Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Horia Alexandrescu: "Da Kappa al fine!". A început deratizarea și în sportul românesc?

Postat la: 18.08.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Cunoscutul scriitor si gazetar sportiv Horia Alexandrescu a facut astazi in România literară o analiza foarte riguroasă si obiectiva a rezultatelor obtinute de sportivii romani la Jocurile Olimpice de vara de la Rio de Janeiro, dar totodata atrage atentia ca sportul romanesc trebuie reformat din temelii. Tabela de marcaj a lui Horia Alexandrescu din România literara intitulata "Da Kappa al fine!" indica si cine sunt responsabilii pentru prestatia lamentabila de la Rio, lasand de inteles ca procesul de curatenie in sportul romanesc poate porni la acel raport al Curtii de Conturi a Romaniei din 2013.

„La Rio, parcă mai venim de-acasă! Cu tușa de aur, mânuitoarele noastre de spadă și-au spălat cu bRio (și puțin noroc!) rușinea de la individual, cucerind un aur nesperat, la care nu îndrăznise nimeni nici măcar să se gândească. A recunoscut-o și șeful COSR însuși! Bașca celebra revistă americană Sports Illustrated, care estima că delegația României va cuceri la această Olimpiadă doar 5 medalii, niciuna de aur. Puțin noroc a lipsit însă tenismenilor Mergea și Tecău, pentru a aduce un al doilea aur, la dublu, ceea ce nu diminuează cu nimic excepționala lor prestație din finala cu Nadal et comp. Eu, unul, am crezut în ei. Și cred în continuare!

Schifistele de la 8+1 puteau cuceri și ele argintul. Tot cu niţel noroc! Le-au lipsit doar câteva sutimi de secundă, prețul plătit pentru cursa suplimentară, din recalificări. Oricum, cu acest bronz s-au întors printre medaliate, salvând in extremis onoarea canotajului. Cum și halterofilul Gabriel Sîncrăian a revenit cu un bronz, după cei doi ani de suspendare pentru dopaj! Dar tot cu un dram de noroc, având în vedere că, la cele 390 kg ridicate, cu care a urcat pe podium, șansa lui a stat în ...propria greutate, unde a cântărit cu 620 de grame sub egalul său uzbec! M-a durut, în schimb, nedreapta eliminare a boxerului Mihai Nistor, dar furtul pe față de la Rio ar trebui să ne reamintească de Rudel Obreja, cel care a plătit scump, cu ani în urmă, curajul de a demasca hoțiile din boxul olimpic. Necazul acesta a fost dublat și de a treia înfrângere a handbalistelor (27-28 cu Norvegia), după un joc în care campioanele lumii au condus chiar cu 3-4 goluri. Ardean, Brădeanu și Oana Manea să ne lase, dar aplauze pentru Paula Ungureanu! Și tot un bravo pentru Marian Drăgulescu care, la 36 de ani, a fost la doar un pas (în aterizare!) de bronzul pe care l-ar fi meritat cu prisosință. Iar lângă el, un mare regret și pentru Cătălina Ponor...

S-ar putea zice, totuși, că delegația noastră olimpică era pe punctul de a dreage busuiocul, după jalea din prima săptămână. Să nu ne grăbim, însă, și să enumerăm rateurile consemnate -doar până luni seară!- la handbal, gimnastică, judo (m+f), canotaj (m), tir, ciclism, scrimă (floretă), haltere (f), plus suita abia începută dar evident interminabilă a atletismului nostru, care a deplasat la Rio un lot de 22 de turiști, pentru care Satul Olimpic este un autentic sat de vacanță, cu șansa unui bronz...de piele, în extrasezonul brazilian! Cum e să vii la maraton pe locul 101, cu o alergătoare (în timp ce a doua a abandonat!), după ce România a avut titlul olimpic la Beijing?! Se apropie, însă, ora socotelilor, prefațată deja de "Scandalul Kappa", echipamentul zdrențuit, cu alură de talcioc, pe care poliția l-a luat la puricat, în urma semnalărilor din presă. Se conturează o mare daraveră pentru câțiva șefi și șefuleți ai sportului, cărora "organele" le scormonesc trecutul.

Drept urmare, și-au contramandat vehementa ieșire la rampă, în care Petrache anunțase că nu mai vrea „să fie luat de fraier", Lipă asigura că „le-a dat (bani-n.n.) și pe nas, și pe gură", iar aprodul Dobrescu înfiera "aroganța sportivilor", în timp ce Morariu, fostul lor șef, îi admonesta public pe toți trei! Apropo de domnul Morariu, aflu că l-am mâhnit cumva, dar mă tem că a omis ghilimelele pasajului în care eram citat , apropo de afacerea "Uite Kappa, nu e Kappa", care a căpătat deja proporții internaționale. De fapt, observ că suntem de acord că a început deratizarea și în sportul românesc, idee în care aș reaminti că există un riguros document al Curții de Conturi, intitulat exact așa: "Raport de audit al performanței privind eficiența utilizării resurselor alocate de la bugetul statului pentru îndeplinirea obiectivelor propuse de către MTS, COSR și federațiile sportive naționale".

albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE