Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Inițiativa legislativă a deputatului Liviu Pleșoianu - un pas înainte pentru o justiție corectă

Postat la: 11.02.2019 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Săptămâna ce tocmai s-a încheiat ne-a adus, în ultima zi, două victorii importante pe plan sportiv: victoria previzibilă a C.S.M. București, în deplasarea de la Thuringer, în cadrul Grupei a II Principale din cadrul Ligii Campionilor și fabuloasa victorie obținută de Naționala de tenis feminin a României în fața deținătoarei FedCup, Cehia, chiar pe terenul acesteia.

Victoria este cu atât mai spectaculoasă cu cât a fost obținută acasă la deținătoarea trofeului, câștigătoarea a șase ediții din ultimele opt ale FedCup. Învingând Cehia, echipa noastră și-a deschis drumul către câștigarea, în premieră, a prestigiosului trofeu, semifinala cu Franța fiind penultima bătălie înaintea succesului final. Săptămâna care s-a încheiat atât de frumos pe plan sportiv, a început cu depunerea de către deputatul Liviu Pleșoianu, la data de 04.02.2019, la Biroul Permanent al Camerei Deputaților a unui proiect de lege prin care se dorește modificarea Statutului judecătorilor și al procurorilor cu scopul de a le interzice, în viitor, semnarea de protocoale secrete între instanțele judecătorești și parchete, pe de o parte, și serviciile de informații, pe de altă parte.

Această inițiativă legislativă pe care și-a asumat-o deputatul Liviu Pleșoianu se află în consultare publică până la data de 22.02.2019 și cred că va stârni un interes deosebit datorită modificărilor esențiale care vor fi aduse Legii nr. 303/2004, în eventualitatea adoptării de către Parlament a acesteia. Ceea ce dorește deputatul Liviu Pleșoianu prin modificarea art. 7 din Legea nr. 303/2004, este instaurarea unei stări de normalitate în înfăptuirea actului de justiție în sensul că judecătorii, procurorii, magistrații asistenți, personalul de specialitate juridică asimilat acestora, personalul auxiliar de specialitate și personalul conex personalului de specialitate al instanțelor judecătorești și parchetelor nu pot fi lucrători operativi, inclusiv acoperiți, informatori sau colaboratori ai vreunui serviciu de informații, în baza protocoalelor sau a altor eventuale documente cu caracter secret, necunoscut tuturor participanților la înfăptuirea actului de justiție.

Această inițiativă legislativă va paraliza pe viitor orice dorință de constituire a unor echipe mixte precum cele constituite ilegal între parchete și S.R.I., în baza Protocoalelor care au stârnit atâtea controverse pe scena politică și juridică din România și va conduce la eliberarea din funcția deținută. Proiectul de lege prevede modificarea art. 7, alin. 2, în sensul prevederii ca infracțiune a încălcării interdicțiilor, infracțiune pedepsită cu închisoarea de la 5 la 10 ani, iar în cazul comiterii acesteia de către un magistrat cu funcție de conducere sau la instigarea acestuia, limitele de pedeapsă se majorează cu jumătate ceea ce poate conduce la o pedeapsă maximă de până la 15 ani închisoare. Acest proiect de lege este de o importanță covârșitoare deoarece va repune actul de justiție pe un făgaș normal din perspectiva înfăptuirii acestuia în mod corect și echitabil, inclusiv față de persoana bănuită că a săvârșit o infracțiune.

Adoptarea de către Parlament (în acest caz Camera decizională fiind Senatul) a acestui Proiect de lege va confirma, o dată în plus, faptul că toate probele administrate în baza Protocoalelor recent devoalate sunt lovite de nulitate absolută, motiv pentru care trebuie excluse, fără absolut nicio ezitare sau discuție, din ansamblul probator în fiecare dosar. Nu poate fi contestat faptul că probele strânse în baza Protocoalelor aduc o gravă atingere dreptului la un proces echitabil și dreptului la apărare. Numai după ce justiția va fi înfăptuită cu respectarea strictă a tuturor principiilor care guvernează desfășurarea procesului penal, vom avea un sistem judiciar corect, mai presus de orice discuție referitoare la corectitudinea vreunei sentințe. Doar atunci toată lumea va putea fi sigură că orice sentință are corespondent în probele legal administrate și că decizia judecătorului nu a fost afectată de aspecte discutabile. Având în vedere aceste considerente, salut inițiativa legislativă a domnului deputat Liviu Pleșoianu și aștept cu interes să văd parcursul acesteia.

Constantin Florin Durgheu

albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE