Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Lecţia japoneză de profesionalism olimpic

Postat la: 29.12.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Nici nu savuraseră bine victoria înscăunării în fruntea olimpismului românesc şi la sfârşitul lunii noiembrie, nouă echipă de conducerea a Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), adică Mihai Covaliu-preşedinte şi George Boroi- secretar general, s-a confruntat cu situaţie inedită şi penibilă. La sediul COSR de lângă Arcul de Triumf s-au prezentat doi japonezi.

-Bună ziua. Noi suntem reprezentanţii oraşului Musashino, care va găzdui delegaţia României la Jocurile Olimpice de vară din 2020 de la Tokio. Am venit la dumneavoastră să ne comunicaţi de ce va avea nevoie delegaţia României la Olimpiadă şi cam din câţi membri estimaţi că va fi alcătuită?
Uimirea. Stupoare. Nedumerire. Covaliu şi Boroi se freacă la ochi şi le vine să creadă.
- Bună ziua. Bine aţi venit! Luaţi loc. Dar, ştiţi, noi abia am fost aleşi şi... încep scuzele, bâlbâielile, lamentările şi explicaţiile care mai de care mai alambicate. Japonezii se blochează. Se uită uimiţi unul la celălalt şi nu prea înţeleg de ce se comportă aşa cei din faţa lor. Îşi reamintesc brusc de un proverb celebru în Japonia care spune că „Viziunea fără acţiune este un vis cu ochii deschişi. Acţiunea fără viziune este un coşmar", dar, pe moment, refuză să dea curs acestei pilde.
- S-a stabilit ca oraşul nostru să găzduiască delegaţia României la Jocurile Olimpice de vară din 2020 şi pentru faptul că urbea noastră este înfrăţită cu Braşovul. De aceea, am venit să ne comunicaţi de ce aveţi nevoie ca reprezentanţii României să se simtă cât mai bine la noi pe toată perioada Olimpiadei. La noi se spune că „şi drumul lung începe cu cel mai scurt". Ştim că este drum lung până la Jocurile Olimpice de vara din 2020 şi, de aceea, am început cu unul mai scurt. Adică până aici la dumneavoastră. Trebuie precizat că oraşul Musashino se află la periferia capitalei Tokyo, la 20 km distanţă de centru. Musashino are o populaţie de circa 135.000 de locuitori şi acolo trăiesc şi câteva sute de români. În 1991, Musashino s-a înfrăţit cu municipiul Braşov iar colaborarea dintre cele două oraşe s-a concretizat, între altele, prin înfiinţarea unui centru cultural japonez permanent la Braşov - Centrul Musashino Japonia. Reprezentanţii COSR prezenţi la întâlnire sunt KO. Fac fete,fete. Îşi muscă buzele. Îşi freacă mâinile. Nu ştiu ce să mai zică. După momente bune de uimire şi de linişte vine şi răspunsul stafului COSR.
-Va mulţumim pentru bunele intenţii. O să analizăm situaţia şi o să vă comunicăm în cel mai scurt timp datele solicitate de dumneavoastră. Rămânem şi legătură. Zâmbete forţate, plecăciuni, strângeri de mâini şi schimb de cărţi de vizită. Dar, ooppss!
-Ştiţi, noi abia am fost aleşi şi încă nu avem cărţi de vizită, dar lăsaţi-ne coordonatele şi vă căutăm noi.
Japonezi au plecat aşa cum au venit, dar uimiţi. Pentru ei asemenea atitutudine este inacceptabilă şi de neînţeles. Se spune că „profesionalismul înseamnă să ştii cum să faci, când să faci şi să faci", dar totodată „profesionalismul este o etichetă care niciodată nu se demodează!". Şi pentru japonezii eticheta profesionalismului şi a lucrului bine făcut este o religie. Practic, după vizita de la COSR ei au înţeles clar cum stau lucrurile la noi: adică ca-n gară. În acelaşi timp, şi-au reamintit de un al proverb cunoscut în Japonia care spune că „nimeni nu se împiedică stînd în pat", iar la COSR acest proverb se citeşte acum de pe Arcul de Triumf!

Ion Teleanu

albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE