Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Lecţia incredibilă predată de Evgheni Trefilov la Rio

Postat la: 29.08.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Se agită, gesticulează, îşi pune mâinile în cap, se ceartă din când în când cu arbitrii, îşi dojeneşte jucătoarele, le încurajează, le explică şi le motivează, dar, atenţia, niciodată nu-şi jicneşte sportivele. Este temperamentalul antrenor al echipei naţionale feminine de handbal a Rusiei-Evgheni Trefiliv. Pare că este de o veşnicie pe banca tehnică a Rusiei.

Însă, grizonatul antrenor rus are o poveste incredibilă pentru care merită tot respectul lumii sportive mondiale. În septembrie 2012, când împlinea 57 de ani (născut la 4 septembrie 1955), după 13 ani ca selecţioner al Rusiei şi patru titluri mondiale câștigate în 2001, 2005, 2007 şi 2009, dar şi o finală olimpică, în 2008, pierdută în faţă Norvegiei, Evgheni Trefilov a fost demis. Motivul? Reprentativa Rusiei fusese eliminată la Jocurile Olimpice de vară de la Londra, din 2012, în sferturile competiţiei, de Coreea de Sud. Atunci Trefilov a fost acuzat de către oficialii celorlalte echipe din Rusia că a făcut selecţia preferenţial, chemând la lot opt handbaliste de la Lada Togliati, echipa de club pe care o antrena atunci. Timpul a trecut şi, la trei ani după demiterea lui Trefilov, naţionala feminină de handbal a Rusiei se zbătea în mediocritate.

Ca atare, în 2015, ministrul Sportului din Rusia îl readuce pe Evgheni Trefilov la conducerea naţionale feminine de handbal. Avea 60 de ani şi o ambiţie uriaşă de revanşă faţă de contestatarii săi. Însă, a pus o singură condiţiei care a fost acceptată necondiționat: vor fi selecţionate în echipa naţională numai jucătoarele care joacă în campionatul Rusiei. Adică, niciuna care joacă la echipe din străinătate, fie chiar la cluburi de top. La Campionatul Mondial din 2015, însă Rusia nu a obţinut rezultatele scontate, terminând competiţia pe locul cinci. Ulterior, Rusia a obţinut calificarea la Jocurile Olimpice de vară de la Rio de Janeiro, dintr-o grupă cu Suedia, Polonia şi Mexic. Dar până la Jocurile Olimpice din vară, echipa lui Trefilov trebuia să se pregătească serios pentru marea provocare de la Rio: titlul olimpic. Însă, s-a lovit de o mare problemă: lipsa banilor pentru o pregătirea riguroasă aşa cum o visa. Salvarea a venit de unde nici măcar cel mai mare clarvăzător din lume nu o întrezărea: Evgheni Trefilov.

Selecţionerul Rusiei şi-a vândut casa din Moscova pentru a plăti cantonamente echipei naţionale feminine de handbal premergătoare Jocurilor Olimpice de vară. Incredibil gest! Fără cuvinte! Ce s-a întâmplat ulterior, la Rio, a aflat întreagă lume: echipa naţională de handbal feminin a Rusiei, cu Evgheni Trefilov pe bancă, a devenit campionă olimpică, fără să cunoască înfrângerea. A ridicat capul de pe podeau sălii, a privit tabela de marcaj, a respirat adânc, și-a îmbrățișat jucătoarele și colaboratorii și, cu mersul său legănat și apăsat, a salutat încă o dată spectatorii și a plecat către vestiare. Visul său devenise realitate: Rusia era noua campionă olimpică la handbal feminin. Câștigase pariul cu cei care-l contestaseră în 2012.

Trefilov era împăratul sportului rusesc şi regele handbalului fenimin din întreaga lume. Toată lumea handbalului s-a înclinat în fața sa. O echipă a Rusiei formată numai dn jucătoare care evoluează în campionatul intern triumfase la Rio. Câţi antrenori din lume şi-ar vinde casa pentru ca echipa naţională să se pregătească pentru Jocurile Olimpice? Niciunul, în afară de Trefilov. Mohammad Ali spunea: „Campionii nu se nasc în sălile de sport. Campionii sunt făcuţi din ceea ce au mai adânc sădit în ei: o dorinţ[, un vis, o chemare". Şi un astfel de campion, un mare campion, este şi antrenorul echipei naţionale feminine de handbal a Rusiei, Evgheni Trefilov. Respect total pentru Evgheni Trefilov şi jos pălăria pentru modalitatea inedită de a pregăti echipa naţională a Rusiei pentru Jocurile Olimpice la Rio de Janeiro!

Ion Teleanu

albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE