Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












PNL: De la cureaua lată a lui Orban la oul lui Columb

Postat la: 17.10.2018 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Departe de mine intenția de a confecționa eroi sau personaje SF în PNL. Nu este cazul și nu mă pricep la benzi desenate. Și așa, de câte ori scriu despre o amărășteancă rămasă fără viitor, sunt admonestat: "Ai mai făcut o eroină!" Nu am făcut-o eu. Așa am descoperit-o. Eroină din prima.

Așa și în PNL., aproape în fiecare filială teritorială, există, cel puțin, câte o Cenușăreasa, cu pantofiorii lipsă de pe lista de inventar. Întâmplarea a făcut să întâlnesc și oameni capabili, cu foarte multe calități, care își fac treaba în partid, dar nu produc zgomot în jurul lor! Sunt destui cei care, după ce cu chiu cu vai fac un ou, se bat cu pumnul în piept pentru a atrage atenția asupra lor. Se laudă, fiecare în parte, că sunt găina lui Cristofor Columb. Ca să fie siguri că sunt auziți, se străduiesc din răsputeri să reproducă strigătul lui Tarzan și sar din liană în liană.

Mergi, te cațeri în cuibar și ce găsești? Ouălele gata numărate ale lui Adrian Năstase! Cât s-a mai chinuit și fostul nostru prim ministru! Mult zgomot pentru nimic! Ăștia, liberalii de azi, credeți că în realitate au făcut ceva în acest mandat?  Nu, nici vorbă. Doar un micuț ou ca de bibilică! Asta ne spune nouă că lăudărosul a ieșit în față cu munca și creația altuia! Marea păcăleală a celor care vopsesc ouă. Alții, mult mai evoluați, vopsesc cioara. Sunt cei care umblă cu cioara vopsită. În PNL, la general, se poartă încă marea păcăleală!

Unii, după cum ne-am convins, una spun și alta fac! Departe de mine  intenția de a împărți PNL în buni și răi. Mă îngrijorează, în schimb, starea de apatie în care a căzut Ludovic Orban, președintele PNL. Domnia sa este pe cale să realizeze o nouă performanță în materie de absurd și ridicol. Nu îl critică pesediștii, cât îl critică liberalii lui, în ciuda funcției pe care o deține! Și nu cu finețuri sau apropouri de salon. Ci direct, muncitorește, ca la Atelierele Grivița, pe vremuri. Adică, zic, cum îl prind tovarășii, fără  preaviz, îi și ard câte o scatoalcă pe după ceafă! Poc! Răsună sala de ședințe, nu alta!

Acum, ce-i drept, și domnia sa a cam făcut ceafa lată. Nu ai cum să ratezi! Nici nu îl mai recunoști din spate! Că de la o vreme merge, precum racul, cu spatele. Mai mult se ascunde decât merge!  Suntem într-o perioadă propice a paradoxurilor de tot felul. PSD e mai grijuliu, chiar foarte atent, cu domnul Orban, îndemnându-l să se menajeze, ceea ce și face domnia sa! Cei mai mulți însă, îi cer demisia! Ludovic Orban a ajuns ținta propriului său partid! Tot mai mulți sunt cei din PNL care îi cer demisia! Și nu trepăduși, ci nume sonore! Dacă valul de critici ar fi venit dinspre PSD, am fi înțeles vehemența acestora. I se cere imperativ să fie mai vocal. Vă contrazic, domnilor liberali! Ludovic Orban este destul de vocal. Am putea spune că domnia sa este tenorul principal al PNL. E drept, de când a ajuns șeful PNL, e tot timpul răcit. Othelooooo... Aaaaaaaa... Vocalize și gargară.

L-ați auzit interpretând șlagărul dedicat unei curele late? Dacă NU, mergeți la reciclare sau cumpărați-vă o curea pe măsură, ca să nu vă treziți cu pantalonii în vine, precum cei care au auzit de unele afinități între PNL și PSD. Nu timbrul vocal îi lipsește lui Ludovic, ci conținutul, carisma, zvâcul acela fără de care nu poți fi un lider autentic. Cu Ludovic Orban în această tristă postură, PNL rămâne un partid cumsecade. Chiar dacă, la indicația domniei sale, liberalismul trebuie apărat cu bâta! Așa sună ultima sa chemare la lupta cea mare împotriva PSD. Întreb. Cum poți să dai "în fratili tău?" Ar mai fi o șansă ca PNL să își recapete imaginea sa  istorică. Să fie descongestionat drumul blocat de tot felul de intruși. Care ce fac? Se pun de-a curmezișul în toate punctele strategice și anulează din start orice inițiativă a liberalilor nepătați, fără fisuri la dosar!

Până acum, intelectualii erau greu de convins să se implice în politică. Spuneau că nu e treaba lor.  Foarte mulți oameni valoroși au acceptat să sprijine PNL din umbră, fără a se da în spectacol. Acum, după  2-3 ani de anonimat forțat, vor să iasă la suprafață. Nu de formă, ci ca să candideze. În anii când nimeni nu a știut de ei, pentru că alții trăgeau sforile, s-au pregătit, ca un boxer conștiincios, pentru competiția electorală. E câte unul care povestește cât de mult iubește el medicina, dar nu a călcat în viața lui într-un spital! Ba, chiar mai mult de atât, când vede un rănit întins pe targă, o ia la fugă! Zice că nu suportă să vadă sânge.

A preferat să fie repartizat, în urma unui troc politic, pe o funcție de conducere, într-un domeniu care nu are nici o legătură cu medicina! Refuz să cred că liberalul meu preferat ar accepta o asemenea variantă și s-ar mulțumi să vegeteze în PNL...Nu este un sfânt de la Biroul Suflete. Important este că vrea și știe ce vrea. Când sistemul pe care îl conduce, după mintea sa luminată, începe să producă stricăciuni în PNL, înseamnă că trebuie schimbat ceva. Dacă  trebuie, chiar și liderul, fără ca domnul Orban să se supere pe sat. Este singura cale prin intermediul căreia poate fi eliminată starea de lehamite care s-a instaurat în PNL. Cei care s-au plictisit de politică, dar fac în continuare pe înțelepții, ar trebui să-i lase și pe alții să demonstreze ceea ce pot.

Lucian Cristea

albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE