Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Lumini şi umbre pe noua axă Bucureşti-Istanbul

Postat la: 25.06.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Deplasarea premierului Victor Ponta de la Baku către Istanbul cu avionul preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan şi, ulterior, internarea şioperarea acestuia într-un spital din capitala Turciei, a surprins întreaga clasă politică românească, inclusiv pe preşedintele Klaus Iohannis. Însă, deplasarea şi internarea premierului Victor Ponta a fost precedată de câteva evenimente care, într-o oarecare măsură, nu ar trebui să nu-i surprindă pe băieţii deştepţi care gravitează în jurul politicienilor români.

Pe data de 1 aprilie 2015, preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a efectuat o vizită oficială în România, unde a fost primit de preşedintele Klaus Iohannis. Cu ocazia acestei vizite, preşedintele Turciei s-a întâlnit cu premierul Victor Ponta şi cu preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, Călin Popescu-Tăriceanu şi Valeriu Zgonea. Vizita şefului statului turc a fost privită şi comentată în contextul regional de securitate şi în perspectiva asigurării trilateralei pe flancul estic al NATO: Polonia-România-Turcia, iar în plan economic, prin faptul că Turcia este unul dintre principalii parteneri comerciali ai României. Ulterior, acestei vizite, pe 27 mai 2015, Guvernul a adoptat Hotărârea nr. 372/2015 privind trecerea unui imobil-teren din domeniul privat al statului şi administrarea Regiei Autonome "Administrarea Patrimoniului Protocolului de Stat" în domeniul public al statului, administrarea Secretariatului de Stat pentru Culte şi folosinţă gratuită a Muftiatului Cultului Musulman din România.

Potrivit hotărârii, Executivul condus de Victor Ponta a aprobat darea în folosinţă gratuită, pe o perioada de 49 de ani, a imobilului-teren situat Bd. Expoziţiei nr. 22-30 din Sectorul 1 către Muftiatul Cultului Musulman din România, în vederea edificării unui complex de clădiri de interes public. Terenul are o suprafaţă de 11.295 mp şi o valoare de inventar de 17.212.608,63 lei, iar hotărârea prin care se cedează gratuit terenul pentru construcţia unei moschei în Bucureşti a intrat în vigoare din 29 mai 2015. Practic, Guvernul condus de Victor Ponta a dat gratuit acest teren evaluat la circa 4.000.000 de euro (circa 346 euro/mp) într-o zonă foarte atractivă a Capitalei, iar condiţia pusă de Executiv a fost ca proiectul să fie demarat în trei ani.

Conform liderilor musulmanilor din România, moscheea ar urma să aibă o capacitate de 2.000 de persoane, şi, astfel, o fie cea mai mare din Europa şi, totodată, a doua după celebra Moschee Albastră de la Istanbul. Inversţia este estimată la circa 3.000.000 de euro, iar finanţarea va fi asigurată de către guvernul turc. Construcţia ar urma să includă şi un complex cu o librărie, o şcoală de studiu al Coranului şi spaţii de recreere şi va avea caracteristicile arhitecturii din era otomană. La ora actuală, în Capitală, există trei moschei, iar cei mai mulţi dintre reprezentanţii comunităţii musulmane din Bucureşti aleg să se roage zilnic la geamia turcească, din zona Eroii R evoluţiei. În prezent, numărul musulmanilor din Capitală este estimat la 10.000, iar în întreagă ţară la 67.000.

Ieri, însă, în plin scandal privind internarea lui Victor Ponta la un spital din Turcia şi suspendarea să din funcţia de premier pentru 28 de zile, cotidianul turc Daily Sabah anunţă că Turcia va construi o moschee mare la Bucureşti, care va fi gata în termen de trei ani. „În schimb, în baza unui acord semnat cu autorităţile române, Turcia va aloca un spaţiu pentru construcţia unei biserici de către România la Istanbul. Construirea acestei moschei s-a aflat pe agenda preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, care a efectuat o vizită la Bucureşti în luna aprilie", anunţă Daily Sabah y. Hoops!

Despre faptul că pe agenda vizitei la Bucureşti a preşedintelulu turc s-a aflat construirea acestei moschei nu s-a spus un cuvânt la acea vremea. Hoops! Iar niciun cuvânt despre construcţia unei biserici de către România la Istanbul! De ce oare oficilitatile române au ţinut sub tăcere aceste detalii, mai ales în contextul european destul de tensionat privind situaţia musulmanilor din Germania? Greu de spus. Ştefan cel Mare, Constantin Brâncoveanu şi alţi mari domnitori români se răsucesc în mormânt! Aşa că, aventura medicală din Turcia a lui Victor Ponta ar putea avea o explicaţie? Timpul ne va demonstra oare că nimic nu este întâmplător?

Ion Teleanu

albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE