Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Liviu Dragnea nu va fi premier. Cine pierde?

Postat la: 23.11.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

O prevedere din Legea de organizare a Guvernului îl împiedică pe Liviu Dragnea să devină premier al României, pentru că a suferit o condamnare penală. Actul normativ nu mai poate fi atacat în termen util la Curtea Constituțională. În consecință, după alegeri, dacă va forma o majoritate, PSD va trebui să se orienteze către un alt nume de premier. Dragnea, ca țintă, iese din discuție. Din ambele direcții ale spectrului politic. Cine pierde în urma acestei clarificări?

Până la începutul acestei săptămâni nu s-a vorbit deloc despre un act normativ, de altfel destul de vechi, care împiedică o persoană să dobândească calitatea de premier în eventualitatea în care a suferit o condamnare penală. Nu s-a discutat pe această temă nimic, pentru că nu a fost cazul. Nu a existat niciun precedent în istoria României de acest fel. Acum, lucrurile sunt evidente. Liviu Dragnea, în eventualitatea în care vrea acest lucru, nu poate fi prim-ministru al României prin efectul unei legi. Și nu ca o consecință a opoziției declarată în mod anticipat de către președintele Klaus Iohannis.

Această prevedere legală din actul normativ care reglementează organizarea Guvernului ar putea fi neconstituțională, pentru că legea fundamentală nu-i interzice unei persoane condamnate penal să dețină funcția de prim-ministru decât în anumite condiții, neîntrunite de cazul Dragnea. Numai că legea este în vigoare și se aplică până când ea este anulată de către Curtea Constituțională. Acest lucru nu se poate însă petrece până la sfârșitul acestui an. Nimeni nu a atacat legea la CCR, iar dacă ar face cineva acest lucru, decizia va opera nu pentru următorul Guvern, ci pentru al doilea Guvern de acum încolo. Situația lui Dragnea este pecetluită. Juridic.

Pentru a răspunde la întrebarea din titlu, trebuie să știm, în prealabil, dacă Liviu Dragnea a dorit cu adevărat ca, la capătul acestor alegeri, să ajungă prim-ministru, dacă doar a cochetat cu această idee sau dacă, în stilul său caracteristic, a jucat la cacealma. Parearea mea este că Liviu Dragnea a lăsat înadins ca această incertitudine să treneze, în intenția de a culege roadele unui joc în care a obligat PNL-ul să intre. De ce afirm asta? Pentru că electoratului PSD, mă refer la electoratul stabil, puțin îi pasă cine va fi premier. Acest electorat trăiește cu convingerea că, dacă PSD va forma o majoritate și va avea un guvern, indiferent cine va fi premierul, își va îndeplini cel puțin o parte dintre angajamentele super generoase pe care și le-a luat.

Prin urmare, puțin contează dacă Liviu Dragnea va fi sau nu premier. Tocmai din acest motiv președintele PSD nici nu a afirmat vreodată cu subiect și predicat că are această intenție. A lăsat pur și simplu ca incertitudinea să băltească. Nici PNL nu avea nevoie de această marotă pentru electoratul său dur. Tema unui penal în fruntea Guvernului urma să aibă efect doar în ceea ce privește mobilizarea de partea PNL, adică a unui premier cinstit, a unui electorat nehotărât, dispus să meargă la vot pur și simplu pentru a refuza un candidat de premier condamnat penal.

Cortina s-a ridicat. Descoperind, cu două săptămâni înainte de alegeri, întreaga scenă politică așa cum e ea. PSD, în continuare, nu are niciun motiv să își nominalizeze candidatul. O poate face său nu. Dar, acum, este cert, în niciun caz nu va fi Dragnea. În timp ce PSD nu le oferă adversarilor politici nicio țintă, PNL joacă cu ținta la vedere. Și, inevitabil, electoratul de stânga va lua ținta la cătare. Prin urmare, în timp ce PNL își va apăra premierul de atacurile din ce în ce mai bine pregătite ale stângii, PSD va fi liber să își prezinte programele. Nemaifiind constrâns de ipoteza declanșării unei crize politice în urma nominalizării lui Dragnea.

Președintele Klaus Iohannis, o importantă forță pro-PNL, rămâne și el cu ochii în soare. În doar o jumătate de zi, niciuna dintre cele trei ținte ale sale nu mai există pe radar. Liviu Dragnea nu mai poate candida prin efectul legii, Călin Popescu Tăriceanu devine neeligibil prin decizia fermă a PSD, iar Victor Ponta declară ferm că nici prin cap nu îi trece să devină premier, la finele acestui an, în nicio conjunctură. Așa că PNL a rămas față în față cu PMP. Dacian Cioloș, față în față cu Traian Băsescu. Acesta din urmă fiind singurul candidat de premier care încă este o țintă fixă. Răspunsul la întrebarea din titlu a fost dat. Prin eliminarea oricărui scenariu vizându-l pe Dragnea, pierde PNL. Rămâne ca liberalii să se reorienteze în mare viteză. Au nevoie de o cu totul și cu totul altă strategie electorală.

Sorin Rosca Stanescu

albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE