Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Sunteți pentru sau Contra?

Postat la: 22.09.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Că am scăpat în sfârșit de Christoph Daum ar trebui, firește, să ne bucure. Domnia sa la cârma naționalei ne-a costat însă scump, chiar foarte scump, dacă luăm în calcul ratarea calificării și grămada de bani cu care au fost plătite experimentele lui Herr, numai la ultima strigare fiind vorba de o bagatelă de 135.000 de euro.

Adio și n-am cuvinte, ducă-se, dar înainte de a lua Lufthansa înapoi spre casă, Papa Daum ne-a dezlegat misterul obsesiei sale de a lâncezi pe-aici până în 2020. Așa am aflat, abia acum, că ideea, departe de a-i aparține, fusese de fapt momeala cu care îl ademenise trimisul lui Burleanu, la discuțiile preliminare. Și cum să nu înghiți urgent oferta, când, pensionar fiind și liber de orice contract, vine de la București Andrei Vochin, consilierul personal al lui Burleanu, și-ți zugrăvește următorii patru ani total lipsiți de grijile vreunei performanțe imediate și plătiți regește, cu Pilonul II,virat direct din vistieria FRF?! Abia când a aterizat la București, la semnarea contractului, Herr Christoph a aflat că trebuie, totuși, să-și asume calificarea la CM 2018, dar cum i s-au dat asigurări de prelungire a înțelegerii, livrându-se și consistenta primă de instalare, oricât de neamț era, tot a semnat ca primaru'! Cu alte cuvinte, Burleanu l-a tras în piept, prostindu-l de-a dreptul cu așa-zisa sarcină de reformare a fotbalului românesc. Așa se și face că tricolorilor li s-a servit în loc de fotbal, la convocările naționalei, testul remorcării autocarului, pentru înțelegerea spiritului de echipă, și noroc că n-a mai fost timp și pentru mersul pe cioburi de sticlă, pe care Daum însuși îl exersase cu decenii în urmă, la începutul carierei sale de antrenor (vezi foto). Norocul lor și ghinionul nostru că n-am apucat să vedem fachirul și la un asemenea exercițiu mental, dar bine că, totuși, am scăpat de experimentele sale, pentru care Burleanu ar trebui să dea socoteală, la alegerile de anul viitor.

Până atunci, iată că și-a asumat (nu personal, firește!) aducerea unui nou selecționer la cârma echipei naționale, în persoana lui Cosmin Contra. Că Gică Hagi a refuzat era de așteptat și de înțeles, iar ratarea lui Dan Petrescu - pe care eu, unul, l-aș fi preferat - a fost cauzată de refuzul categoric al clujenilor. Nu mă întreb, însă, de ce la nominalizarea inițială, lăsată la mâna Comisiei Tehnice a FRF, nu s-o fi procedat mai întâi chiar la analizarea competenței fotbalistice a celor puși să voteze viitorul selecționer. Răspunsul cred că vă e clar: uite de-aia, pentru că din spate se șoptea tot opțiunea lui Burleanu! Cert e că Loți Boloni nici n-a intrat în discuție, din păcate, și nici Victor Pițurcă, după cum s-ar fi cuvenit, că Olăroiu nu putea să renunțe la bănetul din Emirate, iar pentru Mircea Rednic ar fi trebuit achitată o clauză de reziliere, pentru care FRF-ul s-ar fi scotocit să vadă cu ce-a mai rămas după ce l-a plătit pe Daum, ca să tacă și să plece.

Așa ne-am pricopsit cu Cosmin Contra, un fost mare jucător, dar care, ca și sexagenarul lui predecesor, preia reprezentativa României fără o minimă experiență de antrenor al unei echipe naționale! Mergem, așadar, din experiment în experiment, constatând că federația bâjbâie pur și simplu, alegând...ce-a mai rămas. Că, nu mă îndoiesc, la cum merge Dinamo în campionat, Negoiță chiar s-a bucurat să-l vadă plecat pe Contra, dovada cea mai bună fiind și că a renunțat la clauza de reziliere, de vreo 40.000 de euro, numai să se vadă scăpat! Iar dacă odată cu Guriță se duc la națională, după cum se aude, și Adi Mutu, ba și Jerry Gane, s-ar putea să constatăm că Miriuță nou-venitul readuce câinii la valoarea lor reală.

Cât despre noul selecționer, mi-a plăcut să-l aud declarând că România trebuie să se întoarcă în fotbalul mare, aplaud că i-a convocat deja pe Keșeru și pe Torje, dar ca să ne și vedem calificați la Euro 2020 e musai să zboare de la FRF și Răzvan Burleanu, cu toți aprozii pe care i-a cocoțat acolo. Altfel, risc pronosticul că și mandatul lui Cosmin Contra va fi doar unul de antrenor intermediar!

Horia Alexandrescu

(Text preluat din România literară)

 

albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE