Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












PSD+UDMR=Love. Culisele unui mariaj

Postat la: 24.05.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Apropiata lansare (în maximum două săptămâni) a noului partid politic pregătit de tripleta Daniel Constantin-Victor Ponta-Laurenţiu Rebega va presupune, inevitabil, o serie de reconfigurări interesante ale scenei politice autohtone. Haideţi să le analizăm împreună.

Ireversibila slăbire a ALDE (pe fundalul plecării grupării Constantin) - coroborată, fireşte, cu vechile şi adâncile suspiciuni existente între Liviu Dragnea şi Călin Popescu-Tăriceanu, care nu s-au „iubit" niciodată, deşi au fost nevoiţi să colaborează conjunctural - va avea, ca primă consecinţă, „reînvierea" UDMR. Potrivit surselor mele, Dragnea negociază deja (doar în numele PSD) cooptarea Uniunii la actul guvernării, cu scopul de a asigura perenitatea majorităţii parlamentare în jurul social-democraţilor. Mişcarea este inteligentă şi, în măsura în care se va concretiza la modul explicit, îl va lăsa în poziţie de offside pe Tăriceanu. Confruntat cu spectrul izolării politice, sunt ferm convinsă că Tăriceanu a luat deja hotărârea de a candida la prezindenţialele din 2019, chiar dacă este pe deplin conştient că nu are şanse de câştig, întrucât aceasta este, finalmente, unica soluţie de a strânge rândurile ALDE şi de a păstra gruparea în lumina reflectoarelor.

Desigur, Tăriceanu are şi alternativa de a se apropia treptat-treptat de PNL, însă, pentru ca acest scenariu să prindă oarece noimă, este de-a dreptul esenţial numele viitorului preşedinte pe care liberalii îl vor alege la apropiatul congres. La urma urmei, e de notorietate că, odinioară, pe când Tăriceanu era şeful PNL, Cristian Buşoi va fi fost unul dintre băieţii lui de mingi. Totuşi, scenariul unor eventuale viitoare tandreţuri Tăriceanu-PNL este pe cale să se spulbere, curând, întrucât (cel mai probabil), Ludovic Orban - unica alternativă viabilă pentru liberalii adevăraţi - îl va surclasa pe Buşoi şi va câştiga, dincolo de orice tăgadă, preşedinţia PNL, tocmai fiindcă deţine deja susţinerea necesară pe line de partid.

Dorit atât de PSD, cât şi de UDMR (exclusă, de mai bine de trei ani de la masa şi de la resursele puterii, fapt ce îi ustură cumplit pe liderii maghiari), mariajul oficial al celor două partide este tărăgănat, actualmente, de câteva semne de întrebare. Pe de o parte, Kelemen Hunor nu ştie încă în ce mod vor încerca Liviu Dragnea şi PSD să modifice Codurile penale, acţiuni ce pot stârni un nou scandal monstruos, or UDMR (membră cu drepturi depline a PPE) trebuie să-şi numere cu atenţie paşii. Pe de altă parte, Dragnea e convins că UDMR îşi va negocia la sânge intrarea la guvernare, solicitând cel puţin două ministere şi un număr important de agenţii guvernamentale (în fond, pârghii financiare esenţiale), şi e conştient că propulsarea maghiarilor la Palatul Victoria va reprezenta, inevitabil, o mare bilă neagră în perspectiva alegerilor prezidenţiale din 2019, când candidatul social-democrat va poza în mare naţionalist. Toate aceste impedimente de moment se vor dovedi apă de ploaie, în condiţiile în care mizele PSD şi UDMR, deşi nu coincid întocmai, necesită parafarea acestui mariaj. Să nu spuneţi că nu v-am zis!

Simona Man

albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE