Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Ignoranța ucide mai mult decât corupția

Postat la: 24.05.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Deci, așa: firma Hexi Pharma a vândut spitalelor dezinfectanți diluați, atentând la sănătatea și chiar viața pacienților. Iar medicii din spitale, care le foloseau, la fel ca serviciile secrete care se ocupă - chipurile - cu siguranța noastră, n-au știut nimic. (Lasă că patronul societății s-a „sinucis" între timp, asta-i altă poveste.) Cât de naiv, neavizat, ignorant și mai știm noi cum trebuie să fii, ca să crezi una ca asta. Cum să nu știe medicul cu ce-și dă pe mâini și asistenta ce-i toarnă? Dar, ceea ce este mai lamentabil, așa ceva nu se petrece pentru prima dată și, probabil, nici pentru ultima.

Din păcate, în scandalul Hexi Pharma nu ne aflăm în fața primului scandal de gen. Aduceți-vă aminte de gripa aviară, când pentru o cioară bolnavă, de origine ucrainiană, găsită pribegind haihui prin deltă, autoritățile s-au isterizat, iar șmecherii au profitat din plin de pe urma afacerilor puse la cale. Întâi, pe teritoriul câtorva județe, gospodăriile au fost luate cu asalt, iar bietele galinacee au fost ridicate și exterminate, fără ca protecția animalelor să se ofuscheze. Gospodarii au tăcut și ei, primind 15 lei pe cap de nefericită pasăre, bani proveniți de la stat.

Tot de la stat s-au plătit dezinsecții cu duiumul, ba prin curțile oamenilor, ba prin intrările în localități și județe. De ți-era mai mare dragul să-i privești la televizor pe operatorii îmbrăcați în alb, în costume ce semănau cu ale cosmonauților, care abia se puteau abține din râs, știind foarte bine că stropeau ogrăzile și cauciucurile automobilelor cu apă chioară, ușor parfumată. Pe care apă măsluită s-au primit niște sume colosale, tot de la stat, desigur. La fel în cazul dezinsecțiilor împotriva gândacilor sau țânțarilor, cu soluții care n-atacă - vezi Doamne - animalele de companie, ci fix aceste nefericite vietăți. Să nu fim înțeleși greșit. Aici facem referire la dezinfectante ineficiente, păcălitoare, de care nimeni n-a vrut să știe nimic până-n prezent, nu la altceva.

Așadar, faptele comise de Hexi Pharma au atentat la sănătatea și chiar viața pacienților, după cum s-a descoperit (deși se știa demult), târziu, târziu de tot, dincolo de ceasul al doisprezecelea. Dar nu este singura situație deplorabilă de gen. Întreaga populație este expusă consumului unor alimente periculoase, care dacă nu pun în pericol sănătatea și chiar viața consumatorilor, cel puțin îi induc grav în eroare pe aceștia. Și Codul penal pedepsește atare faptă. Iată și câteva exemple: salam cu un infim procent de carne, amestecul preponderent constând în șorici, slănină și soia, totul bombardat cu E-uri, multe potențial cancerigene și interzise în lumea civilizată. La fel, pateurile de ficat fără ficat, sucurile naturale din fructe fără fructe, brânza din lapte fără lapte etc. Toate putând fi considerate atentate la siguranța alimentară a românilor.

Apoi, să vorbim despre detergenți, despre agresivitatea și nocivitatea acestora, alt subiect față de care autoritățile statului sunt la fel de ignorante, ca și în cazul dezinfectanților produși de Hexi Pharma. Detergenți care atacă epiderma oamenilor, în special a copiilor și persoanelor sensibile, dar și pânza freatică, adică mediul, adică apa pe care-o consumăm. Sau a detergenților de vase, care n-ar trebui să dăuneze sănătății celor care îi utilizează, dar dăunează. În toate aceste afaceri, ca și în cazul medicamentelor, bunăoară, există interese dincolo de înțelesul omului de rând.

Care generează profituri amețitoare, nu numai ilicite, ci și criminale. Însă ce este cu mult mai grav, aceste lucruri sunt binecunoscute de ani de zile, iar autorităților puțin le pasă, alegând - adesea interesat - calea ignoranței. Ca să nu mai vorbim despre servicii ori parchete, care n-ar fi trebuit să scormonească prea mult, fiind suficient să citească presa postdecembristă, pentru a afla despre grozăviile în discuție și multe, multe altele, pe care se prefac că nu le văd, până se declanșează un scandal de presă.

Dar nu numai la noi e așa, motiv din care ne putem liniști cât de cât, că nici alții nu-s mai breji. NATO a aflat abia în 2014 că România are cele mai multe servicii și cei mai mulți agenți secreți, raportat la numărul de locuitori, după SUA și Marea Britanie. Și că aceste servicii secrete procedează într-o veselie la interceptări nelegale, descoperire pe care au făcut-o abia recent, chiar anul acesta, chit că presa scrie despre asemenea subiecte încă de la începutul anilor 2000.

Dan Coste

albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE