Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Nu este vina sportivilor, este vina noastra a tuturor!

Postat la: 09.08.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Reiau mai jos un text al lui Dorin Chiotea, care vorbeste despre atestarea oficiala la Olimpiada de la Rio de Janeiro, a disparitiei Romaniei din lumea sportului mondial.

Regretatul Presedinte Nelson Mandela, al Africii de Sud, observa cu cativa ani in urma ca sportul este capabil prin sentimentele pe care le degaja, prin caracterele pe care le forjeaza, transformate apoi in modele de comportament, si prin simbolurile pe care le construieste, sa uneasca si sa consolideze o natiune, satisfacandu-i nevoia de maretie, imbogatindu-i miturile fondatoare, aducandu-i respectul celorlalte natiuni si mobilizandu-o pentru mari proiecte si performante in alte domenii. De aceea prabusirea sportului romanesc prefateaza si confirma, in acelasi timp, prabusirea natiunii romane.

Putinii sportivi romani care lupta cum pot la Rio, sunt de fapt niste eroi, chiar daca pierd intr-una. O natiune dezbinata, o natiune in confuzie de valori, o natiune care nu stie ce vrea, o natiune care nu lupta pentru o cauza comuna, o natiune care se lasa condusa de straini in timp ce isi panseaza orgoliile cu iluzii xenofobe, o natiune care se uraste pe sine si isi goneste conducatorii, o natiune care oscileaza haotic intre autodispret si narcisism, o natiune care confunda actiunea cu agitatia si combativitatea cu nevroza, nu poate obtine decat contraperformante; inclusiv in sport. O natiune care nu se respecta pe sine, care substituie, in cel mai bun caz, instinctul grandorii istorice cu mania grandorii, si asociaza complexul de inferioritate cu complexul de superioritate, nu poate obtine respectul lumii; nici macar prin sport.

Purtam cu noi prin istorie, ca sa reiau formulele lui Mihail Ralea, povara dezbinarii dacice, delirul orgoliului roman, depresia fatalismului slav, pojarul prostitutiei bizantine si inertia tembela a gandirii musulmane, care s-au agatat de noi prin secole ca scaietele de oaie. Sa scapam de acest blestem! Altfel pierim. Si nu mai este mult pana atunci. Faptul este, iata, aproape consumat.

Istoria consemneaza disparitia atator state si popoare importante. Decesul natiunii romane prin autodistrugere va fi consemnat de istorie la rubrica faptelor diverse sau la aceea a incidentelor geopolitice. Ne dorim noi, insa, asta? Cand vrei sa te sinucizi, mijloacele aflate la dispozitie sunt infinite. Daca nu o vrem, este timpul sa ne trezim, sa ne unim si sa pornim lupta de rezistenta! Sa ne trezim si sa luptam pana nu este prea tarziu!

Adrian Severin

albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE