Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Guvern fara Grindeanu sau Grindeanu fara Guvern

Postat la: 05.06.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Camarila de la Guvern creata in jurul premierului Sorin Grindeanu are o agenda diferita, dar si o putere diferita, sensbil mai mare, in comparatie cu camarila de la partid. Pe termen scurt si mediu, s-a dovedit ca Grindeanu poate fi mai puternic si ca poate juca independent fata de Liviu Dragnea. Pe termen lung, in mod evident, situatia se poate schimba. Intrucat coalitia majoritara, in principiu, poate da oricand cu premierul de pamant. Doar in principiu insa si nu chiar oricand.

Era cat se poate de previzibil ca un om cu dubla comanda va juca sub dubla comanda si in postura de premier. Numai ca, acum, aceasta duplicitate e mult mai vizibila decat era in trecut, cand Grindeanu isi face jocul principal pe terenul din Timis, unde preluase conducearea PSD in locul lui Ilie Sarbu, si partial si extrem de discret in Bucuresti, cu ocazia unor reuniuni la nivel national. Dar Liviu Dragnea a fost avertizat. Inca de cand l-a nominalizat pe Sorin Grindeanu. Eu unul ma numar printre avertizori. I-am transmis acestuia, in mod public, printr-o analiza cum este cea de fata, ca domnul Sorin Grindeanu nu se afla doar sub comanda partidului. Ci si a unui serviciu secret. La fel cum "tata socru", domnul Ilie Sarbu, care l-a promovat la Timis, l-a ales pe Grindeanu dupa chipul si asemanarea sa. Si a dovedit o buna intuitie, intrucat Grindeanu a facut, in scurt timp, ceea ce ar fi facut si el insusi. L-a aruncat pe fereastra, cu cinism, pe cel care i-a fost mentor. Era de asteptat ca, mai devreme sau mai tarziu, Sorin Grindeanu sa incerce acelasi lucru si cu Liviu Dragnea, din postura de premier. Daca a mers o data, mai merge si altadata.

Fapt este ca acest Guvern Grindeanu, sa ii spunem Grindeanu I, a nemultumit din ce in ce mai profund, daca nu populatia, in orice caz coalitia majoritara. ALDE este in flacari, intrucat o serie intreaga de obiective din programul de guvernare avansat de Calin Popescu Tariceanu sunt pur si simplu ignorate de premier. Un premier care nu numai ca nu se consulta cu partenerul din ALDE, dar afirma raspicat ca nici nu trebuie sa faca acest lucru, de vreme ce el este, aproape in totalitate, produsul PSD. In aceeasi masura sau chiar intr-o masura mai mare, el l-a deranjat pe Liviu Dragnea. Pentru ca adopta diferite masuri fara a se consulta cu liderul partidului. Pentru ca lipseste la apel. Iar din strategia de comunicare a Guvernului lipsesc elogiile aduse partidului. Si iata ca si cea mai importanta piesa PSD, Gabriela Firea, da in clocot. Pentru ca bate degeaba la usile Palatului Victoria. Solicitarile ei, probabil indreptatite, sunt cu totul si cu totul ignorate.

Una peste alta, exista o decizie tacita, dar ferma ca, pe parcursul acestei saptamani, ceva sa se schimbe. Fie Guvernul in totalitatea lui, cu Grindeanu in frunte, fie un anumit numar de ministri si cu un Grindeanu cumintit dupa prima lectie de dresura. Pentru ce varianta se va opta, daca securea partidului va lovi?

Chiar daca vizita lui Klaus Iohannis la Washington se va concretiza printr-un grav esec, ceea ce, in definitiv, nimeni din aceasta tara nu isi doreste, esecul ca atare nu se va observa instantaneu. Ci cu o anumita intarziere. Pur si simplu pentru ca nu este in practica sefilor de state ca, atunci cand relatia se afla in impas si obiectivele politice nu au fost atinse, ei sa clameze insuccesul. Inseamna ca, indiferent ce se va intampla in Biroul Oval, in mod real sau in mod aparent si fals, Klaus Iohannis va fi, in perioada urmatoare, pe cai mari. Coeficientul sau de credibilitate si, ca atare, autoritatea sa vor fi in crestere. Iar Guvernul Grindeanu nu este Guvernul sau. Orice miscare cat de cat semnificativa a placilor tectonice in zona majoritatii parlamentare ar putea fi contabilizata pozitiv de catre presedinte. Mai mult, presedintele are posibiliatea, in eventualitatea caderii Guvernului, sa faca jocuri spectaculoase cu ocazia nominalizarii viitorului premier. Poate tergiversa, poate negocia sau poate chiar refuza. De aceea, indiferent ce va decide PSD si coalitia majoritara, momentul nu este prea bine ales. Dar la fel de adevarat cum este ca remanierea se face si nu se discuta, este ca, daca se face, se face cand s-a umplut paharul si nu cand doarme presedintele Romaniei. Data fiind insa conjunctura, nu cred ca, din perspectiva lui Liviu Dragnea, se va lovi in raul cel mai mare. Dimpotriva, am toate motivele sa imi imaginez ca va fi luat in calcul raul cel mai mic. Nu va fi schimbat cel care a creat camarila de la Guvern, respectiv cel care nu mai raspunde la comenzi, ci masura se va indrepta doar impotriva unor ministri care l-au ascultat mai degraba pe premier decat pe liderul de partid.

Si daca asa vor sta lucrurile, atunci stim inca de pe acum ca nu va avea loc o remaniere pe motive de contraperformanta guvernamentala, ci dupa un cu totul alt criteriu, cu totul strain cetateanului de rand. Si anume masura in care membrii cabinetului au dat sau nu ascultare liderului de partid.

Remanierea, prin urmare, daca se va face, chiar daca nu va fi impopulara, in mod cert nu va fi populara. Ori regula este ca faci remaniere atunci cand populatia, nemultumita de prestatia anumitor ministri, da in clocot. Nu este cazul. Ca atare, in perceptia publica, va fi o remaniere facuta de florile marului. Si care, in mod cert, nu va avea in vedere criteriile de performanta. Ci doar criteriile de obedienta.

Iar domnul Sorin Grindeanu, mai devreme sau mai tarziu, va face acelasi lucru pe care stie sa il faca, functionand in continuare sub dubla comanda.

Sorin Rosca Stanescu

albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE