Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Măgarul la mijloc

Postat la: 02.06.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Cu o săptămână și ceva înaintea jocului decisiv cu Polonia, din preliminariile Cupei Mondiale, degringolada fotbalului românesc marchează noi momente tragicomice: federația zisă de specialitate amână desemnarea echipei campioane, prostovanul șef se-nghesuie să înmâneze cartierului Voluntari „Cupa României", pe care scrie... „Astra", după care tot dumnealui, neavenitul, sfidează decizia LPF și, cu insolență glacială, decide să răpească 5% din banii de TV cuveniți echipelor de primă ligă, chipurile pentru a ajuta formațiile din eșaloanele inferioare!

Una peste alta, acest furtișag se ridică la 1,3 milioane de euro, sumă ce poate zdruncina serios pușculițele cluburilor care produc, de fapt, banii respectivi și dintre care nu puține se zbat între insolvență și faliment. Burleanu însă - contestat mereu mai violent de vocile îndreptățite ale fotbalului - ține morțiș să facă legea cum vrea el, bazându-se pe o majoritate discutabilă, pe care mă și mir că nu o ia nimeni la puricat. Ar trebui să știți că în Federația Română de Fotbal au drept de vot și fetele de la fotbal feminin, și băieții de la fotbalul de sală, ba chiar și specialiștii în fotbalul... de plajă, ceea ce mă face să-mi amintesc cu nostalgie de aprigele meciuri de fotbal... cu nasturi, pe care le încingeam în copilărie, dar care, iată, nu se bucură și ele de reprezentarea în Adunarea Generală a FRF.

Politruc de meserie, Burleanu a dat din nou dovada unui tupeu fără margini, nesfiindu-se să declare public, în contextul dat, că „nu trebuie să ne talibanizăm pe ideea că fotbalul e al celor care vin din fotbal!" Pricepeți, deci, unde bate și, dacă tot a înțeles că e pe post de măgarul la mijloc în lumea fotbalului veritabil, se simte victimă, deși el însuși e cocoțat în fruntea grupului de talibani ajunși în fruntea fotbalului românesc. Mai mult chiar, își permite să-și transforme propriile dorințe de preamărire și de înșfăcare a unui nou mandat în porunci dictate supușilor, dintre care lipsesc, încă!, și practicanții fotbalului cu nasturi. Iar pe deasupra, ca să-și acopere cumva și prostia dovedită a aducerii lui Daum la cârma naționalei, îl compară pe acesta cu Angelo Niculescu și cu Mircea Lucescu, ba chiar și cu Joachim Löw, care a dus Germania la titlul mondial. Mare ți-e grădina, Doamne!...

Dacă tot a venit vorba și de Herr Daum, iar la finele săptămânii viitoare avem meciul în deplasare cu Polonia, ne-am fi așteptat ca teutonul nostru de belle-epoque să emită oarece formule de încurajare și de încredere, pentru jucători și pentru noi, toți ăștia pe care ne-a umplut deja de atâta amărăciune. Când colo, în loc să ne ofere un licăr de speranță- cum a făcut deja secundul său, Verkempinck, care ne-a promis marea surpriză în meciul cu leșii - Papa Daum ne zice că, deși ar avea cine-știe-ce mari oferte de cine știe unde, simte că trebuie să rămână și să se gândească, împreună cu noi și cu conducerea FRF, la Euro 2020!

Cred și eu că i-ar cădea bine, natürlich!, dar mă tem că bătrânul vulpoi ar continua să ardă gazul de pomană și să ne încurce în continuare socotelile. Ba chiar să încurce și socotelile financiare ale federației cu bănetul care ar continua să se scurgă aiurea în conturile selecționerului de import. Și, apropo de asta și de proaspăta decizie a lui Burleanu de a subtiliza 1,3 milioane de euro din banii cluburilor mari pentru a ajuta echipele mici, nu credeți că suma aproape similară cu care e răsplătit Herr Daum ar fi mai utilă aceluiași scop? Iar pentru Herr Daum, poate ne gândim și la înființarea unei naționale de old-boys, care ar avea , la o adică, un legitim drept de vot și în... Adunarea Generală.

Horia Alexandrescu
(Text preluat din România literară)

albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE