Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Klaus Iohannis, din nou în marele joc politic

Postat la: 14.06.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Klaus Iohannis revine în forță în jocul politic intern. Un joc în care a marcat ultimele puncte importante în luna ianuarie a acestui an. Atunci când, forțând prevederile legii fundamentale, a desantat la Guvern pentru a vorbi despre cei doi elefanți. A fost un moment pe care, cu certitudine, îl sărbătorește și azi. A fost momentul în care el a devenit liderul incontestabil al opoziției. Și așa a și rămas. Doar că nu s-a mai manifestat ca atare în mod plenar. Acum, Iohannis reintră în joc.

Indiferent ce hotărăsc azi organismele de conducere ale PSD și ALDE cu privire la soarta Guvernului Grindeanu, lui Klaus Iohannis i se oferă un important rol de decizie. Să analizăm această situație conform celor trei scenarii posibile: căderea Guvernului prin demisia lui Sorin Grindeanu; cadearea Guvernului printr-o moțiune de cenzură introdusă și susținută de PSD; o remaniere guvernamentală.

Înainte de a intra în detalii, este necesar să fac precizarea că Liviu Dragnea își joacă, la rândul lui, autoritatea politică în funcție de ce se va întâmpla, începând de azi, în următoarele câteva zile. Conflictul său cu Grindeanu a depășit punctul ireversibilității. Dacă nu îl demite, Liviu Dragnea va pierde mult din credibilitatea și autoritatea de care se bucură. Și deschide calea, de fapt o largă magistrală, pentru eliminarea lui, în viitor, de la conducerea PSD. Dacă va închide conflictul rapid, convingându-l pe Grindeanu să demisioneze fără niciun fel de alte presiuni, exclusiv în urma deciziei conducerii PSD, atunci autoritatea lui Dragnea nu numai că rămâne neștirbită, dar va fi chiar întărită.

În fine, există și posibilitatea demiterii Guvernului, dar cu o serie de peripeții și convulsii care presupun, ca etapă intermediară, fie regizarea demisiei în bloc a celor mai mulți miniștri, fie chiar, așa cum aminteam anterior, printr-o exhibiție fără precedent, și anume o moțiune de cenzură împotriva propriului Guvern. După cum se poate observa, există o veritabilă scară a tensiunilor presupuse de aceste manevre politice și exact în raport cu această scară va funcționa și marja de joc a președintelui Klaus Iohannis.

Pe scurt, președintele Klaus Iohannis, în eventualitatea unei simple remanieri, va juca un rol obișnuit, acceptând sau refuzând, după caz, nominalizarea unor miniștri. Și rostind un discurs, la momentul solemn al depunerii jurământului acestora, care îi oferă posibilitatea unui mesaj politic. Dacă, însă, se produce căderea Guvernului, să spunem printr-o înțelegere amiabilă cu Grindeanu, președintele Klaus Iohannis se poate pronunța în raport cu persoana viitorului prim-minstru. El ar putea să încerce să reseteze întreaga scenă politică, forțând Constituția, dar jucând totuși în limitele ei, și propunând o persoană relativ independență, cum a fost, în trecut, Ciolos, fie însărcinând un lider politic din opoziție cu formarea viitorului cabinet. Ceea ce presupune, pentru un minimum de succes, încropirea unei noi majorități. Tocmai pentru a preîntâmpina o asemenea situație, PSD cochetează cu UDMR.

Și, în fine, Klaus Iohannis are și șansa uluitoare de a profita sau chiar de a încuraja criza generată de Sorin Grindeanu prin refuzul acestuia de a demisiona și obligarea PSD la introducerea unei moțiuni de cenzură. Ar putea fi create, în acest fel, premisele unei crize politice de a cărei responsabilitate Iohannis ar putea acuza partidul majoritar. Ar fi o marjă excepțională de joc politic pentru președinte. Momentul, însă, nu este foarte bun, dacă ne gândim că PNL este abia în prag de alegeri și nu reprezintă, pentru moment, o forță politică suficient de consistentă pentru a încerca să grupeze în jurul lui, într-un mod coerent și eficient, forțele din opoziție. Ceea ce nu îl împiedică însă pe președinte să își facă, cu aplomb, numărul politic.

În acest moment, dacă știm că singura soluție pentru Liviu Dragnea de a ieși neșifonat și, dimpotrivă, întărit din acest conflict cu Sorin Grindeanu este decizia acestuia din urmă de a demisiona, ne putem ușor imagina și care este interesul contrar al președintelui Klaus Iohannis. Vom vedea, astăzi și mâine, cât de legat este Sorin Grindeanu de statul paralel, de servicii și în ce măsură Klaus Iohannis își exercită autoritatea asupra acestora. În această cheie va trebui citit comportamentul actualului premier, care își joacă, așa cum își joacă, ultima carte.

Sorin Rosca Stanescu

albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE