Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Sindromul facebook in Romania: confuzia incredibila ca realitatile Romaniei sunt cele de pe facebook! Cine plateste?

Postat la: 23.01.2018 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Mari grupuri de oameni au inceput, de putin timp, sa acceseze facebook-ul si in Romania, ca peste tot. Cei mai multi cu motivatii personale, familiale si de prietenii; se felicita de sarbatori, posteaza muzica, flori si icoane. Toate bune pana aici.

Civicii si politicienii au descoperit primii "binefacerile" lumii virtuale si s-au repezit si ei cu graba. Mai ales ca e ieftin: poti intra in casa oricui cu cateva apasari de taste. Au descoperit, de asemenea, ca poti multiplica totul platind, asa incat postarile sa fie difuzate in masa. Si a inceput razboiul: care pe care, cine convinge mai mult pe unii sau altii. Au fost inventate imediat conturile false, campaniile tematice, linsajul adversarilor, denigrari, injurii, obscenitati si trivialitati: aproape pe gratis.

Unde s-a ajuns? Tabloidizarea mesajelor, reducerea comenturilor la semnele pregatite de facebook: semne care arata ura, injuraturi din fotografii, obscenitati teribile, limbajul trivial a cuprins totul. Incercarile de analize, dezbateri, au fost pur si simplu pulverizate de un lumpen frustrat si violent, in care se amesteca tot felul de imbecili, interlopi, gainari, semidocti, cu totii instigati de cei care au interse precise: exista pe la partide si pe la civici (sorosisti si #rezist) grupuri care inventeaza sloganuri, difuzeaza in masa tot felul de materiale, fotografii, filmulete bine regizate - cu tinte precise - preluate imediat de cei care atata minte au.

Sentimentul acestora ca sunt importanti, ca "vocea lor conteaza", ca sunt cu adevarat un fel de "eroi" ai zilelor noastre - i-a adus pe acestia in situatia de a deveni un fel de SCLAVI ai manipularii, VICTIME JALNICE ale unei lumi pe care nu o inteleg , nici nu pot s-o inteleaga.

Aceste grupuri de persoane, cazute in capcanele spatiului virtual ca victime, au ajuns sa confude realitatile cu imaginatia. Ei au impresia ca spatiul facebook este totuna cu Romania, realitatile sociale si economice, nu mai vorbesc despre politica.

Ce se va intampla in final? Evident, realitatea va invinge, e logic. Si, odata iesiti de pe facebook, aceste victime se vor lovi de aceasta realitate cruda, dura, acolo unde unii au nevoie de hrana si locuinta, locuri de munca: ei, bine, facebook-ul nu da de mancare si nu tine nici loc de ideal.

Cei care cred ca vor cuceri puterea politica cu facebook se inseala, pentru ca puterea nu este o chestiune care tine de spatiul virtual. Vor culege numai amagire. Opozitia actuala, cea care, prima, incurajeaza acest fenomen, va fi spulberata: pentru ca politica se face cu oameni reali, iar nu conturi de facebook.

Personal, folosesc facebook mai mult ca instrument de analiza si chiar didactic (o spun cu modestie), in speranta ca exista, totusi, desigur o minoritate, cu care se poate comunica.

Aurelian Pavelescu

albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE