Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Hiperspeculații despre Dragnea

Postat la: 21.06.2018 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Este ziua de vârf a scenariilor. Ziua în care Dragnea poate fi condamnat la închisoare. Sau poate fi achitat. În primă instanță. Iar speculațiile au atins o cotă de vârf. Va fi prăpăd dacă Dragnea e luat în furci de Justiție? Va deveni liderul PSD un supraom în caz contrar? Un superlider? Un lider absolut? Și ce se întâmplă cu PSD? Se prăbușește? Sau, dimpotrivă, se întărește?

Evident, pe lângă aceste estimări, sunt altele mult mai numeroase. Și bine nuanțate. Cert este că dacă Înalta Curte nu amână din nou o sentință, ceva se va întâmpla. Ceva se va schimba în oricare dintre cele două variante posibile. Dar ce anume? Eu risc să răspund cu câteva ore înainte de a a afla ce decide, dacă decide ceva, Înalta Curte.

O analiză pertinentă trebuie să pornească de la evaluarea poziției actuale a PSD în peisajul politic și a efectelor pe care le-ar putea avea o condamnare și, respectiv, o achitare în primă instanță a liderului acestui partid. Se știe, PSD a câștigat în mod spectaculos și cu rezultate fără precedent alegerile parlamentare. De atunci și până acum, acompaniat de ALDE, dispune de o majoritate solidă în Parlament. Ceea ce este obligatoriu să reținem e că guvernarea, în ciuda faptului că au fost schimbați mai mulți premieri, nu a erodat decât într-o măsură foarte mică credibilitatea acestui partid. Cum, necum, PSD conform tuturor cercetărilor de piață, se situează undeva la plus-minus 40%. În același timp, partenerul său la guvernare, ALDE crește spectaculos, dublându-și sau chiar triplându-și scorul. Poate o sentință de condamnare în primă instanță să dea peste cap actuala majoritate parlamentară?

Răspunsul este categoric nu. Sau cel puțin acesta este răspunsul pe care-l dau eu. Iar acest răspuns se întemeiază nu numai pe faptul că PSD se plasează în continuare foarte sus în ceea ce privete intențiile de vot ale populației, nu numai pentru că ALDE a crescut, ci și sau mai ales pentru că opoziția a regresat. Se vede cu ochiul liber că această creștere ALDE este făcută nu pe seama electoratului PSD ci aproape în totalitate prin adjudecarea electoratuui vulnerabil al Dreptei. În special a electoratului PNL, care, pe măsură ce acest partid și-a pierdut substanța liberală și substanța națională și s-a lăsat canibalizat de fostul PDL, scade dramatic în scoruri. Ajungând în realitate undeva sub 20%. Dar a scăzut semnificativ și PMP, care mâine, dacă ar avea loc alegeri, nu ar mai reuși să intre în Parlament. Uniunea Salvați România s-a dovedit a fi un partid de diletanți și, deși a avut un scor în alegeri spectaculos pentru un partid nou, devenind al treilea partid politic din România în raport cu numărul de parlamentari, astăzi același USR probabil că ar fi votat cu o treime de electori mai puțin.

În aceste condiții, o eventuală condamnare astăzi a lui Liviu Dragnea, după ce oricum s-a făcut atât de multă tevatură legat de dosarele sale penale, nu ar putea influența, cel puțin pentru moment, scorurile de mai sus. Cred că dacă Înalta Curte va găsi de cuviință să-l condamne pe Dragnea la închisoare - pentru că cu suspendare nu o poate face, întrucât liderul PSD are deja o condamnare definitivă - unitatea partidului nu va fi nici zdruncinată și nici măcar amenințată, poate cu câteva excepții de lideri locali sau chiar de parlamentari, care oricum bătuseră palma cu Victor Ponta. În ultimă instanță, dacă s-ar pierde ceva sub aspect electoral, această pierdere va fi contabilizată într-un câștig al formațiunii fostului lider PSD și în niciun caz nu se va contabiliza în beneficiul partidelor de Dreapta. Ca să spun pe șleau, ce cred este că dacă Dragnea va fi condamnat astăzi, atât partidul cât și electoratul său vor fi și mai unite, și mai îndârjite în opera de demantelare și de distrugere a statului paralel.

Dacă, dimpotrivă, Dragnea va fi achitat în primă instanță, situația va rămâne practic neschimbată. Atâta doar că liderul PSD va răsufla pentru o vreme ușurat, iar adversarii săi interni și externi îl vor ataca cu mai puțin aplomb.

Scena politică, cu unele nuanțe nesemnificative, rămâne aceeași. De aceea, eu nu creditez și nu voi credita nici în continuare opiniile situate la extreme privind scenariile alternative de condamnare sau de achitare a liderului PSD. Simpatic sau antipatic, absolvit sau crucificat într-o primă instanță, Dragnea va conduce și în viitor în mod autoritar acest partid, care și-a refuzat singur de curând privilegiul de a beneficia de o comandă colectivă, încredințându-se în totalitate pe mâna lui Dragnea.

Sorin Rosca Stanescu

albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE