Pe descălțatelea!
Postat la: 16.01.2019 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Sâmbătă seară, urmăream meciul Franței cu Serbia, de la Mondialul de handbal masculin, impresionat de ușurința cu care campionii lumii - fără Karabatici! - treceau de sârbi, învingându-i la o diferență de 10 goluri.
Îmi aminteam, nostalgic, că povestea handbalului francez începuse prin anii '70 - deci după al treilea titlu suprem cucerit la Paris de naționala României -, cu lecțiile primite de la antrenorul emerit Nicolae Nedef, Dumnezeu să-l odihnească! Cu el aveam să mai cucerim și titlul următor, din '74, apoi și argintul olimpic de la Montreal, după care, încet-încet, în timp ce handbalul nostru pierdea treptat și a treia generație de aur, similar celui din fosta Iugoslavie, jucătorii din Hexagon urcau continuu spre piscurile mondiale și olimpice. Așa am ajuns să privim astăzi de la distanță, cu nostalgie și regret, turneul final al CM şi să mizăm pe naționala fetelor, în care sperăm să poată reveni la timp și cea mai bună jucătoare a lumii, Cristina Neagu.
Același lucru mi-l doresc și pentru Simona Halep, încă Nr. 1 mondial, care, după cum mă temeam înainte de debutul ei în 2019, a clacat la Sydney, chiar din primul joc. A învins-o în două seturi (6-4, 6-4) australianca Ashleigh Barty, nr.15 WTA, o jucătoare redutabilă, fără îndoială, dar nu mă pot săpâni să nu adaug și că e dezagreabilă și răutăcioasă, având în vedere declarațiile făcute și înainte, dar mai ales după meciul cu Simona! Deocamdată, scorul confruntărilor lor directe rămâne favorabil româncei, revenită după o lungă absență și lipsită de sfaturile antrenorului Darren Cahill. Pe care Simona a declarat deja că și-l dorește din nou alături, dar care-i va lipsi în continuare, inclusiv la Australian Open, început de luni.
Și la Melbourne, partida de debut a jucătoarei noastre - programată marți - se anunța una complicată, opunând-o Kaiei Kanepi, estonianca de 30 de ani, care a eliminat-o anul trecut la US Open, din chiar primul tur, cu 6-4,6-2. Aflându-și adversara, trasă la sorți chiar de...Darren Cahill, Simona a declarat râzând, înaintea meciului, că nu are un obiectiv nici la Melbourne și că, prin urmare, va evolua relaxată, sperând să ofere cel mai bun joc al ei. Care putea aduce inclusiv revanșa, deși Cahill a pus-o în gardă că misiunea se anunţa dificilă: "Kanepi poate evolua la un nivel foarte bun. Când se concentrează şi îi intră loviturile, e greu de bătut. A arătat de ce e în stare la US Open, anul trecut. Simona răspunde provocărilor, dar va fi un meci dur. Va fi o super-partidă pentru noi, spectatorii". Eu speram totuşi în revanșa Simonei, menită să plătească declarația zeflemitoare făcută anul trecut de Kalepi, după victoria de la US Open, când a spus că publicul o susținuse pe româncă pentru că tribunele țin mereu cu jucătoarea... mai slabă!
Și în acest fel se plătește deținerea primului loc în lume, idee cu care ne-am obișnuit deja, dar mă tem că, după Australian Open, vom scăpa de miștocărelile astea ieftine, în condițiile complicatului debut de sezon al Simonei, care-i poate aduce detronarea, în caz că nu ajunge până în finală. După 63 de săptămâni în care a fost Nr.1 mondial! Să fie acesta chiar sfârșitul? Categoric, nu, iar încurajarea-surpriză vine de la Nike, sponsorul româncei, care i-a oferit bucuria unor pantofi de tenis personalizați, purtând tricolorul, numele ei și, la vedere, chiar un...ardei iute, grăitor de la sine. Este felul în care americanii o sorcovesc pe Simona, urându-i să fie iute ca oţelul și să-și joace adversarele... pe descălțatelea! Perfect posibil, zic eu, mai ales dacă se întoarce și Cahill!
Horia Alexandrescu
(text preluat din Romania literara)
ULTIMA ORA
-
Politico: O bombă radioactivă cu ceas îl așteaptă pe Trump sub gheața Groenlandei
În sălbăticia înghețată a Groenlandei, un secret radioactiv doarme sub gheață - și ar putea fi o durere de cap pentru Donald Trump dacă președintele ales al SUA își va pune în aplicare amenințarea de a prelua controlul asupra vastei insule arctice, relatează Politico.
-
Iranul dezvăluie existenţa unei instalaţii subterane de nave „în apele din sudul" ţării
Forţa maritimă a Gardienilor Revoluţiei- armata de elită a regimului de la Teheran - a dezvăluit sâmbătă o instalaţie subterană de nave situată „în apele din sudul" ţării, potrivit unor imagini difuzate de televiziunea de stat.
-
Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză: Câştigul salarial mediu net lunar va creşte cu 6,2% în 2025. Câştigul real se va majora cu 1,6%
Câştigul salarial mediu net lunar se va majora în 2025 cu 6,2%, până la 5.355 lei, iar cel real va creşte cu 1,6%, conform Prognozei 2024-2028, varianta de toamnă, a Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză.
-
Un „mini cabinet" britanic secret face planuri pentru a lucra cu imprevizibilul Trump
Adevărul fundamental despre Donald Trump, la nivel guvernamental, dar și în rândul liderilor din afaceri și armată din Marea Britanie, este acela că, indiferent de ce s-ar întâmpla, Trump nu este previzibil. Acest lucru este valabil și acum.
-
CIA a declasificat o carte despre cum va sfârși lumea
O carte clasată de CIA timp de peste 50 de ani aduce în prim-plan o teorie surprinzătoare despre sfârșitul lumii. „The Adam and Eve Story" (Povestea lui Adam și Eva), scrisă de Chan Thomas, fost angajat al Forțelor Aeriene ale SUA și cercetător în fenomenele OZN, conține o ipoteză apocaliptică care a fost reținută de agenție până acum câțiva ani.
-
Vladimir Tismăneanu îl ironizează pe Călin Georgescu: „Împerecherea dintr o camaradă de cuib și un tovarăș de organizație de bază a generat venirea pe lume a Mântuitorului securist"
Vladimir Tismaneanu, istoric al comunismului şi profesor de ştiinţe politice la Universitatea Maryland din SUA, l-a numit pe Călin Georgescu, într-o postare pe Facebook, „Mesia cu epoleți", ironizându-l pe fostul finalist prezidențial după dezvăluirile legate de trecutul legionar al mamei sale.
-
Bombardamente, în loc de armistițiu. Armata israeliană a lovit în Gaza, după ce Hamas a blocat intrarea în vigoare a acordului de încetare a focului
Armata Israeliană (IDF) susține că avioanele sale de luptă efectuează un val de atacuri aeriene în Fâșia Gaza. Mai multe detalii vor fi furnizate ulterior, adaugă armata, citată de Times of Israel.
-
Trăsnet în economia globală: Rezerva Federală a SUA se retrage din grupul pentru gestionarea riscurilor climatice în sistemul financiar
Rezerva Federală a SUA (Fed) a anunţat vineri că s-a retras din reţeaua globală de bănci centrale şi autorităţi de reglementare care explorează modalităţi de a supraveghea riscurile climatice în sistemul financiar.
-
Româncă din Germania, scandalizată de prețurile identice cu cele din țară
O româncă stabilită de ani buni în Germania a stârnit un val de reacții în mediul online după ce a făcut o comparație între prețurile din Germania și cele din România. Revoltată de ceea ce consideră a fi o nedreptate pentru românii care trăiesc acasă
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Condiția necesară ca Georgescu să fie lăsat să candideze. Primul pas a fost realizat!
- 2.Despre ecuația prezidențialelor: Crin și Sistemul
- 3.Dar cu pleava societății, ce veți face, oare?
- 4.Să vorbim pe șleau: Iohannis & Pahonțu au ordonat PNL ca să-l susțină pe Călin Georgescu ca să-i scadă astfel scorul lui George Simion
- 5.Mai putem conta doar pe miracole
- 6.Și-au băgat și americanii coada în ‘89
- 7.Strategia Națională de Apărare pe înțelesul tiktokarilor
- 8.Lucruri complicate in cyberspace
- 9.Problema cu discursul "strămoșesc"
- 10.Salut, David
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu