Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Monarhia, Sfântul Ilie și speranța de normalitate

Postat la: 20.07.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

0

20 iulie este ziua când credincioşii ortodocşi îl sărbătoresc pe Sfântul Ilie. Dar, 20 iulie 2017 mai are şi o altă semnificaţie mai aparte pentru poporul român. Este ziua când comemorăm 90 de ani de la trecerea în eternitate a Majestăţii Sale Regele Ferdinand dar, totodată, şi ziua când aniversăm 90 de ani de la urcarea Regelui Mihai pe tronul României.

Despre importanța acestei zile se va vorbi pe ici pe colo, însă mesajul Princepelui Nicolae spune foarte mult, aproape totul, despre importanța zilei de 20 iulie 1927. „Rememorez alături de voi două evenimente cu mare semnificaţie în inimile românilor: 90 de ani de la moartea Regelui Ferdinand şi prima urcare pe tronul României a Regelui Mihai, bunicul meu. În ziua când a închis ochii, 20 iulie a anului 1927, Regele Ferdinand lasa în urma lui o ţară întregită, cu identitate consistentă, şi o dinastie întemeiată pe valorile morale ale Regelui Carol I. Atunci când urca pe tronul României, în ziua de 20 iulie a anului 1927, Regele Mihai este înscăunat conducător al unei ţări cu anvergură europeană, performantă cultural, economic şi industrialä".

Nicolae este nepotul Regelui Mihai care a fost exclus din Familia Regală după ce a intrat în conflict cu Principesa Margareta şi Radu Duda. Au trecut 90 de ani! Incredibil! Timpul zboară, dar nu se poate uita prea ușor ceea a spus Regele Mihai de mai multe ori despre România şi nici nu avem dreptul: "România a mers mai departe prin idealurile marilor oameni ai istoriei noastre, servite responsabil şi generos. Nu văd România de astăzi ca pe o moştenire de la părinţii noştri, ci ca pe o ţară pe care am luat-o cu împrumut de la copiii noştri. Lumea de mâine nu poate există fără morală, fără credinţă şi fără memorie. Tot Majestatea Sa a mai subliniat: "Coroana regală nu este un simbol al trecutului, ci o reprezentare unică a independenţei, suveranităţii şi unităţii noastre. Coroana este o reflectare a Statului, în continuitatea lui istorică, şi a Naţiunii, în devenirea ei. Coroana a consolidat România prin loialitate, curaj, respect, seriozitate şi modestie."

Tot în această zi cu semnificaţie aparte nu putem uita vorbele lui Corneliu Coposu: "Credinţa mea sinceră, pe care o am de când eram mic, şi cu care voi trece pe lumea cealaltă, este că democraţia şi normalizarea în ţara românească se va face numai odată cu Restaurarea Monarhiei". Va mai avea sau nu România Monarhie, rămâne de văzut, însă, cât de mult avem nevoie de normalitate. Iar mesajul Princepelui Nicolae este foarte tranşant şi cu bătaie lungă: „Putem fi mândri de înaintaşii noştri dar, în acelaşi timp, trebuie să înţelegem că avem şi o datorie de îndeplinit: să ducem mai departe şi să consolidăm valorile şi principiile lăsate de aceştia. Eu, Nicolae, îmi asum această datorie pe care înţeleg să o preiau de la înaintaşii mei, făuritori ai României moderne, şi să merg alături de poporul meu în făurirea propriului destin istoric". Mesaj clar care nu mai lasă loc de interpretări. Poate într-o zi vom înţelege şi adevărata semnificaţie a ceea ce ne-a transmis Majestatea Sa Regele Mihai I al României imediat după 1990: „Valoarea regalităţii stă deasupra alternativelor politice şi a sistemelor de guvernare. Ea garantează mândria, identitatea, continuitatea şi tradiţiile poporului român".

Ion Teleanu

albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE