Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












„Surpriza" lui Viktor Orban pentru sportul maghiar

Postat la: 14.11.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

La trei luni de zile după Jocurile Olimpice de vară de la Rio de Janeiro, guvernul maghiar condus de Viktor Orban a adoptat o lege care a surprins lumea sportului din Ungaria şi chiar din întreaga lume. Potrivit noii legii adoptate săptămâna trecută, guvernul ungar va prelua de anul viitor majoritatea atribuţiilor Comitetului olimpic naţional.

La prezentarea proiectului de lege, guvernul condus de Viktor Orban a indicat că vrea ''să uşureze sarcina'' Comitetului olimpic naţional pentru ca acesta să se concentreze exclusiv pe formare, consiliere şi relaţionare. Totodată, legea, prezentată de guvern şi adoptată de Parlament, stipulează foarte clar că ''planificarea, alocarea, punerea în aplicare şi supravegherea'' fondurilor guvernamentale pentru sport să fie delegate secretariatului de Stat pentru Sporturi începând din 1 ianuarie 2017.

Această decizie surprinzătoare intervine în momentul în care Budapesta este, alături de Paris şi Los Angeles, unul din oraşele candidate la organizarea J.O. de vară din 2024. Mai mult, gazda Jocurilor Olimpice de vară din 2024 urmează să fie desemnată în septembrie 2017. Potrivit presei maghiare, această lege vine în urma dezamăgirii manifestate de primul ministru Viktor Orban, care a făcut din sport unul dintre axele prioritare ale politicii sale, având în vedere rezultatele de la Jocurile Olimpice de vară de la Rio de Janeiro.

Însă, trebuie precizat că Ungaria este la ora actuală a opta naţiune în clasamentul istoric al Jocurilor Olimpice de vară, cu un total de 175 medalii de aur, dar a trebuit să se mulţumească anul acesta doar cu locul 12 în Brazilia, cu 8 medalii de aur, 3 de argint şi 4 de bronz. În plus, Comitetul olimpic naţional ungar este unul dintre cele mai vechi şase din lume, fiind fondat în 1895,iar până acum avea în mână întreaga finanţare a federaţiilor de sport olimpice. Prin legea promovată de premierul Viktor Orban şi aprobată de Parlamentul maghiar, Comitetul olimpic naţional ungar va pierde şi puterea de a numi conducătorii federaţiilor sportive.

Rămâne de văzut dacă prin această lege sportul maghiar se va revigora sau nu, dar un lucru ar trebui să le dea de gândit celor care conduc destinele sportului românesc: Ungaria are o populaţie pe jumătate cât România, iar locul 12 la Jocurile Olimpice de vară de la Rio de Janeiro a fost considerat un eşec de către premierul Viktor Orban! În schimb, România a ocupat locul 47 la J.O. de vară din Brazilia, fiind cel mai slab din istoria participării ţării noastre la această competiţie, dar nimeni este vinovat şi nimeni nu a fost sancţionat!

Ion Teleanu

albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE