Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Pilda samuraiului pentru PSD

Postat la: 20.03.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Comisarul european pentru Politică regională Corina Crețu a declarat, saptamana trecuta, că în România rata de absorbție a fondurilor alocate pentru 2007 - 2013 va depăși 90% și că se mai primesc facturi aferente acestei perioade până la finalul acestei luni.

"Am făcut toate eforturile posibile pentru a mări rata de absorbție. Când am devenit comisar european, (nr.2014) România avea 60% rata de absorbție. România nu a mai pierdut niciun euro pe perioada 2015 - 2016 din alocațiile pe care le-a avut", a subliniat Corina Crețu. Însă, ceea ce se spune mai puţin este că gradul mare de absorbţie al fondurilor europene se datorează în cea mai mare parte unui ministru al cabinetului Ponta mai puţin mediatizat. Numele său este Marius Nica. Un nume care în urmă cu vreo trei ani nu spunea nimic şi nici acum nu ştie prea multă lume de el. A fost consilierul Rovanei Plumb când aceasta era europarlamentar. Ulterior a urmat-o pe Rovana Plumb la Ministerul Mediului şi la cel al Muncii, devenind chiar secretar general.

Dar, după aceste experienţe, Marius Nica se leapădă de fusta Rovanei Plumb şi ajunge ministrul Fondurilor Europene. Ehee! Din acest moment, foaia de parcus a aborției de fonduri europene se respectă ca la carte. Încep să se deblocheze programe, se fac plăți, contractele se derulează conform graficului, dar a apare un mare discomfort. Cine a greşit sau a încercat să bage mâna în fondurile europene a început să dea socoteală instituţiilor de forţă ale statului. Cade cabinetul Ponta, Marius Nica pleacă şi el, dar revine imediat ca secretar general tot la Ministerul Fondurilor Europene. Prezenţa sa îi deranjează la culme pe tehnocraţii paraşutaţi de Cioloş în acest minister.

Şi Cioloş îi face pe plac lui Critian Ghinea şi găştii sale de ONG-işti şi îl demite pe Nica de la Fonduri Europene. Nica pleacă. Nu scoate o vorbă. Nu răspunde la aberaţiile debitatee de tehnocraţi. Tace şi tăcerea sa deranjează echipa de vuvuzele tehnocrate şi ONG-iste. Nici măcar PSD nu-i mulţumeşte pentru implicarea în absorția fondurilor europene şi doar premierul Grindeanu îl reabilitează, oarecum, numindu-l consilierul său la Palatul Victoria. Ceea ce s-a întâmplat cu Marius Nica ceva asemănător ca-n următoare pildă înţeleaptă privind modul în care trebuie să răspunzi la invidie şi mânie:

"A fost odată un samurai înțelept. El avea un grup de elevi pe care îi învăța înțelepciunea luptei. Într-o zi, în timpul lecțiilor, de el s-a apropiat un războinic cunoscut datorită cruzimei și aroganței sale. Tactica lui îndrăgită era metoda provocării: el jignea oponentul, acela își ieșea din sine, accepta provocarea, dar condus de furie făcea o greșeală după alta și pierdea lupta. Același lucru s-a întâmplat și în acel moment: războinicul a spus câteva insulte și urmărea reacția înțeleptului. Dar el a continuat să-și vadă de ocupația lui. Războinicul a mai repetat de câteva ori insultele. Văzând că samuraiul nu răspunde, a plecat frustrat. Elevii au urmărit cu atenție și interes cele întâmplate. Iar unul dintre ei l-a întrebat pe samurai:

- Maestre, de ce ai tolerat atacurile? Ar fi trebuit să-l chemi la luptă.
Înțeleptul i-a răspuns pe un ton calm:
- Atunci când cineva îți aduce un cadou, iar tu nu-l accepți, cui îi rămâne darul?
- Celui care a dorit să mi-l dăruiască, a răspuns elevul.
- Același lucru este valabil și pentru invidie, ură și insulte. Atâta vreme cât nu le acorzi atenție, ele aparțin celui care le-a spus!"

Ion Teleanu

albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE