Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Paradoxal: am ajuns să apreciez şi să invidiez UDMR

Postat la: 13.09.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Noua lege a educaţiei adoptată în parlamentul de la Kiev are un singur scop: acela de a pune punct învăţământului în limbile minorităţilor. În realitate (să nu ne ascundem după deget!), în Ucraina are loc un adevărat masacru al şcolilor româneşti, de mai bine de trei decenii, numărul acestor instituţii esenţiale (pentru menţinerea identităţii culturale, etnice şi lingvistice) scăzând de la un an la altul.

Conform cifrelor prezentate de recensământul din 2001, în Ucraina trăiesc 150.989 de români şi 258.619 de... moldoveni - da, aţi citit bine!, românii şi moldovenii sunt consideraţi două etnii distincte, această separare fiind menţinută obsedant de la autorităţile de la Kiev (tocmai pentru a disipa şi duce în derizoriu conştiinţa românismului).

Vorbitorii de limba română sunt concentraţi în regiunea Cernăuţi (181.780), regiunea Odessa (124.475) şi regiunea Transcarpatia (32.668). În pofida tembelei şi premeditatei separaţii dintre „români" pe de-o parte, şi „moldoveni" pe de alta, în Ucraina trăiesc aproximativ 400.000 de semeni - asta, desigur, dacă ne raportăm numai la cifrele oficiale, asupra cărora planează, în mod inevitabil, multiple şi fireşti semne de întrebare, întrucât guvernul de la Kiev vizează masacrarea oricărei urme de identitate românească în Bucovina noastră istorică.

În această ordine de idei, totala inerţie a autorităţilor de la Bucureşti (indiferent de titulatură sau de culoare politică) este de-a dreptul stupefiantă! Ministrul Afacerilor Externe - Teodor Meleşcanu - a bălmăjit ceva despre prevederile Convenţiei-cadru pentru protecţia minorităţilor naţionale (care este ca şi inexistentă pentru Ucraina), dar cam atât. Doar ministrul Românilor de Pretutindeni - am numit-o pe Andreea Păstârnac - s-a autosesizat (ceea ce e lăudabil) manifestându-şi îngrijorarea.

P.S. Vă mărturisesc că, paradoxal, am ajuns să apreciez şi (totodată) să invidiez modul în care UDMR şi autorităţile de la Budapesta ştiu să se bată pentru Liceul Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş (unde învaţă doar 362 de copii), în condiţiile în care clasa noastra politică (preocupată de maltratarea Justiţiei şi de punerea pe butuci a economiei naţionale) nu găseşte de cuviinţă să ia cu adevărat atitudine şi să apere drepturile a aproximativ jumătate de milion de români persecutaţi în Ucraina.

Simona Man

 

albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE