Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












De veghe democrației, cu ochii larg închiși

Postat la: 30.08.2018 | Scris de: ZIUA NEWS

0

De ceva vreme, emisiuni sub diverse titulaturi, aruncate în ochii lumii la ore de mare rating, se întrec în dezvăluiri senzaționale despre amestecul spionajului intern în actul de justiție. Pas cu pas, ceas de ceas, protocoalele sereiului cu te miri cine au ajuns o rețetă de succes standard pentru televiziunile dâmbovițene.

După plecarea zeiței dreptății, Laura Codruța Kovesi, de la DNA, un protocol otrăvit dintre SRI și PÎCCJ, îi încaieră pe ministrul Justiției și pe Procurorul General al României. Ce să vezi?! Documentul secret apare nu într-una, ci în două variante. Nu încape îndoială că ambele sunt dovada subordonării magistratului în fața serviciului secret, care dirijează și comandă dosare penale. După lecturarea protocoalelor înțelepților SRI, specialiștii în drept afirmă la unison că "imixtiunea nepermisă și nelegală" a spionajului intern în dosarele penale, afectează iremediabil independența și imparțialitatea procurorilor și a judecătorilor.

În mod bizar și jenant pentru breasla jurnaliștilor, aceste protocoale, adevărate atentate la corzile vocale ale analiștilor politici chemați să-și dea cu părerea pe micile ecrane, sunt tratate ca o premieră. Invitații emisiunilor care cercetează fiecare cuvințel din înțelegerile numerotate cu unul sau două zerouri, dar și gazdele acestora, par să nu fi văzut sau auzit despre abuzurile spionajului intern asupra justițiabilului sau despre încălcările flagrante ale Constituției, girate de guvernanții noștri din ultimile decenii.

Interesant este și faptul că, timp de duouă mandate sub papucul fostului președinte Traian Băsescu, atât marile grupuri de presă cât și majoritatea politicienilor, s-au făcut că nu văd echipele mixte SRI-Justiție, binoamele sau protocoalele nefirești și ilegale din cele mai răsunătoare dosare. Mai mult, deontologii acoperiți ai vremii, ridicau osanale generalului Florian Coldea, Laurei Codruța Kovesi sau fanfaronului George Cristian Maior, în timp ce grupările subordonate acestora violau sălbatic statul de drept.

Culmea, chiar unul dintre complicii acestor ticăloșii juridice secretizate, Călin Popescu Tăriceanu, s-a găsit să înfiereze proletar protocoalele sereiului cu instituțiile de forță ale statului. Tocmai el, fost premier și vicepreședinte al Consiliului Suprem de Apărare a Țării în epoca Băsescu, nu a știut, nu a văzut și nu a auzit de sistemul judiciar atât de ticăloșit până în 2018. Cu aceste două calități în spinare, Tăriceanu a fost de față, ani la rând, dacă nu chiar și-a dat acceptul la secretizarea abuzivă a celor mai importante informații din dosarele Răpirea din Irak și Armamentul.

Despre anchetarea ilegală a jurnaliștilor răpiți, de către echipele mixte ale binomului SRI-PÎCCJ, în vara anului 2005, în sediul conspirat K2-T14, am mai scris. Procedura nu putea fi îndeplinită decât în virtutea protocolului încheiat între cele două instituții. Ei bine, patru ani mai târziu, cu ocazia publicării stenogramelor discuțiilor telefonice dintre magistratul DIICOT Ciprian Nastasiu și fugarul Omar Hayssam, Serviciul Român de Informații dădea mură-n gură tuturor un comunicat, prin care făcea public protocolul de colaborare cu Ministerul Public.

"În strictă conformitate cu legislația în vigoare și cu prevederile protocolului de cooperare dintre SRI și Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, instituția noastră a întreprins, la solicitarea procurorului Ciprian Nastasiu, o serie de măsuri de sprijin tehnic pentru punerea în aplicare a unor autorizații obținute de DIICOT, potrivit normelor procedural penale", declara, șeful Biroului de Presă al SRI, Sorin Sava, la data de 30 Noiembrie 2009. Unde erați atunci, măi deontologilor? SRI vă băga pe gât protocoale abuzive, iar voi stăteați de veghe la statul de drept cu ochii larg închiși.

Eduard Ovidiu Ohanesian

albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE