Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Efectul pervers al războiului Dragnea-Firea

Postat la: 22.10.2018 | Scris de: ZIUA NEWS

0

PSD este în corzi. La aproape trei ani după ce a obținut cea mai mare victorie politică. Devenind cel mai puternic partid socialist din Europa. Și ajungând la guvernare cu o majoritate semnificativă. Criza internă pune capăt acestei majorități. O a doua criză vine din direcția aliatului său ALDE, care se străduiește să se prezinte electoratului drept un partid total independent de PSD. În fine, PSD este lovit și din exterior, inclusiv de către socialiștii europeni. Presiunea suplimentară pe care i-o face opoziția politică nu mai trebuie pusă la socoteală. Pentru că e normal. Ce consecințe are această criză?

Mulți pun criza pe seama modului în care este gestionată conducerea partidului de către Liviu Dragnea. Există probabil multiple cauze. Criza declanșată nu poate fi pusă doar pe seama autoritarismului cu care este condus partidul. Scopul acestui demers editorial nu este de a stabili cauzele, ci de a vedea care sunt consecințele. Din această pespectivă, voi insista asupra unui singur exemplu. Care mi se pare cel mai elocvent. Iar exemplul se reduce la două cuvinte. Pierderea Capitalei.

La fel cum PSD a ieșit pe cai mari din alegerile parlamentare și a reușit să devină nu numai un partid instalat ferm la guvernare, ci și cel mai mare partid socialist din Europa, și în Capitala României istoria s-a repetat. Cu un succes încă și mai mare. Beneficiind și de greșelile grave ale liberalilor, PSD a reușit să-și adjudece pentru prima dată nu numai poziția de primar general, ci și toate sectoarele Capitalei. În consecință, a încheiat alegerile cu majorități ferme în toate consiliile primăriilor și în Consiliul General al Bucureștiului. Aceasta i-a permis Gabrielei Firea, marea câștigătoare a trofeului, să anunțe și apoi să declanșeze un program extrem de ambițios, care viza mari schimbări în viața bucureștenilor în următorii opt ani. Opt ani, nu patru, pentru că nu a existat niciun motiv care ar fi determinat-o pe Firea să nu aibă certitudinea unui al doilea mandat.

Și totul putea fi făcut. Avându-i de partea sa pe toți primarii, având de partea sa toate majoritățile, în consiliile de sectoare și în Consiliul General, și având de partea sa administrația publică centrală, gestionată de PSD, părea că nimic, absolut nimic nu putea sta în calea acestor proiecte de modernizare a Bucureștiului. Și iată că totul s-a blocat.

Gabriela Firea îl acuză din ce în ce mai insistent pe Liviu Dragnea, afirmând că acesta, în mod deliberat, o sabotează. Liviu Dragnea susține altceva. Atunci când binevoiește să facă declarații legate de primarul general al Capitalei. Nu sunt în măsură să știu cu o certitudine de 100% care este adevărul. Și nici nu contează prea mult, pentru ceea ce mi-am propus să demonstrez. Cert este că, în urma tensiunilor din ce în ce mai dure din interiorul PSD, majoritatea s-a rupt. Patru consilieri ai Primăriei Generale au fost înlăturați și în locul lor au fost desemnați alți patru, care de acum încolo vor vota împotriva deciziilor primarului general. Viitorii consilieri PSD se vor alătura, practic, opoziției. Consecința este că, dintr-o dată, Gabriela Firea nu mai poate conta pe realizarea niciunuia dintre proiectele promise bucureșenilor. Unul dintre cei mai puternici jucători politici din România s-a trezit peste noapte cu mâinile și cu picioarele amputate. Devenind o simplă păpușă de cârpă pusă în fruntea Primăriei Generale a Capitalei. Iar în plan personal nu mai există firește nici cea mai mică garanție că va putea primi de la bucureșteni un al doilea mandat. Perspectiva sub aspect politic este sumbră. PSD, prin această mișcare îndreptată împotriva Gabrielei Firea, consecință a unei rivalități interne, este pe cale să-i ofere opoziției pe tavă la viitoarele alegeri locale funcâia de primar general al Capitalei. Ceea ce poate antrena și pierderea primăriilor de sector.

Pare a fi un gest sinucigaș fără precedent în istorie. Pierderea Primăriei Generale și eventual și a primăriilor de sector, care devine cât se poate de probabilă, poate genera finalmente pierderea vitoarelor alegeri europarlamentare, locale și parlamentare, probabil și prezidențiale, de către PSD. Că în acele momente va mai fi sau nu Dragnea în funcție, nu mai are nicio importanță.

Dar ce are importanță, dincolo de dimensiunea poltică? Are importanță faptul că, până una alta, ca o consecință nefastă a luptelor interne din PSD, bucureștenii rămân cu ochii în soare.

Ei au votat-o cu încredere pe Gabriela Firea și au așteptat ca aceasta, utilizându-și prerogativele de primar general, să facă ce a promis. Tocmai în acest scop, pentru a-i da mai multă putere, bucureștenii i-au votat și pe ceilați candidați PSD și le-au dat și acestora majorități confortabile în consiliile lor. Și au mai votat bucureștenii într-un număr neobișnuit de mare și PSD, pentru a-i permite acestui partid să-și instaleze un Guvern, care Guvern urma să susțină demersurile promise de Gabriela Firea. Iar acum totul s-a prăbușit. Mai devreme sau mai târziu, se va ști cu exactitate, cu precizie milimetrică, cine sunt cei vinovați. Dar, până una alta, se cunosc atât consecințele imediate, cât și consecințele pe termen lung.

Sorin Rosca Stanescu

albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE