Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Scenariul cel mai rău pentru PSD

Postat la: 16.06.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Cel mai rău scenariu pentru PSD, un veritabil coșmar, va fi dacă Dragnea nu va strânge suficiente voturi pentru trecerea automoțiunii de cenzură. În această situație, umilința va fi maximă, iar înfrângerea sa va fi atât de cruntă, încât, mai devreme sau mai târziu, va trebui să demisioneze. Există însă și un al doilea cel mai rău scenariu. Ca moțiunea să treacă și totuși să rămână, la Palatul Victoria, Guvernul Grindeanu 2.

Simplul calcul aritmetic nu are nicio valoare atunci când analizăm șansele PSD de a-și trece automoțiunea de cenzură. În primul rând, e bine să introducem în ecuație faptul că, săptămâna viitoare, urmează să se producă, în Parlamentul României, un eveniment fără precedent la nivel mondial. O automoțiune de cenzură. Faptul că o majoritate parlamentară își zdrobește propriul Guvern și solicită un vot în acest sens poate crea nu numai confuzie, ci și o stare de nemulțumire. De această nemulțumire vor profita, cu singuranță, toți adversarii PSD. Sau, pentru a face o diferență necesară, adversarii lui Liviu Dragnea. Dintre aceștia, cel mai important este Victor Ponta. Victor Ponta dispune de o baterie redutabilă de tovarăși, acoperiți sau neacoperiti, dar, în orice caz, foști parteneri de-ai săi. Deputați și senatori care nutresc speranța că, prin eliminarea lui Dragnea, ar putea veni sau ar putea reveni la butoanele celui mai important partid din România. Iar numărul voturilor de care dispune, aritmetic vorbind, în acest moment PSD, este doar cu 7 mai mare decât este necesar pentru trecerea moțiunii de cenzură. Este evident că absolut toți adversari lui Liviu Dragnea, din interiorul și din afara PSD, vor fi interesați să cumpere voturi împotriva lui. Iar teoretic este posibil să reușească. La rândul său, însă, Liviu Dragnea are posibilitatea de a recurge la voturile UDMR, în schimbul aducerii maghiarilor la guvernare. Parcă îi și aud declarând ritos că ei votează pentru stabilitate.

Un alt coșmar este, însă, așa cum am precizat la începutul acestei analize, ca moțiunea să treacă, dar, până la instalarea unui nou Guvern, la Palatul Victoria, să vedem funcționând un hibrid, numit Grindeanu 2. Și care poate da peste cap multe dintre calculele viitoare ale PSD. Cum s-ar produce acest lucru? Pentru a se întâmpla așa ceva, ar fi necesar ca președintele Klaus Iohannis să acționeze în consecință. Primul lucru pe care l-ar face acesta ar fi omologarea nominalizărilor pe care Grindeanu le va face la începutul săptămânii viitoare. Sorin Grindeanu a anunțat că formează o nouă echipă guvernamentală și știm că, în acest sens, el beneficiază de susținerea lui Victor Ponta, care ar fi preluat secretariatul general al Guvernului. În ideea că, până luni, Grindeanu va avea pregătită o listă completă a noului cabinet, el urmează să o prezinte președintelui României, care va constata că sunt întrunite condițiile constituționale și de altă natură în vederea numirii viitorilor miniștri. În acest scop, echipa Grindeanu-Ponta va trebui să aibă grijă ca noua echipă de la Palatul Victoria să nu însemne o compoziție politică diferită de cea a Guvernului Grindeanu 1. Pentru a nu mai fi necesar și un vot în Parlament. Acest lucru este simplu de realizat atâta timp cât se produce cu maximă discreție, iar PSD nu are timpul necesar pentru ca, procedând statutar, să îi dea afară din partid pe toți cei care i se alătură lui Grindeanu. Ce urmează?

În timp ce noul Guvern preia administrarea statului, în Parlament, la mijlocul săptămânii viitoare, este votată automoțiunea de cenzură a PSD. În principiu, această automoțiune de cenzură duce la căderea Guvernului Grindeau, indiferent dacă, între timp, s-a schimbat componența acestuia. Dar pentru ca schimbarea să devină efectivă, mai este necesară parcurgerea unor etape. Prima etapă este organizarea de către președintele Klaus Iohannis a unor consultări cu partidele parlamentare. Știm de data trecută că acesta poate amâna momentul consultărilor. Vor mai trece, deci, în funcția de aceste amânări, dar și de programul extern încărcat al președintelui, un anumit număr de zile până când vor avea loc consultările. În urma consultărilor, președintele Iohannis ar nenumărate posibilități. Cea mai soft este să însărcineze o persoană din PSD cu formarea viitorului Guvern. În principiu, poate fi orice persoană. Dacă președintele vrea să arate că este extrem de corect, va ține cont de voința majorității parlamentare PSD+ALDE și va nominaliza persoana indicată de această majoritate. Dar nominalizarea nu va avea loc instantaneu. Președintele se poate gândi aproape o lună. Cum s-a întâmplat și data trecută. Apoi, persoana nominalizată va forma, în urma negocierilor, noua echipă de la Palatul Victoria. Această nouă echipă va trebui invitată la Cotroceni pentru a depune jurământul.

În eventualitate în care Klaus Iohannis are obiecții față de unii sau alții dintre viitorii miniștri, vor avea loc din nou negocieri și se vor produce noi desemnări. Toată această tevatură, care ar trebui să se sfârșească printr-un vot în Parlament în eventualitatea în care va fi cooptat la guvernare și UDMR, schimbându-se astfel componența politică a Guvernului, și ținând cont că, în scurt timp, vine vacanța parlamentară, va putea împinge departe, spre toamnă, momentul plecării de la Palatul Victoria a Guvernului Grindeanu 2. În tot acest interval de timp, Grindeanu le va provocă lui Liviu Dragnea și PSD-ului maximum de deranj posibil. Iar cel mai grav este că programul de guvernare va fi compromis. Acesta este un coșmar cât se poate de posibil.

Sorin Rosca Stanescu

albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE