Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












„După 20 de ani" mușchetarii din colonii aduc Regelui Emanuel I un nou titlu mondial

Postat la: 18.07.2018 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Geopolitica gazonului și-a spus din nou cuvântul. În confruntarea dintre „marile puteri" și „micile puteri" fotbalistice au ieșit victorioase, așa cum se cuvine, primele. După 20 de ani de la cucerirea primului său titlu, Franța recidivează în fața unui „copil teribil" care este Croația.

Francezii au obținut cea mai clară victorie a lor din acest turneu. Mai categorică chiar decât o arată cifrele și în fața unui adversar practic epuizat de grelele încercări prin care a trecut până în această fază. S-au spus multe despre surpriza pe care ar fi putut să o facă companionii lui Modric și pe care nu au făcut-o dintr-un simplu motiv: nu le a stat la îndemână. Croația este, cum spuneam, o mică putere fotbalistică. Aproape toți jucătorii săi evoluează în „multinaționale".

Dacă ar fi câștigat nu ar fi fost drept, pentru că prezența lor în finală s-a datorat, practic, unei suite de șanse - trei la număr - care ar fi putut să fie înlocuite de un ghinion unic care să-i trimită acasă încă din optimi. Ori norocul de regulă nu merge, ca ulciorul, de prea multe ori la apă Pe de altă parte, Franța a devenit cu adevărat o mare putere fotbalistică într-o Europa care concentrează aproape tot ceea ce este valoros pe celelalte continente și în care celelalte superputeri se pare că s-au cam plictisit de succes: o Spanie care a cules tot ce a putut prin echipele sale de club, o Germanie obosită să defileze peste tot cu Bayern, o Anglie care nu își găsește o formulă de națională din campionatul propriu în care britanicii din teren sunt în permanentă minoritate. Franța era singura dintre ele cu adevărat motivată să mai vrea o dată să fie în vârf și a reușit.

Finala a fost dramatică și spectaculoasă, poate cea mai frumoasă dintre toate cele de până acum. Francezii au deschis scorul printr-un autogol a lui Mandjukic, croații au egalat la scurt timp prin Perisici, pentru ca apoi Griezmann să marcheze din penalty, după un henț al aceluiași Perisici. Pogba și Mbappe ridică scorul la 4 - 1, pentru ca la o greșeală copilărească a lui Lloris, Mandjukic să se revanșeze printr-un gol antologic de stupid. La acest scor croații s-au prăbușit practic, nereușind să facă față unor Les Bleuesl dezlănțuiți, care ratează cel de-al cincilea gol datorită unui luft penibil al lui Pogba.

Meciul s-a încheiat în uralele entuziaste ale suporterilor francezi și în lacrimile celor croați, generalizate pe parcursul festivității de premiere de o ploaie torențială care n-a ținut cont că Putin ,Macron și Kitarovici nu veniseră cu umbrelele. Și că doar Putin urma să primească una înainte de a fi complet murat...

Octavian Andronic

albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE