Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Scandalul revocării Codruței Kovesi. Cum a jucat Iohannis

Postat la: 11.07.2018 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Când invoci democrația, statul de drept și Constituția, ești obligat, la rândul tău să respecți regulile jocului democratic. Așa că, finalmente, trebuie să înțelegem că, pus într-o situație de-a dreptul imposibilă - de o Curte Constituțională coordonată de foști parlamentari PSD, care, pe cale de consecință, au dat curs doleanțelor coaliției de guvernământ -, președintele Klaus Iohannis a fost nevoit să o revoce pe șefa DNA, Laura Codruța Kovesi.

O decizie a Curții Constituționale are un caracter general obligatoriu, or șeful statului, din postura de garant al respectării Legii fundamentale, chiar nu avea cum să nu respecte verdictul judecătorilor CCR - bune, rele, astea-s regulile jocului pentru toți actorii politici (atâta timp cât România încă este, sper eu, o democrație constituțională). Nota bene: Tocmai fiindcă este garantul Constituției, Iohannis a respectat decizia CCR, așa cum se cade într-o democrație, chiar dacă există o puzderie de hotărâri ale Curții pe care PSD și ALDE le ignoră programatic, fiindcă nu sunt în interesul lor (de exemplu, decizia privitoare la parlamentul unicameral).

Însă, din punctul de vedere al strategiilor politice, maniera în care Klaus Iohannis a revocat-o pe Codruța Kovesi nu a fost absolut deloc inspirată. E evident, șeful statului trebuia să respecte decizia CCR, dar adevărata artă consta în maniera în care ar fi făcut-o, și, la fel de important, în alegerea unui moment adecvat, astfel încât percepția publică să nu se cramponeze de iluzia că Liviu Dragnea și Călin Popescu-Tăriceanu ar fi înregistrat vreo victorie răsunătoare. În fond, Iohannis nu a făcut nimic altceva decât să tărăgăneze problema 30 de zile, timp în care a lansat semnale că s-ar pregăti de referendum sau de inițierea unei largi medieri între puteri, semnale care, iată, au făcut ca dezamăgirea susținătorilor săi să fie cu atât mai mare.

Personal, sper ca Iohannis să își fi făcut totuși niște calcule serioase pe care noi încă nu le putem pătrunde. În acest sens, viitorul procuror-șef al DNA reprezintă o miză crucială în ceea ce privește viitorul luptei anticorupție din România.

P.S. Însă următorul aspect mă înspăimântă de-a dreptul: oare ce om onest și întreg la cap va mai accepta vreodată șefia DNA după ce a văzut aprigul și mizerabil linșaj politico-mediatic la care a fost supusă, de-a lungul anilor, Laura Codruța Kovesi, pentru că a cutezat să spargă buboiul unor politicieni certați cu legea?

Simona Man

albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE