Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Servicul de Informații Externe în cuvinte: e la fel ca înainte!

Postat la: 27.10.2018 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Ne așteptam ca debarcarea apostolilor securității comuniste din fruntea Serviciului de Informații Externe, generalii Silviu Predoiu și Vasilica Sarcă, să aducă schimbarea atât de necesară în relațiile statului român cu partenerii euro-atlantici. N-a fost să fie. Nori negri s-au repezit asupra instituției după ce șeful politic al SIE, Gabriel Vlase, a fost expus oprobiului public, fiind suspectat de plagiat.

Poate că, ar fi mai înțelept din partea președintelui țării să-și trimită spionul preferat acasă, până când acesta își va aduce aminte titlul tezei de doctorat susținută la Academia SRI. Deocamdată, intrat într-un con de umbră, SIE are parte de un interimar lăsat moștenire de generalul Predoiu. Se zvonește că președintele, Klaus Iohannis are la mapa de semnături, numirea noului șef operativ al SIE. Mai precis, se pregătește numirea noului prim-adjunct al directorului SIE, care va mânui, în următorii ani, ochii și urechile României peste hotare.

Și cum nicio decizie de politică externă nu pleacă neavizată de SIE, misiunea președintelui Iohannis este una dintre cele mai dificile din următoarea perioadă. Se pare că, aflat în prag de pensionare, generaloidul Silviu Predoiu a lăsat în urma sa un om de încredere, format după chipul și asemănarea sa, în persoana actualului interimar, generalul Eugen Nedelcu. Acesta a fost director al Regionalei 3 a SIE, și unul dintre autorii dizolvării Direcției Economice din cadrul serviciului.

Fost diplomat în Pakistan, Nedelcu este bun amic de șprițuri cu Florin Tărăbuță, actualul ministru consilier de stat în cadrul Biroului politic al Ambasadei României în SUA. Tărăbuță, un deconspirat trimis la Washington, a condus Direcția de Resurse Umane a SIE, după plecarea generaluluiIon Rușeț, o altă pată gri de pe obrazul spionajului extern românesc. În vremurile bune, Tărăbuță a fost promovat la acoperire în Libia. Acum că prietenul său este în cărți pentru șefia SIE, chiar și Tărăbuță are perspective de întoarcere în Centrală pe o funcție demnă de valoarea sa.

Eduard Ovidiu Ohanesian

albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE