce rost ar mai avea alegerile? Ce rost ar mai avea ca partidele sa se dea de ceasul mortii, alergandu-i pe candidati, facandu-i pe acestia sa transpire pentru a castiga, de partea lor, cat mai multi cetateni, daca, in final, rezultatul alegerilor nu mai conteaza? Si nu mai conteaza nici cine este desemnat sa formeze Guvernul, intrucat respectivul Guvern, oricare ar fi el, este pe pilot automat. Iar pilotul automat e bugetul. O drona pe care Ciolos le-o tranteste in cap celorlalti. Sau poate nu. Poate premierul si-a facut alta socoteala. Si anume ca, imediat dupa alegeri, va trece, cu arme si bagaje, la un partid. El ne-a asigurat ca nu va face acest lucru pana la alegeri. Dar nu ne-a spus nimic despre ce se va intampla dupa.

Nu cumva Dacian Ciolos refuza sa informeze tara despre situatia economiei, finantelor, sanatatii, invatamantului, a absorbtie inflatiei samd din simplul motiv ca intentioneaza sa elaboreze un buget pentru el insusi? Daca e asa, e crima politica cu premeditare. Daca e altfel, e crima politica din prostie. Il anunt pe domnul Ciolos ca ii pregatesc o surpriza. In urmatoarele zile. Cu ajutorul unui mare numar de colegi din presa, dar si al unor analisti si specialisti in economie. Domnule Dacian Ciolos, sa stiti ca lucrurile nu sunt chiar atat de simple cum va par.

Sorin Rosca Stanescu

albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE