Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Premiera venetiana

Postat la: 15.09.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Sezonul turistic estival este pe sfârşite în România dar şi în ţările din centrul şi sudul Europei. Însă, în această săptămâna a avut un eveniment unic în industria turistică mondială, dar care a trecut cam neobservat. Dacă pentru majoritatea localităţilor din întreaga lume atragerea a cât mai mulţi turişti reprezintă un obiectiv important, nu acelaşi lucru este valabil şi la Veneţiei.

Locuitorii sunt nemulţumiţi de faptul că fluxul mare de turişti le afectează profund viaţa, şi, ca atare, mulţi dintre ei au ales să se mute în alte zone. De aceea, sute de locuitori ai oraşului- lagună au ieşit, în această săptămâna în stradă, atenţie, pentru a protesta faţă de turismul în masă care le afectează viaţa. "Ne vrem oraşul înapoi", au strigat cei peste 1.000 de veneţienii prezenţi la protest. Locuitorii susţin faptul că viaţă lor este profund afectată de numărul mare a celor care vizitează oraşul, fapt pentru care turismul aduce mari dezavantaje locuitorilor.

"Suntem pentru Veneţia şi pentru veneţieni, iar cei dintre noi care sunt exilaţi la Mestre vor să se întoarcă în Veneţia", a precizat jurnalistul Mario Secchi, participant la protest. Locuitorii lagunei se simt afectaţi deoarece turismul în masă a influenţat puternic costurile de trăi. "Ne-am plimbat până în Piaţă Rialto, pentru a arata că există unitate între grupurile de cetăţeni. Avem nevoie de normalitate. Şi noi existăm şi vrem să continuăm să trăim aici", a spus un alt participant la protest.

Veneţia este capitală provinciei cu acelaşi nume şi numără 264.534 locuitori (31 decembrie 2013). Întregul oraş şi întreaga lagună au fost declarate, în 1979, patrimoniu al umanităţii de către UNESCO. Nu există date verificabile asupra originii oraşului, însă legenda acreditează ziua de 25 martie a anului 421 drept moment al întemeierii sale. Se pare că Veneţia s-a născut ca urmare a fluxului de refugiaţi care au abandonat câmpia padana sub ameninţarea mai multor invazii longobarde şi hune din nordul Italiei în decursul secolului al V-lea şi de la începutul secolului al VI-lea. La început, locuitorii şi-au ridicat aşezămintele pe mlaştinile instabile ale lagunei şi au trăit din comerţul cu sare şi din pescuit.

Azi oraşul Veneţia este împărţit în şase părţi, numite sestiere: Dorsoduro, Santa Croce, San Polo, San Marco, Cannaregio şi Castello, cuprinzând 118 insule, aproximativ 175 de canale, cu o lungime totală de aproximativ 38 km, şi 354 poduri. Veneţia este bogată în biserici -124, de la stilul romanic (biserica San Zaccaria) până la baroc. Simbolul Veneţiei ca oraş şi pe vremuri ca republica este Bazilica Sfântul Marcu (Basilica di San Marco), care a avut ridicat iniţial în stil bizantin altarul pentru moaştele Sfântului Marcu Evanghelistul, cât şi biserica Palatului Ducal.

Piaţa San Marco poate fi considerată "centrul centrului" oraşului, una dintre cele mai frumoase din lume. Aici se găseşte Bazilica San Marco, Palatul Ducal (Palazzo Ducale) şi campanila bazilicii. Un alt simbol al oraşului este Podul Rialto pe care se găsesc o mulțime de magazine. Ca urmare a atractivității turistice unice în lume, Veneţia este asaltată an de an de milioane de turişti. Potrivit statitisticilor oficiale, în 2015, oraşul a fost vizitat zilnic de circa 74.000 de turişti, iar numărul total anual al turiştilor s-a ridicat la 34 de milioane. Acum, practic, veneţienii nu mai vor turiştilor în oraşul lor, urbea care a fost cunoscută şi recunoscută în lume şi care s-a dezvoltat tocmai ca o atracţie turistică unică în lume! Incredibil, dar adevărat!

Ion Teleanu

albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE