Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Paradoxurile urbane ale României

Postat la: 10.10.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Potrivit recensământului realizat în anul 2011, în România există 265 de oraşe, iar ultimele date statistice evidenţiază faptul că aproximativ 20% din populaţia țării noastre este concentrată în următoarele 10 oraşe: Bucureşti, Iaşi, Cluj-Napoca, Timişoara, Constanţa, Craiova, Galaţi, Braşov, Ploieşti şi Brăila.

Însă, spre surpinderea multora, niciuna dintre aceste localităţi nu se află în fruntea listei oraşelor cu cea mai mare suprafaţă. Primul loc pe lista localităţilor cu cea mai mare întindere este ocupat de oraşul Broşteni din judeţul Suceava. Această așezare ocupă o suprafaţă de 594,66 kilometri pătraţi, însă adăposteşte doar 5.506 locuitori. Broșteniul a fost declarat oraş prin Legea 83/2004. Centrul urban este poziţionat în zona de sud-vest a judeţului Suceava, pe valea răului Bistriţa şi este compus din localităţile Broşteni, Hăleasa, Lungeni, Neagra, Cotârgași, Dârmoxa, Frasin, Holda, Holdiţă şi Pietroasa. Practic, suprafaţa Broșteniului este aproape cât cea a Madridului- 605 kmp, dar mai mare decât a Budapestei- 525 kmp, Varşoviei-517 kmp, Vienei- 414 kmp şi Parisului-105 kmp.

Pe lista oraşelor româneşti cu cea mai mare suprafaţă, Broșteniul este urmat de Vişeu de Sus din judeţul Maramureş- 443,06 kilometri pătraţi şi Săcele din judeţul Braşov- 320 kilometri pătraţi. Dar aceste trei oraşe cu cea mai mare suprafaţă din România, nu sunt şi cele care au populaţia cea mai numeroasă. Astfel, Bucureştiului are o suprafaţă de 228 kmp, Cluj Napoca se întinde pe 179,5 kmp iar suprafaţa Timişoarei este de 130 kmp. Se poate constata că suprafaţa oraşului Broşteni este mai mare cu 57 kmp decât cea a Bucureştiului, Clujului şi Timişoarei la un loc. La capătul celălalt al listei se află oraşele Plopeni din judeţul Prahova cu suprafaţa de 4,73 kilometri pătraţi, Darabani, judeţul Botoşani- 3,4 kilometri pătraţi şi Abrud din judeţul Albă- 3,2 kilometri pătraţi.

Ion Teleanu

albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE