Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Scenariul refacerii USL. Cum vrea Victor Ponta să prăbuşească guvernarea PSD-ALDE

Postat la: 23.08.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

0

În România, toamna nu se numără doar bobocii, ci și noile partide, grupuri parlamentare și alianțe, care - să nu spuneți că nu v-am anunțat! - se pregătesc să apară ca ciupercile după ploaie.

Potrivit surselor mele - şi aţi văzut că nu obişnuiesc să arunc vorbe-n vânt fără argumente -, cea mai mare spaimă a lui Liviu Dragnea (după DNA, desigur) rezidă în scenariul regenerării USL - de data aceasta, sub forma unei înţelegeri strategice (oficiale sau subterane) între ex-premierul pesedist Victor Ponta (secondat de Daniel Constantin şi de europarlamentarul Laurenţiu Rebega, prin intermediul Pro România) şi PNL, formaţiune care este nevoită să iasă la rampă şi să fie din ce în ce mai vizibilă pentru a-şi recupera electoratul scandalizat de eşecul dezastruos al ultimelor garnituri de conducere (Gorghiu-Blaga&Co).

Teoretic, la un astfel de proiect s-ar putea ralia unele cioturi din ALDE şi PMP, în condiţiile în care atât Călin Popescu-Tăriceanu, cât şi Traian Băsescu (înfrăţiţi cu Dragnea, trup şi suflet, în ceea ce priveşte discursul anti-Justiţie) se confruntă, mai mult sau mai puţin vizibil, cu o serie de nemulţumiri interne. Finalmente, să nu vă surprindă foarte mult dacă doi-trei hipsteri parlamentari de la USR (având în vedere veritabilul seism ce cutremură Uniunea, punându-i sub semnul întrebării viitoarea existenţă) s-ar angrena într-un astfel de proiect.
De altfel, actuala arhitectură a puterii convine (de la foarte mult în sus) numai anumitor grupuri de interese din PSD şi ALDE (partide măcinate de vendete şi nemulţumiri), în condiţiile unei opoziţii fărâmiţate şi aproape inexistente pe plan public şi parlamentar.
La urma urmei, după ce l-a surclasat pe Cristian Buşoi, greul de-abia acum începe pentru Ludovic Orban (liberal pur-sânge în care eu am toată încrederea), el fiind nevoit să readucă PNL în jocurile politice mari. Şansa lui Orban stă şi în faptul că preşedintele Klaus Iohannis va câştiga, cel mai probabil, un al doilea mandat la Cotroceni, în 2019, iar acest moment electoral (care suscită mai mare interes decât alegerile legislative) poate sufla din plin în pânzele PNL.

Totodată, Victor Ponta este cât se poate de conştient că unica şansă a proiectului Pro România este aceea de a rupe PSD şi de a contura un pol solid „de centru" - şi nu „de stânga", fapt ce ar putea uşura o colaborare (ce-i drept, total conjuncturală) cu PNL, dar şi cu alte grupări de dreapta (ralierea Forţei Naţionale este o dovadă în acest sens).

Dacă hemoragia cauzată PSD se va dovedi semnificativă şi dacă ALDE îşi va trăda deficienţele (ambele scenarii fiind posibile), Dragnea şi Tăriceanu vor risca pierderea majorităţii parlamentare, întrucât nu vor mai putea miza pe sprijinul UDMR, Kelemen Hunor&Co fiind deja radicalizaţi de perspectiva Centenarului Marii Uniri, dar şi de eşecul revenirii la guvernare alături de PSD şi ALDE.
Bănuiesc că nu mai trebuie să vă explic de ce pierderea majorităţii parlamentare e echivalentă cu pierderea guvernării.
Aşadar, fiţi pe fază: urmează o toamnă politică fierbinte.

Simona Man

albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE