Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












La mulți ani sănătoși, frați români de pretutindeni!

Postat la: 01.01.2019 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Anul 2018 - care seamănă, de altfel, din multe puncte de vedere, cu cel precedent - a adus puține noutăți semnificative în viața societății noastre. Doar Sărbătoarea centenarului Marii Uniri a reușit să acopere ceva din uruitul meschin și monoton al unei inerții administrativ-statale lipsite de anvergură, și aceasta nu prin realizări mărețe ale instituțiilor statului ci prin efortul reunit al creștinilor români, concretizat în ridicarea Catedralei Naționale, care va aminti peste vremi că în acest an noi, românii, am edificat un monument sacru dedicat eroilor căzuți pentru libertatea noastră și întregirea Patriei.

O analiză rece și nepărtinitoare ne arată că, din punct de vedere economic și social-politic, nu s-au derulat transformări sau îmbunătățiri de substanță, principalul semnal pozitiv fiind cel legat de o anumită creștere constantă în plan macro-economic, dar ale cărei rezultate rămân, deocamdată, distribuite la fel de inechitabil ca și până acum. Instituții majore ale statalității românești se arată, însă, tot mai fragile și mai puțin dispuse să-și asume un rol cu adevărat constructiv și ordonator, generând tot mai multă neîncredere în rândul unor categorii largi de cetățeni, rămași, practic, nereprezentați și tot mai vulnerabili într-un context geo-politic din ce în ce mai îngrijorător. Viața noastră politică este în continuare dominată de conflictul permanent dintre forțele guvernamentale și cele aliniate în spatele instituției prezidențiale (aici incluzând o opoziție parlamentară blocată în planul contestațiilor civico-stradale), conflict caracterizat de cele mai multe ori, de ambele părți, prin abordări lipsite de viziune și soluții practice, efective.

Dezbaterea publică a rămas sufocată de o propagandă agresivă al cărei singur obiectiv este menținerea statu-quo-ului politic, cu prețul unei adânciri a dezbinării societății și al întețirii conflictelor artificiale. Dezmățul propagandistic - care caracterizează, din nefericire aceste ultime trei decenii post-comuniste - a atins cote mai mult decât alarmante, ieșind tot mai dureros la iveală comportamentul nedemn al forțelor care controlează zone largi atât din mediul promovat public drept "intelectual" cât și din mass-media (cea "clasică" dar și cea de tip nou). Radicalizarea ineptă a discursului public și coborârea acestuia în noroiul violenței de limbaj și de atitudine au avut rolul, pe de o parte, de a camufla lipsa de preocupare a decidenților (și a slujitorilor lor) pentru interesele majore ale statului român precum și, pe de altă parte, de a eroda solidaritatea națională și capacitatea românilor de apărare a drepturilor lor patrimoniale fundamentale.

Grupările civice și politice extra-parlamentare au rămas, în majoritate, dezbinate și inaderente la concepte minimale de organizare, dominate de mici (și false) rivalități și orgolii lipsite de miză, dovedindu-se profund vulnerabile și dependente de scandalul și dezinformările mediatice cărora, din nefericire, tot mai mulți "lideri" și vorbitori publici le acordă o nemeritată atenție.

Dincolo de toate acestea, dragi prieteni, poporul nostru rămâne o comunitate atașată valorilor sale identitare, cu resurse - spirituale în primul rând - încă puternice, care ne vor ajuta să trecem și peste acest val de încercări și dificultăți. Va trebui, însă, să învățăm din toate acestea, să ne mobilizăm mai mult și mai mulți în jurul acțiunilor constructive, cu adevărat ziditoare, ascultând mesajul înaintașilor noștri și mai puțin zgomotul artificial creat de cei ce vor să ne dezunească. Mai multe, însă, vom vorbi când ne vom întâlni, față către față - dacă, desigur, Dumnezeu va îngădui.

Le urez tuturor prietenilor mișcării civice Alianța Noastră, familiilor lor și tuturor celor dragi, pace și bucurie, sănătate, putere de muncă și frumoase realizări în Noul An 2019. La mulți ani sănătoși, frați români de pretutindeni!

Marian Munteanu

albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE