Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Iohannis nu stă în capul mesei

Postat la: 11.01.2019 | Scris de: ZIUA NEWS

0

A fost prima zi normală din punct de vedere politic din ultimii ani. Ieri. Astăzi, ar putea fi a doua zi normală. Dacă se întâmplă așa, deși ziua a început cu un accident de parcurs, România nu va avea decât de câștigat. Președintele Klaus Iohannis a înțeles că locul său nu este în capul mesei. Așa cum a indicat Bernd Fabritius, delegat al Guvernului Germaniei pentru germanii de pretutindeni, încălcând grav suveranitatea națională a acestei țări și creând un incident diplomatic. Una peste alta, România pornește cu dreptul în exercitarea președinției Uniunii Europene.

Klaus Iohannis s-a răzgândit. Renunță pentru moment la o campanie electorală de tip violent și, iată, îl vedem participând la toate momentele importante legate de preluarea președinției Uniunii Europene de către Guvernul României. Din acest motiv, a decomandat mișcarea #Rezist. I-a lăsat pur și simplu pe demonstranți în ofsaid. În după-amiaza zilei de ieri, știrea că președintele va participa la cele două momente importante de la Ateneul Român și Palatul Regal a paralizat avântul protestatarilor. În ofsaid a fost lăsat și PNL, care apucase, prin Ludovic Orban, să anunțe că nu se va prezenta la ceremonii. Pe ultima sută de metri, liderul PNL și-a pus totuși costumul și a luat poziția ghiocelului la intrarea de la Ateneul Român.

Dar cel mai interesant fenomen este că și domnul Bernd Fabritius, delegat al Guvernului de la Berlin pentru germanii de pretutindeni, a rămas cu buzele umflate. Prieten devotat și agent electoral al lui Klaus Iohannis fiind, acesta și-a permis, deși reprezintă un guvern european, să ne dea lecții. Și să indice faptul că, în ceea ce privește președinția UE, Klaus Iohannis trebuie să stea în capul mesei. Denigrând-o cu acest prilej pe doamna Vorica Dăncilă, în calitatea acesteia de premier. Bernd Fabritius nu numai că se înșeală atunci când ia în calcul o asemenea posibilitatea, dar este și de rea credință. Conform tratatelor UE, semnate în primul rând de Germania și abia apoi de România, exercitarea președinției rotative se face de către guverne. Nu de către președinți. Și dacă cumva are memoria prea scurtă, îi voi reaminti că și atunci când Germania a exercitat președinția rotativă, s-a întâmplat la fel. Cancelarul a stat în capul mesei, și nu președintele Germaniei. Și așa se face că un reprezentant oficial al Guvernului Germaniei, vorbind în numele Germaniei, nu numai că a spus o mare prostie, dar pur și simplu a insultat un stat și a violat suveranitatea acestuia. Probabil că dacă Ministerul Român de Externe ar protesta ceva mai energic, Fabritius ar trebui să răspundă. Poate chiar cu funcția. Pentru că, jurist fiind, cu facultatea făcută în România, el nu poate invoca în niciun fel necunoașterea Constituției acestui stat și reglementărilor europene.

Tot un incident de parcurs , dar care nu afectează în mod ireparabil imaginea bună de ansamblu cu care s-a prezentat România până în prezent, este absența lui Liviu Dragnea de la acest eveniment. El urma să aibă o întâlnire, în calitate de președinte al Camerei Deputaților, cu Jean-Claude Junker, președintele Comisiei Europene. Și a absentat. Liviu Dragnea nu este bolnav și nu există un motiv obiectiv care să-l împiedice să-și execite această obligație onorabilă. A preferat însă să meargă într-un concediu romantic. Să fie acesta un semn că intenționează ca și în continuare, inclusiv în apropiatele alegeri prezidențiale, să-și asume doar un rol de eminență cenușie? De personaj aflat în spatele cortinei? Posibil. Dacă acest scenariu stă în picioare, atunci avem primul semnal concludent, în sensul că domnul Liviu Dragnea nu va candida pentru funcția supremă în stat, ci va desemna o altă persoană.

Sorin Rosca Stanescu

albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE