Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Ponta şi Grindeanu au deschis cutia Pandorei în PSD

Postat la: 28.06.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

0

S-o spunem pe şleau: în pofida trecerii moţiunii de cenzură şi a desemnării lui Mihai Tudose la cârma Palatului Victoriei (pe fundalul noncombatului afişat de preşedintele Klaus Iohannis), surprinzătoarea şi incisiva disidenţă a tandemului Victor Ponta-Sorin Grindeanu a izbutit să deschidă o veritabilă cutie a Pandorei în PSD. Mai aveţi dubii?!

În fapt, cauzele sunt cât se poate de evidente. Deşi a tranşat la limită problema moţiunii de cenzură (doar datorită aportului parlamentarilor minorităţilor naţionale, care i-au salvat pe social-democraţi de la o veritabilă apocalipsă politică!) şi acum readuce PSD la masa guvernării (după o criză scandaloasă stârnită de un război intestin pentru putere), Liviu Dragnea a fost nevoit să-şi dezvăluie, treptat dar sigur, slăbiciunile pe line de partid, ajungând să facă numeroase concesii pentru a-şi menţine poziţia supremă în PSD.

Urmarea? Deşi (momentan) a înclinat în favoarea sa balanţa conflictului fratricid cu tandemul Ponta-Grindeanu (conflict care este încă departe de a se tranşa, întrucât cei doi beneficiază de susţinerea a 15-20 de parlamentari pesedişti!), Dragnea a intrat în colimatorul unei alte facţiuni importante în aritmetica internă - mai exact, e vorba de gruparea coordonată de greii Niculae Bădălău (omul doi din PSD) şi Codrin Ştefănescu (secretarul general adjunct) -, care nu vede deloc cu ochi buni desemnarea „colegului" Mihai Tudose la butoanele Palatului Victoria.

În realitate, Bădălău şi Ştefănescu dau glas unor ample nemulţumiri resimţite de mulţi lideri social-democraţi, care avertizează că este incorect şi cel puţin ciudat să-l schimbi pe Grindeanu pentru că a picat evaluarea lui Darius Vâlcov şi pentru că ar avea legături cu SRI, şi să-l înlocuieşti (după un scandal monstruos care a adus nenumărate prejudicii de imagine PSD si nu numai...) chiar cu Mihai Tudose, căruia - să n-o dăm pe după vişin! - i se pot imputa exact aceleaşi „culpe". Cu alte cuvinte, Liviu Dragnea se luptă cu Sistemul, sau pactizează cu acesta, doar pentru a se menţine în vârful partidului? - iată cea mai la modă întrebare printre social-democraţi. De aceea, tensiunile din PSD sunt departe de a se stinge, în pofida faptului că social-democraţii se întorc la Palatul Victoria.

Nici preşedintele Klaus Iohannis (marea speranţă a electoratului anti-PSD) nu iese neciufulit din criza stârnită de Liviu Dragnea, întrucât a ales alternativa cinică a noncombatului şi a girat, zâmbitor şi indiferent, revenirea la guvernare a partidului celor trei trandafiri. Nici măcar nu a taxat public derapajele PSD, ceea ce a dezamăgit profund electoratul de dreapta, care ar fi preferat un preşedinte jucător. Desigur, Klaus Iohannis a gândit totul în perspectiva alegerilor prezidenţiale din 2009, sperând că pesediştii îşi vor rupe în continuare gâtul la guvernare şi îi vor oferi pe tavă un nou mandat la Cotroceni.

Singurii care câştigă din toată această amplă criză sunt Victor Ponta şi Sorin Grindeanu. Transformând Palatul Victoria într-o incisivă tribună anti-Dragnea, cei doi şi-au atras susţinerea a numeroşi nemulţumiţi din partid, dar şi simpatia majorităţii comentatorilor de pe reţelele de socializare. Sunt convinsă că Ponta şi Grindeanu vor gravita în continuare în jurul PSD, întrucât formaţiunea celor trei trandafiri rămâne miza lor predilectă, dar nu vor pregeta să se implice (discret, dar intens) şi în construirea parditului Pro România, alături de ex-vicepremierul Daniel Constantin şi de europarlamentarul Laurenţiu Rebega, preşedintele Forţei Naţionale.

P.S.: Pariul meu este că, începând cu septembrie 2017, Pro România o să devină o voce importantă în politica românească. Voi ce credeţi?

Simona Man

albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE