Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












PSD a pierdut războiul rozelor. Implicaţiile trecerii moţiunii de cenzură

Postat la: 21.06.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Trecerea la limită a controversatei moţiuni PSD anti-PSD îi oferă o mică gură de oxigen lui Liviu Dragnea, care reuşeşte astfel să se menţină în vârful formaţiunii (cu sprijinul minorităţilor naţionale, care au asigurat demiterea Cabinetului Grindeanu), dar reprezintă (s-o spunem pe şleau!) o înfrângere usturătoare pentru partidul celor trei trandafiri. Să vedem care sunt implicaţiile votului din plen.

În primul rând, din punct de vedere constituţional, preşedintele Klaus Iohannis deţine cheile actualului context politic, ceea ce nu reprezintă deloc un semn de bun augur pentru PSD, care nu deţine încă nici cea mai mică garanţie că şeful statului va gira o nouă guvernare PSD-ALDE. Ce se va întâmpla dacă, după consultări la care vor participa toate forţele parlamentare, Iohannis ar propune un guvern de uniune naţională (construit în jurul unui tehnocrat, sau al unui lider de dreapta), argumentând că avem altă situaţie constituţională decât cea ivită după alegerile din decembrie? Finalmente, preşedintele ar putea refuza o nouă formulă PSD-ALDE, invocând cele două crize guvernamentale grave girate de aceste două forţe, care, iată, au pierdut chiar frâiele propriei guvernări.
Dincolo de aceste scenarii la modă, este cert că preşedintele Iohannis va juca un rol esenţial în aritmetica soluţionării actualei crize. De asemenea, nici majoritatea parlamentară PSD-ALDE nu mai este ce era la începutul anului, în condiţiile în care a avut nevoie de acoliţi de la minorităţile naţionale pentru trecerea propriei moţiuni împotriva propriului guvern. Mda, Eugen Ionescu este mai actual ca niciodată.

În al doilea rând, PSD va avea foarte mult de suferit, în mod inevitabil, după desprinderea aripii Ponta-Grindeanu. La urma urmei, Liviu Dragnea a exclus doi foşti premieri ai partidului (şi, totodată, se anunţă numeroase decapitări printre parlamentari, dar şi în teritoriu), fapt care va meninţine viu veritabilul seism trăit pe viu de PSD sub preşedinţia lui Liviu Dragnea. Plecarea grupării Grindeanu-Ponta reprezintă, în orice sistem de referinţă, o gravă pierdere pentru întregul PSD.

În al treilea rând, după eşecul negocierilor cu UDMR şi în urma trecerii moţiunii de cenzură cu voturile minorităţilor naţionale, PSD devine realmente dependent de Călin Popescu-Tăriceanu, a cărui eventuală „defectare" - contrele politice dintre cei doi au un istoric interesant, întrucât acest mariaj politic este şi rămâne unul de factură conjuncturală! - ar spulbera orice menţinere la guvernare (în eventualitatea în care PSD se va întoarce acolo). Poate că această dependenţă nu îşi va trăda implicaţiile în perioada imediat următoare - fiindcă Dragnea şi Tăriceanu au mize comune în ceea ce priveşte pragul abuzului în serviciu şi modificarea Codurilor penale -, dar este imposibil să nu-şi arate colţii pe termen mediu şi lung. Cu atât mai mult cu cât - cel mai probabil - Tăriceanu va intra în cursa prezidenţialelor din 2019, fiindcă altminteri nu are alte soluţii pentru a creşte ALDE.

În al patrulea rând - şi asta fiindcă tot vorbim despre miza alegerilor prezidenţiale din 2019 -, ce vor face Liviu Dragnea şi PSD dacă ex-premierul Victor Ponta va candida la funcţia supremă în stat din partea partidului Pro-România? Îl va contracandida Liviu Dragnea?! Haideţi să fim serioşi... Asta ar însemna ca singurul preşedinte al României dat de PSD să rămână Ion Iliescu, fiindcă scindarea voturilor stângii îl va favoriza, din plin, pe Klaus Iohannis.
În al cincilea rând, este mai mult decât cert că Victor Ponta şi Sorin Grindeanu (acompaniaţi de aproximativ 17-18 parlamentari PSD-ALDE, dintre care unii de notorietate) vor reprezenta nucleul noului partid Pro România (împreună cu europarlamentarul Laurenţiu Rebega, actualmente preşedinte al formaţiunii Forţa Naţională). De asemenea, este mai mult decât evident că acest nou construct politic va rupe masiv din electoratul PSD, începând chiar cu viitoarele alegeri prezidenţiale.

P.S.: Nu-i aşa că, în pofida trecerii moţiunii (care nu oferă garanţia revenirii social-democraţilor la butoanele guvernării), PSD a pierdut războiul rozelor?

Simona Man

albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE